Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

MazeMap - Tilgjengelige Bygg for alle

Alternativ tittel: MazeMap - Available Buildings for All

Tildelt: kr 7,2 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

256776

Prosjektperiode:

2016 - 2018

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Samarbeidsland:

Store bygningsmasser er ikke like tilgjengelige for alle. Ofte mangler bygg skilting for blinde; i tillegg er den korteste veien ikke nødvendigvis tilgjengelig for funksjonshemmede, som dermed gjerne må gå omveier for å nå målet sitt. Hva som er korteste vei for funksjonshemmede er ofte ikke helt klart heller. Med økende størrelse på bygningsmassen blir gjerne disse problemene større. Målet til dette prosjektet er å finne mulige løsninger på disse problemene gjennom å enkelt laste ned og automatisk tolke plantegninger, samt generere stier for funksjonshemmede og taleopplest navigasjon for blinde. Selv om mye jobb er gjort på dette området, ser vi at det ennå er en stor utfordring å sørge for at kartene våre blir oppdatert fort nok. MazeMap har implementert en prototype av neste generasjon automatisering av karttegning som benytter maskinlæring. Vi har bygget videre på denne prototypen, og den er nå vår hovedmetode når vi leverer innendørskart, og brukes for alle leveranser. I løpet av 2018 halverte vi manuelt arbeid involvert i kartgenereringen. MazeMap har nå flyttet alle nye kunder over til å bruke det nye kartgenereringssystemet som er basert på prototypen utviklet i dette prosjektet. Vi har også begynt å re-prosessere kartene til eksisterende kunder, da kartene som lages i det nye systemet har høyere kvalitet. Vi har kommet et godt stykke videre på å støtte redigering av automatisk genererte stier. Vårt nye verktøy for å automatisk generer stier ble tatt i bruk i Januar 2019. Vi forventer at dette vil fjerne 70 - 80 % av det manuelle arbeidet vi i dag har med å lage stier. Med utgangspunkt i prosjektets FDV (forvaltning, drift og vedlikehold)-integrasjonsprototype, har vi både videreutviklet denne, samt startet på en integrasjon mot et helt nytt FDV-system. Vi ser at det å kunne gjøre en FDV-integrasjon er avgjørende for å skrive avtaler, under samtaler med kunder som har store bygningsmasser. I denne forbindelse har BIA-prosjektet vært helt avgjørende for vår posisjon hos denne gruppen i markedet i dag.

MazeMap har implementert en prototype av neste generasjon automatisering av karttegning som benytter maskinlæring. Vi har bygget videre på denne prototypen, og den er nå vår hovedmetode når vi leverer innendørskart, og brukes for alle leveranser. I løpet av 2018 halverte vi manuelt arbeid involvert i kartgenereringen. MazeMap har nå flyttet alle nye kunder over til å bruke det nye kartgenereringssystemet som er basert på prototypen utviklet i dette prosjektet. Vi har også begynt å re-prosessere kartene til eksisterende kunder, da kartene som lages i det nye systemet har høyere kvalitet. Vi har kommet et godt stykke videre på å støtte redigering av automatisk genererte stier. Vårt nye verktøy for å automatisk generer stier ble tatt i bruk i Januar 2019. Vi forventer at dette vil fjerne 70 - 80 % av det manuelle arbeidet vi i dag har med å lage stier.

En stor del av dagens bygg er lite tilgjengelige for brukerne fordi de er store, komplekse og vanskelige å finne frem i. Spesielt gjelder dette for bevegelseshemmede eller blinde. MazeMap har utviklet en unik teknologi for å gjenkjenne og tolke plantegninger (dwg - AutoCAD format) og har en svært skalerbar løsning for å kunne levere innendørs kart. Teknologien gir et svært godt utgangspunkt for å kunne kjenne igjen trapper og heiser, for på den måten presentere en sti som ikke går via trapper for den som er bevegelseshemmet. Med andre ord at vedkommende får en sti som han kan følge fra der han er til dit han skal. På samme måte har MazeMap byggesteinene som gjør det mulig å presentere en sti ved taleopplesning for den som er blind. For å øke tilgjengeligheten til bygg foreslår derfor MazeMap og Lydia et prosjekt som skal utvikle: - En løsning for automatisk å hente ut plantegninger (dwg) og informasjon fra ulike FDV-system (Forvaltnings- drifts og vedlikeholdssystem). På den måten vil det være mulig å levere brukervennlige kart som er «alltid er oppdatert» for alle bygg uten manuelt arbeid. - Hjelpe bevegelseshemmede med å kunne finne frem på egen hånd ved å vise en sti innendørs som er beregnet for rullestoler, dvs ikke via trapper og andre hindringer. - Hjelpe blinde og svaksynte med en taleopplest navigasjon innendørs. I tillegg skal prosjektet se om MazeMaps datamodell kan brukes for å konvertere dwg til ifc format. Ifc er fremtidens format for forvaltning av informasjon om bygg. Prosjektet vil bidra vesentlig til både MazeMaps og Lydias konkurranseevne. Prosjektet er unikt i verdenssammenheng og har et stort globalt potensial. Dersom vi lykkes med prosjektet vil det være en revolusjon for tilgjengelighet til bygg for «alle» inklusiv bevegelseshemmede og blinde/svaksynte.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena