Tilbake til søkeresultatene

MILJØFORSK-Miljøforskning for en grønn samfunnsomstilling

The Role of Global Value Chains in Transitions to Sustainability

Alternativ tittel: Globale verdikjeder sin rolle i omstillingen til bærekraft

Tildelt: kr 5,2 mill.

Dette prosjektet utforsker rollen til globale verdikjeder i grønn omstilling med fokus på kaffesektoren. Etterspørselen etter kaffe forventes å dobles i løpet av de neste tiårene, mens området egnet for kaffe forventes å bli halvert innen 2050 på grunn av klimaendringer. Hvordan kan industrien produsere dobbelt så mye kaffe på halvparten så mye land? Basert på to studier fra Burundi og Etiopia, analyserer dette prosjektet hvordan kaffeproduksjon av spesialkaffe påvirker bruk av land og tilpasser seg klimaendringer. Denne studien har brukt "tre sfærer for transformasjon" rammeverket, som legger vekt på interaksjoner mellom de praktiske, politiske og personlige dimensjonene til endringsprosesser. Endringer i den praktiske sfæren er ikke oppnåelige når den politiske sfæren domineres av stadig mer utnyttende global verdikjedestyring, og når den personlige sfæren for kaffebønder er preget av autoritet og frykt. Funnene viser at endring av arealbrukspraksis som er i tråd med anbefalte tilpasningstiltak i kaffesektoren krever bevisst endringer på tvers av alle tre sfærer. Funn fra de burundiske og etiopiske studiene indikerer at kaffeproduksjonen av spesialkaffe er mer bærekraftig og mer i tråd med klimatilpasning. For eksempel viser en analyse av endringer i arealbruk i Yirgacheffe-regionen i Etiopia, basert på satellittbilder, at det har vært en endring fra skog til semi-plantasjer med en hybrid av skog og kaffeproduksjon. Samtidig viser forskningen at en økt etterspørsel etter kvalitetskaffe i det globale markedet har påvirket småbøndenes beslutninger og praksis relatert til arealbruk. Mange spesialiserte kaffebønder baserer seg på beskjæring, terrasser, jordbinding og kompost, høsting av regnvann, håndtering av skygge og skiftende oppalingssesonger for kaffeplanter. I motsetning til konvensjonelle kaffebønder, fant forskningen at det eksisterer en betydelig sammenheng mellom de fleste tilpasningspraksiser for klimaendringer og kaffe av høy kvalitet. Forskningen viser også at arealbruk er påvirket av dominerende verdier uttrykt av aktører i den globale verdikjeden. De menneskelige verdiene til bønder og næringsaktører har vist seg å være viktige for å forstå endret praksis for arealbruk. For eksempel, mens etiopiske bønder identifiserer seg sterkt med kaffe via sin arv, forbinder tradisjonelle kaffebønder i Burundi kaffe med misbruk. Forskningen viser at når kaffebønder ble neglisjert som mennesker, forsømte de landet de drev. Kaffebønder har opplevd gjentatte brudd på kontrakter, noe som resulterer i både økonomisk tap og følelsesmessig overgrep. Kombinasjonen av disse forholdene betyr at kaffe i Burundi lenge har dannet og representert verdier relatert til autoritet og vold. Disse verdiene står i sterk kontrast til det kaffebønder anser som viktig, nemlig verdighet, omsorg og respekt. Kaffebønder ønsker ikke å investere verken tid eller ressurser i noe som fratar dem verdighet og respekt. Som et resultat har Burundis kaffesektor lenge vært dominert av passiv arealbruk, noe som resulterer i kaffetrær som gir et begrenset utbytte av lav kvalitet. Burundi-studien fokuserer på hvordan produksjonen av spesialkaffe har påvirket landbrukspraksis blant bønder i Kayanza. Spesialkaffeselskapet som ble undersøkt jobbet eksplisitt med verdier som verdighet, respekt og omsorg. Disse verdiene manifesterte seg i hvordan de lærte agronomiske metoder som beskjæring, mulching, planting av ny kaffe og skygge av trær. Måten disse nye landbruksmetodene ble tilnærmet på bidro til å omkonfigurere verdiene kaffe representerte fra vold og autoritet til verdighet og respekt. Bønder gjødslet landområdene sine og praktiserte skadedyrbekjempelse i økende grad. Denne studien finner at endret arealbruk er knyttet til den observerte økningen i utbytte, kvalitet og pris på kaffe. Disse intensiveringsrutinene for arealbruk er i tråd med ekspertanbefalinger for å tilpasse kaffeproduksjonen til klimaendringer. Et unikt bidrag fra denne forskningen er at endringer i arealbruk er sterkt påvirket av kvaliteten på relasjonene til aktørene i verdikjeden. Forskningen brukte deltakende visuell foto-eliciteringsmetode i Burundi. Et uventet resultat har vært at dette ble tatt i bruk som et verktøy for et dypere samarbeid mellom bønder og bedriften. Dette har resultert i kunstverk som har blitt vist på sosiale medier med stor spredning, fotoutstillinger i Berlin og Wien og foredrag, og det har ført til nye dialoger mellom profesjonelle innen kaffe og forbrukere. Målet med «coffee voices» er en autentisk relasjon mellom bønder og forbrukere gjennom historier som inkluderer universelle menneskelige verdier som går på tvers av rase, tid, rom og klasse. Denne delen av prosjektet har nå en instagramkonto coffee_voices.

The project co-produced research, especially in the design phase of the research with coffee specialty coffee importing companies, that were in touch with producers across the globe. We, therefore, got valuable insights into the challenges facing farmers and the sector as a whole before going into the field, rather than using the fieldwork to discover that. The North-South partnership in GVC-Transitions was established between Addis Ababa University and the University of Oslo, which included a guest researcher stay. This project resulted in a Ph.D. graduate from Addis Ababa, and relevant knowledge for the coffee sector in Ethiopia. The applied part of this research has contributed to understanding the impacts of quality coffee production on land use. Social and natural drivers of change were identified through the Ethiopian case study. The findings from both Burundi and Ethiopia have contributed to the knowledge of future-oriented solutions for the production of coffee in climate-sensitive land areas under pressure. These are specific across all three spheres of transformation: practical, political, and personal. This knowledge is and continues to be made available for actors within GVC of quality coffee to make informed decisions in planning and managing coffee production under changing environmental conditions. However, it does challenge the status quo of the established power dimensions in the global coffee sector, which is dominated by a few large players. Fortunately, and to the credit of the coffee sector itself, cross-sectoral entities such as World Coffee Research, and Specialty Coffee Association, and industry reviews such as the Coffee Barometer provide a critical arena for reviewing research and challenging actors within the sector itself. This research is pivotal for the discourse that is unfolding now, and in the few critical years to come. The scientific community benefits from theory formation based on empirical case studies identifying drivers of socio-ecological change in developing natural resource-based communities. This research does confront dominant technocratic approaches and challenge the dominant climate change discourse, which pays surprisingly little attention to political and practical spheres of transformation. This study contributes to this gap and integrates an understanding of environmental change as an inherent part of socio-ecological production processes.

GVC-Transitions is a research project that explores how changes in global value chains contribute to societal transitions to sustainability. In particular, the project will analyze how coffee production in East Africa, known to cause environmental degradation and maintain rural poverty, can become more sustainable under increasingly challenging conditions. More specifically, the project will investigate how the global value chain of specialty coffee affects the farmers capacity to cope. The research project is co-designed in partnership with stakeholders from the speciality coffee industry who have identified the need to change coffee production practices towards a process of improvement rather than exploitation. Based on two ethnographic case studies from coffee production in Burundi and Ethiopia, the research will explore how complex socio-ecological processes are evolving in response to changing environmental and economic conditions. Novel qualitative methods that allow for in-depth analysis of such complexity will be employed to evaluate and develop different strategies for societal transitions towards sustainability in natural resource based communities. The research will be carried out as an academic North-South partnership between the University of Oslo, and Addis Ababa University. GVC-Transitions is built upon co-production of knowledge with relevant stakeholder such as coffee farmers, the private and public sector. These user groups will be included in the research throughout the project cycle, and will benefit from dissemination activities.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

MILJØFORSK-Miljøforskning for en grønn samfunnsomstilling