Tilbake til søkeresultatene

MAROFF-2-Maritim virksomhet og offsh-2

Avansert kontroll av biocidutlekking fra bunnstoff

Alternativ tittel: Advanced control of the release of biocides in antifouling coatings

Tildelt: kr 5,8 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

256324

Prosjektperiode:

2016 - 2019

Organisasjon:

Geografi:

Så fort et objekt plasseres i et marint miljø begynner begroingsprosessen. Begroing er en kompleks prosess som begynner med dannelse av en såkalt «conditioning film» fulgt av «microfouling». Etter en tid begynner «macrofouling» å gro på overflaten forårsaket av for eksempel alger, rur, skjell og hydroider. Mengden og typen av begroing varierer avhengig av beliggenhet, temperaturen i sjøvann og mengden næringsstoffer. Risikoen for begroing er størst i kystnære farvann og ved statiske betingelser. Hvis begroing skjer på et skip vil det føre til økt friksjon for skipet i vannet og dermed økt forbruk av drivstoff. Økt drivstofforbruk leder ikke bare til økte kostnader men også til økt utslipp av drivhusgasser. Derfor er det meget viktig å bruke et effektivt bunnstoff som forhindrer begroing. Det er også viktig å forhindre spredning av ikke-hjemmehørende arter. Det finns forskjellige teknologier på markedet. 90 til 95 % av verdensflåten bruker bunnstoff med biocider. Biocidene brukes for å forhindre begroing. Bruk av biocider er strengt regulert. I Europa reguleres dette av Biocidal Products Regulation (BPR, Regulation (EU) 528/2012). Svært omfattende testing må utføres for å oppnå godkjenning av nye biocider og for å fastlegge effekten de har på miljøet. Målet er alltid å redusere mengden biocider til et minimum i et bunnstoff. I kommersielle bunnstoff på markedet kontrolleres biocidutlekkingen av nedbrytningshastigheten av malingsfilmen, biocidenes vannløslighet og biocidenes diffusjonshastighet i malingsfilmen. Disse parameterne tas hensyn til i prosjektet for å kontrollere biocidutlekkingen. Nye materialer utvikles og testes for å oppnå en forbedret kontroll av biocidutlekkingen. Hvordan materialene påvirker malingens egenskaper blir undersøkt, og biocidenes utlekkingshastighet måles ved ulike betingelser. Det blir også undersøkt hvordan man kan endre de andre komponentene i malingen for å best mulig utnytte egenskapene til de nye materialene og hvordan man kan optimalisere prosessen for å lage slike malinger. Testing blir gjort både ved kontrollerte betingelser i laboratoriet og ved felttester på flåter og skip.

Selv om hovedmålet om selektiv utlekking av biocid ikke ble oppnådd, har det blitt vist at det er mulig å kapsle inn biocid til bruk i bunnstoff. Enkelte av de testede kapslene viste forbedret lagringsstabilitet, og dette kan bli relevant å utforske videre i andre produktutviklingsprosjekter. Metoden for kvantifisering av biocid i maling har vist seg nyttig og vil bli benyttet i andre produktutviklingsprosjekter slik at de nye produktene utnytter biocidene optimalt og dermed oppnår en miljøgevinst.

Prosjektet angår bunnstoff for bruk på fartøyer og andre installasjoner i sjøvann. Marin begroing starter så snart et objekt plasseres i sjøvann. En effektiv bunnstoff vil hindre begroing og dermed bidra til redusert drivstofforbruk og utslipp av drivhusgasser. Hensikten med prosjektet er å utvikle innovative og miljøvennlige bunnstoff som reduserer bruk av biocider gjennom en mer kontrollert utlekkingsmekanisme for biocidene. Ulike strategier som vil åpne for mer effektive bunnstoff vil bli anvendt for å oppnå dette. De nye malingene vil føre til reduserte utslipp av biocider, mindre utslipp av drivhusgasser og reduserte driftskostnader for sluttbruker. Prosjektet vil bidra til å styrke Jotuns posisjon i dette markedet.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

MAROFF-2-Maritim virksomhet og offsh-2