Miljøforskning har stått sentralt i forskningssamarbeidet med Kina 25 år. I samarbeid med et sentralt forskningsinstitutt i Kina, Research Centre for Eco-Environmental Sciences (RCEES)/Chinese Academy of Sciences (CAS), har flere norske forskere fra bl annet Universitet i Oslo, CICERO, NIVA, NILU, SINTEF og NMBU samarbeidet innen for et bredt faglig spekter. Sur nedbør forskningen sto sentralt i starten. I dag dekker samarbeidet eutrofiering, fangst og utslipp av nitrogenoksyder, giftige effekter av modern materialer, halogenerte hydrokarboner og Hg samt klimaforskning.
Våren 2015 vil det bli arrangert en faglig konferanse i Beijing der resultatene og erfaringene fra dette samarbeidet vil bli presentert for kinesiske og norske forskere og forvaltning. Mulige veier for å videreføre samarbeidet vil bli presentert og diskutert. Særlig står et økt tverrfaglig samarbeid innen energi, miljø og samfunn fram som en lovende mulighet. Det forventes ca 70-80 deltakere. Konferansen vil bli arrangert i samarbeid med Research Centre for Eco-Environmental Sciences (RCEES)/Chinese Academy of Sciences (CAS) og Norges forskningsråd (NFR)/CHINOR-programmet.
Innledning:
Det vil bli arrangert en faglig erfaringskonferanse i Norge i august 2015 der det tverrfaglige kinesisk-norske samarbeidet presenteres. Det forventes ca 70-80 deltakere fra forskning og forvaltning. Konferansen var opprinnelig planlagt i Beijing i mars 2015, men måtte avlyses pga manglende godkjenning fra kinesisk side. Etter avtale med Forskningsrådet er prosjektet 239801 integrert i 244855, slik at det samlede budsjettet for Erfaringskonferansen er 400 KNOK. Programmet for konferansen er vedlagt.
Bakgrunn:
UD/NORAD har siden begynnelsen av nittitallet i samarbeid med kinesiske myndigheter finansiert forskning og forvaltnings-rettede prosjekter i Kina innen miljø og klima. Dette har resultert i en rekke større tverrfaglige forskningsprosjekter innen sur nedbør (IMPACTS), kvikksølv, klima og miljø. CAS og NFR/CHINOR har siden 2009 medvirket til at 15 bilaterale samarbeidsprosjekter innen klima og miljøforskning har blitt gjennomført.
The Sino-Norwegian Center for Interdisciplinary Environmental Research (SINCIERE) startet opp i 2006 ved at Research Centre for Eco-Environmental Sciences (RCEES/CAS) og Universitetet i Oslo (UiO) undertegnet en samarbeidsavtale. Avtalen bygget på det samarbeidet som hadde utviklet seg i nærmere 15 år innen miljø/sur nedbør forskning. Partnerskapet mellom RCEES/CAS og UiO er unikt i kinesisk-norsk sammenheng ved at avtalene er forankret på institusjonsnivå og har bragt inn et bredt spekter av partnere fra kinesiske og norske institusjoner.
Arrangementet:
Konferansen vil vare i 2 dager. Dag 1 vil være viet åpningen, presentasjoner av større flaggskip innen tverrfaglige norsk-kinesiske miljø- og klima forskning samt presentasjoner av CHINOR prosjektene i tre parallelle sesjoner. Dag 2 vil være viet synliggjøring av erfaring, tydeliggjøring av resultatene og tanker om veien videre gjennom oppsummering og diskusjon i plenum, basert på presentasjoner i de parallelle sesjonene i Dag 1. Konferansen avsluttes ved å informere om CHINORs neste utlysning og UiO:E.