Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Neste generasjon radomer.

Alternativ tittel: Next generation radomes.

Tildelt: kr 10,1 mill.

Prosjektnummer:

256722

Prosjektperiode:

2016 - 2019

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Geografi:

I alle områder innen elektronikk skjer det en kontinuerlig utvikling. Områder som værradar, satellittkommunikasjon og overvåkningsradarer er ikke noe unntak. Radomer er en samlebetegnelse for ulike strukturer som beskytter antenner. Det er således viktig at de har egenskaper som tillater at antennenes signaler passerer uten hinder. Når radom strukturene blir over en viss størrelse må de lages av deler som settes sammen. I disse skjøtene kommer strukturelle og elektriske krav i konflikt, og degradering av signalet skjer i større eller mindre grad. Dagens radom teknologi har ikke fullt ut klart å levere den ytelsesforbedringen som kreves i de nyeste antenne applikasjonene. Prosjektet vil søke å rette på dette ytelsesgapet gjennom å revidere både de metoder som brukes til å beregne radomens ytelse, måle de parameterne som inngår og ytelsen spesifikt for skjøtenes utforming og oppbygning. Prosjektet har gjort omfattende testing underveis for å verifisere utviklingen av ny teknologi. Om prosjektet når sine mål, vil moderne værradarer kunne tas i bruk som har høyere presisjon til å forutse nedbørsmengder og nedbørstyper, som et eksempel har dette praktisk nytte for planlegging av flomsikring og snørydding. I satellittkommunikasjon kan større datamengder sendes og mottas i lengre tidsvinduer, dette er av økende sikkerhetsmessig betydning eksempelvis i nordområder. Innen luftromsovervåking vil teknologien kunne bidra til høyere presisjon på radarbildet. Den seneste utviklingen i prosjektet tyder på at teknologien fungerer såpass bra at prosjektet kan bygge radomer med en geometri som krever mindre skjøtelengde. Mindre skjøtelengde og bedre flenser gir en dobbel effekt. Dette vil være spesielt gunstig innen værradar og SatCom applikasjoner. Prosjektet er i ferd med utnytte nye metoder for "additiv manufacturing" og automatisering i helt ny grad for å kunne oppnå toleransene som kreves. I 2018 har prosjektet levert radomer med forbedret ytelse til sivil luftfart og forsvar, og utviklet en ny radom for satellittkommunikasjon på høye frekvenser som har bedre ytelse enn noen andre. Prosjektet har nylig utført en rekke tester der av multi lag sandwich løsninger for radompaneler. Dette gir en enormt mye større verktøykasse for å løse avanserte kombinasjoner av frekvenser som man gjerne ser på SatCom prosjekter. Der man med tradisjonell A-sandwich ender opp med at en av frekvensene må lide, kan vi nå fremstille radomer som over et bredere frekvensbånd gir lavere tap. I 2019 har prosjektet levert 2 radomer til SatCom prosjekter i internasjonal konkurranse. Tilbakemelding fra kunder er meget positivt. I tillegg viser seneste forskning og utvikling innen multi lag sandwich radomer at vi har avdekket en løsning på et problem innen høyfrekvente Satcom applikasjoner og for passive lyttestasjoner over brede frekvensbånd. Dette er vi pt alene i markedet om å kunne tilby og har dermed utviklet en radomteknologi tilpasset fremtidige antenneløsninger innen SatCom.

Utfordringer og fokus vedr radome Sivil luftfart: ytelse og holdbarhet SatCom: Ytelse, flere frekvenser, høye frekvenser Forsvar: AESA radar, CW radar, lave sidelober, ytelse, hydrofobisk overflate, holdbarhet Værradar: Dobbel polarisasjon, hydrofobisk overflate, ytelse Nye løsninger: Ytelse: tunede sandwich paneler, radomskjøter med periodiske mønstre tilpasset frekvens Hydrofobisk overflate: termoforming av polymerbasert plastfolie Høye frekvenser: multi lag sandwich radomer AESA radar og CW radar: tunede sandwich paneler Dobbel polarisasjon: Randomisert geometri, tuning av skjøter Robuste radomer: Byggeprosesser og materialtesting Prosjektet har levert 4 radomer siden oppstart. 1 til sivil luftfart, 1 til forsvar, 2 til SatCom. BIA prosjektet har utviklet teknologi som setter bedriften i stand til å levere bedre radomer på alle aktuelle måleparametre og trolig alene på bredbåndede og høyfrekvente SatCom applikasjoner.

Idéen i dette FoU-prosjektet er en ny prosess for integrert teknologisk utvikling, og produksjon av radomer for bruk i framtidens radar og kommunikasjons anvendelser. Radomer er et stort potensial og har for oss historisk betydd en andel av verdensmarkedet på nær 50 %, et marked på over 200 MNOK per år. Med dette prosjektet vil vi endre vår selskapsetablerings posisjon i markedet fra følger til teknologileder. Prosjektet innebærer radikal innovasjon i dobbelt forstand fordi det både dreier seg om utvikling av nye prosesser og innovative produkter i hele leveringsomfanget. AS Krekon velger teknologi som muliggjør at design, utvikling, produksjon og salg skal kunne skje fra Norge og bidra til betydelig nasjonal verdiskapning. Dette prosjektet har et høyt teknologisk ambisjonsnivå og innovasjonsgrad. Gjennom ny teknologi og datakraft vil vi akselerere utviklingen av en spesifikk komponent i radomteknologien som kalles kompensering. Kompensering er teknologien som reduserer elektromagnetiske effekter fra de uønskede variasjoner radomen ved geometri og tekniske løsning av skjøter innfører. Elektrisk ledende materiale benyttes, men metoden er hittil i utgangspunktet bare vært utviklet ved tilnærminger som er kvasi-empiriske og som i utgangspunktet bare hensyntar førsteordens effekter. Man har derfor ikke kompensert radomene optimalt for ulike innfallsvinkler og ulike polarisasjoner, eller å hensyntatt område-avgrensninger mot skjøter på optimal måte. Ved forbedret kompensering er ytelsen på produktet kraftig forbedret, da de fleste av ytelsesmålene har sin største komponent fra disse feilkildene. De kompositt-tekniske prosessene vi vil bruke gir miljøgevinster, raskere syklustider og forbedrede toleranser. Prosjektet ser de strukturelle utfordringene parallelt med de elektriske og evaluering av produktet fra begge hensyn vil følge hånd i hånd.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena