Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

Effektiv avl av robuste brukshunder gjennom økt kunnskap om gener som er assosiert med angst

Alternativ tittel: Efficient breeding of robust working dogs-identification genes Associated with anxiety

Tildelt: kr 5,5 mill.

Prosjektet har som hovedmål å bidra til å fremskaffe mer robuste hunder som er enda bedre egnet som bruks- og tjenestehunder. Angst er blant de viktigste årsakene til at jakt-, bruks- og tjenestehunder har en redusert bruksverdi, ikke kan trenes/utdannes ferdig, eller må tas ut av tjeneste for tidlig. Undersøkelser har vist at sterk angst for høye lyder er svært vanlig hos hund og at angstrelaterte lidelser er den viktigste utrangeringsårsaken ved utdannelse av tjenestehunder og at det er et problem for dyrevelferden for mange familiehunder. Det er solid dokumentert at angstrelaterte lidelser har en høy arvelig komponent. Mer robuste hunder og dokumentasjon av optimal atferd vil derfor være viktig som del av kvalitetssikringsrutiner både i generelt avl/oppdrett og ikke minst. Prosjektet vil søke å identifisere gener som har sammenheng med angst hos hund, men også gener som er assosiert til andre atferdsegenskaper. For å oppnå dette vil forskerne sammenligne DNA-prøver fra hunder med ulike grader/"score" for ulike bruksrelevante atferdsegenskaper og generell angst. Prøvematerialet omfatter både vanlige familiehunder og tjenestehunder. Når det gjelder brukshunder har vi i hovedsak fokusert på førerhunder for blinde samt minesøkshunder i samarbeide med Norsk folkehjelp. Totalt sett er et stort antall hunder testet, både familiehunder, hunder knyttet til minesøksutdannelse og førerhunder. På samme møte som hos menneske, har det vært vanskelig å identifisere enkeltloci som er assosiert med atferdsegenskaper.

Prosjektet har gitt kunnskap om atferd hos hund og har bidratt til nært samarbeid med Global training centre(GTC) (Norsk folkehjelp/minesøkshunder) og Guiding eyes for the blind(USA). Prosjektet har bidratt til tett samarbeid mellom Norsk Kennel Klub (NKK) og Veterinærhøgskolen-NMBU, og genert nye prosjekter innenfor atferd (forskerlinje/næringsPhD) med fokus på angst hos hund. Synergieffektene mellom NKKs hundekunnskap, databaser og raseklubber med NMBUs kunnskap om atferd/genetikk har vært sentralt. Prosjektet har bidratt til å finne assosiasjoner mellom angst og et spesifikt gen. Selv om prosjektet ikke har identifisert loci assosiert til atferd hos brukshunder, har det gitt ny kunnskap. Resultatene indikerer større genetisk heterogenitet for atferd enn forutsatt og behov for store materialer med standardisert atferdstester. Prosjektet har vært viktig for NKKs arbeid med dyrevelferd og gitt økt fokus på at god dyrevelferd omfatter både fysisk og psykisk helse.

Prosjektet vil skape grunnlag for ny innovasjon/kostnadsreduksjon gjennom mer effektiv avl av mentalt robuste hunder velegnet til jakt og ulike oppgaver som bruks-/tjenestehunder. Angst er blandt de viktigste årsakene til at jakt-, bruks- og tjenestehunder ikke kan brukes. Undersøkelser har vist at sterk angst for høye lyder er svært vanlig hos hund. Angstrelaterte lidelser er den viktigste utrangeringsårsaken ved utdannelse av tjenestehunder. Det er en solid dokumentert at angstrelaterte lidelser er høyt arvelige. Mer robuste hunder og dokumentasjon av optimal atferd vil derfor være viktig som del av kvalitetssikringsrutiner både i generelt avl/oppdrett og ikke minst ved ny innovasjon knyttet til bedring av human helse ved bruk av dyr-menneske-interaksjoner og dyreassisterte intervensjoner. Kartlegging av gener assosiert med angst krever DNA-materiale fra hunder med «ekstreme»/mest mulig ulike grader av egenskapen som skal studeres(angst). Vi vil bruke tre hovedkilder til DNA-materiale; *Prøver innsamlet i forbindelse med rasemessige helse- og atferdsundersøkelser *DNA fra Norsk Folkehjelps avls- og treningssenter for minehunder(GTC) *Prøver fra vanlige familiehunder i «Biobank hund» (NMBU). I prosjektet vil det først bli gjennomført genetiske studier med analyser/risikoberegning av gener som har en kjent sammenheng med angst. Seinere vil vi gjøre brede genomanalyser i et større antall hunder og finkartlegging ved hjelp av moderne sekvensering. Identifiserte varianter vil brukes til å utvikle gentestpaneler til bruk som hjelpemiddel i avlsarbeidet og dokumentasjon av robusthet. Den høye forekomsten og den dokumenterte høye arveligheten gir svært gode muligheter å identifisere risikogener for angst. Forekomsten av raser med spesielt høy risiko for utvikling av angst bidrar til stor sannsynlighet for å oppnå prosjektmålet

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram