Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Smap: Smart- Attraktiv- Produktiv: Merke for god arbeidsplassarkitektur.

Alternativ tittel: Smart, attractive and productive workspaces

Tildelt: kr 9,3 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

245484

Prosjektperiode:

2015 - 2018

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Samarbeidsland:

Arbeidsplassen er vår nest viktigste lykkefaktor, nest etter hjem og familie. Er du i full jobb, er det gode sjanser for at kontoret er det stedet du tilbringer mest våken tid. Og mestringen du opplever der er sentral for din personlige utvikling og velbefinnende, og for landets produktivitet og velferd. Da er det kanskje rimelig å sette noen standardiserte krav til kvalitetene i arbeidsplassarkitekturen. SMAP-prosjektet i regi av Mellomrom Arkitekturpsykologi sikter derfor på å etablere et merke for god arbeidsplassarkitektur. Mye annet er regulert av faste standarder og sertifiseringer. Norsk Standard og ISO-systemet er eksempler på utbredte systemer. Nesten alle tekniske innretninger er omfattet av krav til sertifisering for å opprettholde et tilfredsstillende sikkerhetsnivå: biler, båter, kollektive transportmidler, elektrisk utstyr osv. Også byggenæringen har omfattende standardiserte krav til kvalitet og sikkerhet. Et eget direktorat forvalter relevante lover og forskrifter, Direktoratet for byggkvalitet. Mange av kravene har imidlertid preg av å være teknisk basert, eller fragmentariske. Selv om hensynet til brukeren de senere år er kommet sterkere inn i regelverket, er det tekniske og bygningsmessige premisser som ligger til grunn, ikke menneskene som skal bruke byggene. SMAP-prosjektet vil i et balansert målesystem basere seg på både byggmessige kvaliteter og brukernes opplevelse. Vi vil finne ut hvilke faktorer i arbeidsplassarkitekturen som fremmer god ledelse, teamfølelse, samhandling, konsentrasjon, trivsel osv. Når slike faktorer er identifisert og dokumentert, vil vi sette det i system og gi prosjekter poeng etter kvaliteter i bygg og brukermedvirkning. Partnerbedriftene i prosjektet er Caverion, Multiconsult, Link Arkitektur og Norwegian Property. I tillegg har prosjektet deltakelse fra Statsbygg, Direktoratet for byggkvalitet ved Bygg21, Standard Norge og Norsk Eiendom. FoU-delen gjøres av Høgskulen på Vestlandet og Copenhagen Business School. Prosjektet har utviklet SMAP-systemet, dvs. strukturen, prosedyrer, formler for poengberegning og innhold i analyseverktøyet. Prosjektet har testet ut en proto-versjon SMAP-systemet på forskjellige typer kontorbygg i Bergen, og justert systemet deretter. Vi gjennomfører fortløpende datainnsamlinger, og har i slutten av 2018 over 4000 individuelle respondenter. Det fins en egen nettside for prosjektet, www.smap.no, som oppdateres jevnlig med informasjon om prosjektet både overfor partnere og eksterne. Videre jobber vi nå med å få flere case-studier til uttesting av systemet, og ikke minst få en kommersiell bruk og inntjening gjennom sertifisering og tilknyttede tjenester for å gjøre prosjekter sertifiserbare. Vi er også i dialog med kontakter i England og Sverige for å se om det kan være potensiale utover norsk kontekst, og planlegger studietur dit primo 2019. I tillegg tester partnerbedriftene systemet i ulike prosjekt.

En ny merkeordning for arbeidsplasser ferdigstilt og klar til bruk. SMAP-veilederen er med sine 75 sider fullt operativ og det er gjennomført flere pilotstudier inkludert poenggivning og datainnsamlinger. SMAP har fått så omfattende omtale, og er formidlet så aktivt av prosjektet i mange kanaler, at aktører i bygge- og arkitektnæringen nå tar kontakt for hjelp og rådgivning. På FoU-siden er det oppnådd faglige aktiviteter i form av seminarer og undervisning, og i form av fagfellevurderte publikasjoner der tre er publisert og ytterligere minst fire er under forbedelser til publisering. Sertifiseringssystemet er under testing i stadig flere prosjekter, og minst to av partnerbedriftene kan vise til direkte kommersielle resultater av SMAP, både gjennom å vinne konkurranser og ved å gjennomføre sertifisering mot honorar. Vi priser så langt en sertifisering som ti dagsverk for en konsulent.

Målet med prosjektet er å utvikle et nytt klassifiseringssystem etter byggets potensial for verdiskaping hos byggbrukerne. Det handler altså ikke bare om eiendommen i seg selv, men om hvordan egenskaper ved eiendommen påvirker produktivitet og arbeidsmiljø hos organisasjonen som bruker bygget. FoU-delen skal derfor handle om å dokumentere hvordan eiendomsegenskaper virker på foretaket med hensyn til verdiskaping, samhandling, teamfølelse, ledelse, helse og trivsel. Også grad av eierskap blant brukerne (ansatte) vil telle. Kvalitetsmerket har arbeidstittelen SMAP: Smart-Attraktiv-Produktiv: Merke for god arbeidsplassarkitektur. SMAP skal utvikles for klassifisering av bygg etter nevnte kvaliteter. De vesentligste nyhetselementene er: 1. Utviklingen av selve systemet (kriterier, dokumentasjon, design, digitale verktøy etc) 2. Dokumentasjon (FoU-delen) av hvordan byggfaktorer virker på organisasjon, helse, verdiskaping og trivsel 3. Pionerforskning på et tema av stor betydning for næring, helse og arbeidsliv. 4. Konsensus mellom vesentlige aktører/institusjoner om en ny bransjenorm Vi legger særlig vekt på at SMAP også kan skape: 1. Bedre kriterier for prosjektering og produksjon av bygg 2. Økt verdi for eiendommer ved høy klassifisering 3. Reduserte ombyggingsbehov for eiendommer 4. Bedret klimaregnskap gjennom økt arealeffektivitet med mer.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena