Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

Effekt av UVB brukt mot soppsjukdommer på biologisk bekjempelse av skadedyr i veksthus og plasttunneler

Alternativ tittel: Effect of UVB used against plant diseases on biological control of arthropod pests in greenhouses and plastic tunnels

Tildelt: kr 4,5 mill.

Angrep av mjøldogg er et stort problem i mange spiselige kulturer som dyrkes i veksthus og tunnel. En ny teknologi for å bekjempe mjøldogg med ultrafiolett lys (UV) om natta er nylig utviklet. Formålet med UV-Bio-prosjektet var å undersøke om denne teknologien påvirker viktige skade- og nyttedyr, og skaffe kunnskap om hvordan UV-brukt mot mjøldogg kan kombineres med biologisk skadedyrbekjempelse i jordbær i tunnel og agurk, tomat og krydderurter i veksthus. Dette ble undersøkt i forsøksveksthus hos Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO) og Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU), og ute i de fire gartneriene som deltok i prosjektet. Resultatene viste at UV (280-400 nm, maks. intensitet 313 nm) i en dose som er effektiv mot mjøldogg på jordbær og agurk (1,6 W/m2 i 3 minutter hver natt), dreper unge stadier av veksthusspinnmidd (Tetranychus urticae) og reduserer overlevelsen hos ferskenbladlus (Myzus persicae) når skadedyrene blir direkte eksponert. Når planter med veksthusspinnmidd og ferskenbladlus ble belyst med UV-lamper ovenfra kombinert med reflektor som reflekterte UV-lyset til undersiden av bladene, ble overlevelsen hos veksthusspinnmidd redusert med opptil 34 %, mens effekten på ferskenbladlus var mindre klar. Forsøk for å finne effektiv UV-dose for kontroll av Oidium neolycopersici, som gir mjøldogg i tomat, og for kontroll av gråskimmel (Botrytis sp.), viste at behandling med 8 ± 0,5 µmol/m2/s UV (254 nm) i 1/2 til 4 minutter hver natt reduserte utviklingen av O. neolycopersici, mens det var nødvendig med 2 til 4 minutters nattlig behandling for å få effekt på gråskimmelsoppen. I løpet av prosjektperioden ble autonome UV-roboter (type Torvald) tilpasset til og tatt i bruk i agurk og tomat i veksthusene hos hhv. Guren Gartneri og Kjær Gartneri, og i jordbær i tunnel hos Ekeberg Myhrene. En automatisk styrt UV-bom som gikk over bordene med potteplanter med krydderurter ble brukt hos Kryddergården på Jæren. Alle gartneriene erfarte at UV-behandlingen reduserte mjøldoggangrepene til under det som ga økonomisk tap. En til to behandlinger per uke var gjerne nok for å få god virkning. I jordbær reduserte UV-behandlingen også angrepet av veksthusspinnmidd (i de andre kulturene var det minimalt med spinnmidd). Det ble ikke funnet negative effekter på den biologiske bekjempelsen av trips og spinnmidd med tripsrovmidd (Neoseiulus cucumeris) og middrovmidd (Phytoseiulus persimilis), eller på rovteger (Macrolophus pygmaeus), av de UV-behandlingene som ble brukt. Det ser dermed ut til at UV mot mjøldogg kan kombineres med disse nyttedyrene, men det trengs mer data på effekten av UV på rovteger, og virkningen av UV på andre nyttedyr bør også undersøkes. Dersom bruken av UV endres kan det få andre virkninger på både skade- og nyttedyr enn det vi har sett i dette prosjektet, og virkningen på biologisk bekjempelse bør derfor følges opp parallelt med videreutvikling av UV-teknologien. UV-teknologien er nå på vei ut i markedet. Produsenter av spiselige planteprodukter har dermed fått tilgang til en ny og miljøvennlig plantevernteknologi som gjør det mulig å redusere bruken av kjemiske soppmidler mot mjøldogg betraktelig. Dette vil bidra til å løse utfordringene med fungicidresistens, negativ effekt av fungicider på biologisk skadedyrbekjempelse, sperrefrister etter sprøyting og reduserte avlinger, og det muliggjør overgang til økologisk produksjon.

UV-Bio har vært et tverrfaglig prosjekt som har knyttet biologisk og teknologisk FoU sammen med dyrkingsmiljøet. Prosjektdeltakerne har fått økt kunnskap og erfaring med bruk av ultrafiolett lys (UV) mot mjøldogg og virkningen på biologisk bekjempelse i kommersiell dyrking. Dette er viktig for videre utvikling av UV som planteverntiltak. UV-Bio har bidratt til å realisere en helt ny UV-teknologi for mjøldoggkontroll i spiselige plantekulturer som kan kombineres med biologisk bekjempelse. Et kommersielt produkt er allerede lansert og i salg. Produsentene får dermed tilgang til en ny, miljøvennlig plantevernteknologi som gi mindre bruk av fungicider og muliggjør økologisk produksjon. Det forventes teknologien blir tatt i bruk av næringen i nær framtid. Dette vil bidra til å løse utfordringene med fungicidresistens, negativ effekt av fungicider på biologisk bekjempelse, sperrefrister etter sprøyting og reduserte avlinger, og gi mindre miljø- og helsebelastning.

En praktisk metode for å behandle planter med svært lav intensitet av UV-B i få minutter om natta mot mjøldogg og gråskimmel uten å skade plantene utvikles nå i prosjektet UV-Bær (2015-2017, Forskningsrådet, prosj.nr. 243732). Fullautomatisert UV-B-utstyr for bruk i grønnsaker, urter og bær i veksthus og bær i høye plasttunneler er under testing, og det er planer om å kommersialisere dette. Før det gjøres, må det imidlertid avklares om UV-B kan brukes i gartnerier som bruker biologisk bekjempelse. Nyttedyr brukes på > 90 % av det samlede arealet av spiselige kulturer i veksthus, og brukes noe i bær i plasttunneler. Formålet med UV-Bio er å utvikle kunnskap om hvordan UV-B påvirker biologisk skadedyrbekjempelse slik at gartneriene oppnår effektiv bekjempelse av sopp og skadedyr ved å kombinere UV-B og nyttedyr. Denne kunnskapen er nødvendig for at gartneriene skal ta den nye UV-teknologien i bruk. Sentrale FoU-utfordringer er å undersøke hvilken effekt den UVB-dosen og behandlingsmåten som skal brukes mot sopp har på skade- og nyttedyrenes overlevelse og populasjonsvekst, hva slags konsekvens dette har for hvor effektivt nyttedyrene kontrollerer skadedyrene, og om det er nødvendig å justere metoden for bruk av nyttedyr eller UV-B-utstyret for å optimaliserer den biologiske bekjempelsen. Effekten på skade- og nyttedyr av så lave doser UV-B som vi skal bruke er ikke undersøkt før, og det har ikke vært gjort forsøk med UV-B i gartnerier i produksjon. Kunnskapen vi utvikler i UV-Bio vil bli levert til kommersialiseringsaktørene som skal realisere UV-teknologien, slik at de kan bruke den til utstyrsutvikling og produktinformasjon. Resultatene vil også formidles til gartnere o.a. aktører i gartnerinæring som vil ha nytte av kunnskapen når de skal ta UV-B-utstyret i bruk i praksis. Lykkes vi i å kombinere UV-B og nyttedyr, vil gartnerne få mulighet til å bruke et meget miljøvennlig plantevern. Metoden vil ha stor interesse både nasjonalt og internasjonalt.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram