Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

CORE Organic Plus: EcoBerries - Ensuring quality and safety of organic food along the processing chain

Tildelt: kr 2,7 mill.

Hovedmålet med Ecoberries-prosjektet var å utvikle innovative og bærekraftige prosesserings- og emballeringsteknologier for å øke produksjonen av trygge, økologiske bærprodukter med høy ernæringsmessig kvalitet og lav miljøbelastning. Dette ble sikret gjennom følgende arbeidspakker: AP1: Karakterisering av økologiske bær og produkter (ernæringsmessige kvalitet og mikrobiologiske sikkerhetsaspekter), AP2: Identifisering av nye miljøeffektive og biologisk nedbrytbare emballasjeløsninger for forlenget holdbarhet og redusert matsvinn. AP3: Evaluering og utvikling av nye skånsomme prosesseringsteknologier, AP4: Identifisering av bærekraftige teknologier og produksjonsplaner, AP5: Evaluering av forbrukernes aksept for å sikre høy kvalitet av bearbeidede økologiske bær i hele produksjonskjeden, WP6: Formidling og anbefalinger. Nofima deltok i AP1 (leder av AP1.2), i AP2 (AP2.1) og i AP5 (AP5.1, AP5.2, leder av AP5.3). Bare aktiviteter knyttet til disse arbeidspakkene er rapportert. AP1.2 Mikrobiologisk sikkerhet Økologiske og konvensjonelle jordbær, solbær og bringebær ble samlet inn i Norge, Sverige og Finland i 2016. Bærene ble analysert ved en harmonisert protokoll (dyrking) for koliforme bakterier, sopp (mugg og gjær) og totalantall bakterier. Resultatene viste at økologiske og konvensjonelle bær var like mikrobiologisk trygge. DNA analysene av den bakterielle sammensetningen viste at prøvene grupperte seg i henhold til bærtype og at det ikke var noen tydelig forskjell mellom økologiske og konvensjonelle bær. Det må tas i betraktning at analysene var basert på få sekvenser grunnet problemer med ikke-mål DNA (plante DNA). Basert på sammensetningen av mugg/gjær grupperte prøvene seg i henhold til opprinnelsesland og det var ingen systematisk forskjell mellom økologiske og konvensjonelle bær. WP2.1 / WP5.1 Litteraturstudier og respirasjonsegenskaper WP2 er sterkt knyttet til WP5, og D5.1 er en samlet litteraturrapport utført i både WP 2.1 og WP 5.1. Litteraturstudiene ble utført for å identifisere teknologier for å håndtere bærene før emballering og kritiske faktorer som begrenser holdbarheten. Respirasjonshastigheten for de norske jordbærsortene Zephyr og Sonata og bringebærsorten Glen Ample ble eksperimentelt målt. Den biologiske variasjonen var signifikant, og eksperimentell validering for hver sort er dermed nødvendig. Modelleringsverktøyet "Tailorpack" laget av UMR IATE (Frankrike) brukte respirasjonsegenskapene til å identifisere optimal O2 og CO2 gasspermeabilitet i pakninger, og å forutsi utviklingen av O2 og CO2-konsentrasjonen i pakker og kvalitetsforringelse. Siden UMR IATE-modelleringsverktøyet ikke inkluderer gassgjennomgang i perforeringer, ble Nofimas forenklede modelleringsverktøy som inkluderer gassgjennomgang i perforeringer, benyttet i utformingen av pakker for kommersiell applikasjon. AP5.2 Lagringsforsøk Basert på resultatene fra flere innledende lagringsforsøk med konvensjonelle jordbær i 2016 ble et større lagringsforsøk gjennomført i august 2017. Økologisk og konvensjonelt dyrkede jordbær (Sonata) fra den samme dyrkeren ble lagret i høy eller lav CO2 konsentrasjon (Modifisert Atmosfære Pakning (MAP)) eller i åpne skåler ved enten 5 °C (kald lagring) eller 5 °C fulgt av ett døgn ved 20 °C (realistisk lagring). Etter 7 dager var det ikke noe vekttap for jordbæra som var lagret i MAP, mens det var opp til 8 % vekttap i åpen emballasje. MAP-lagring hadde liten virkning på mikrobiell vekst, farge og kjemiske kvalitetsparametere. Videre var det begrenset effekt av forhøyet CO2 ved lagring kaldt. Etter et døgn ved 20 °C, derimot, ga høy CO2 mindre nedbrytning og flekker, men bæra hadde utviklet kjemisk lukt og smak. På bakgrunn av resultatene fra forsøket er det anbefalt å lagre bær kaldt og i lukkede pakninger. AP5.3 Forbrukerstudier Forbrukernes preferanser for økologiske tørkede bær med varierende pris, opprinnelse, næringsinnhold og tørketeknologi ble undersøkt i Norge, Romania og Tyrkia i februar 2017. Resultatene viste at forbrukerne i gjennomsnitt foretrakk økologiske jordbær av nasjonal opprinnelse, tørket ved en konvensjonell tørkeprosess. Forbrukere som var mest åpne for nyere milde prosesseringsteknologier var under 30 år, uttrykte tillit til nye teknologier og avviste høyere priser. Forbrukere som var mest knyttet til konvensjonelle prosesseringsteknologier var 54-65 år, uttrykte stor interesse for naturlighet, økologisk produksjon og helse, uttrykte skepsis mot nye teknologier og godtok høyere priser. Videre forskning bør adressere kommunikasjonsmetoder for å styrke befolkningens tillit til mild prosessering av økologiske bær.

The general objective of the project is to identify processing solutions to enhance the safety and overall quality and nutritional value of organic processed berries by adapting traditional processing methods to organic requirements, further developing methods that are not fully implemented and developing new sustainable processing schemes. Technologies to naturally extend the shelf-life of fresh berries and to process berries into added value products will also be considered. The technologies and processing schemes will be adapted to organic products and selected based on their environmental impact. Nofimas main contributions will be; Microbiological safety; comparison of differences in natural microbiota of the berries. The aim is to develop knowledge on microbiological spoilage, quality and food safety related microorganisms of organic berries. Microbiota profiling will be done using a polyphasic approach including high-throughput DNA sequencing. Nofima task leader. Proof of concept; To identify the most promising berry/packaging solutions, developed in the project, by measuring different quality aspects, such as microbial spoilage, changes in colour, texture and nutritional content during storage experiments. The selected quality parameters will thus be used to determined prolonged shelf life, if any, in relation to existing solutions. Consumer acceptance; Consumer acceptance of the developed berry products will be studied, using conjoint methodology on some of the products. The studies will be performed in Norway, Romania and Turkey. Nofima task leader. In addition Nofima will take part in the dissemination activities, as appropriate.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram