Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Nettverket Bygdin - Bygg- og anleggsnæringens industrialiseringsarena

Alternativ tittel: Bygdin - The network for industrialization and manufacturing in the Norwegian construction industry

Tildelt: kr 0,90 mill.

Bygdin er et 3-årig nettverk som delvis finansieres av Norges forskningsråd og ledes av SINTEF Community. Nettverket samler forskningsorganisasjoner (SINTEF, NTNU og BI) og bedrifter fra hele verdikjeden i byggebransjen: myndigheter, byggherrer og eiere, arkitekter og konsulenter, entreprenører, produsenter og leverandører. Nettverket fokuserte først på industrialiserte byggeprosesser, og deretter på digitalisering i byggebransjen. Totalt har 5 workshops blitt gjennomført mellom forsknings- og industripartnere. Hovedmotivasjonen var å tilby industripartnere en arena for å utvikle samarbeid med forskningspartnere. Bygdin workshops har resultert i å skrive og sende inn to søknader til Forskningsrådet: Ett KPN søknad i 2018 og ett SFI søknad som skal sendes inn i 2019. Temaer diskutert under workshops inkluderte: 3D-printing for byggebransjen, avfallsfri byggeplass, utslippsfrie byggeprosess, Building Information Modeling (BIM), bygningsrelaterte data. Noen workshops ble organisert sammen med andre nettverk, f.eks. BIM Verdinettverk. Bygdin-nettverket har også organisert 2 store konferanser under generisk tittel Bygg 4.0, i henhold til Industry 4.0-konseptet. De to konferansene, organisert i 2018 og 2019, samlet mer enn 200 deltakere fra de to sektorene bygg og IKT rundt hoved tema: digitalisering av byggebransjen. I 2018 satte Bygg 4.0 konferansen fokus på innovative digitale forretningsmodeller for byggebransjen. I 2018 og 2019 ble keynote speakers fra utenfor Norge invitert til å dele sin kunnskap og erfaring; blant dem Philippe Poullain, en fransk professor bak det første 3D-printed huset som ble sertifisert, og Annie Cosgrove, forsker ved WeWork (USA). De fleste presentasjonene og videoene fra Bygg 4.0-konferansen er tilgjengelig på www.bygg40.com. Hovedmotivasjonen for Bygg 4.0 konferanser er å utløse muligheter for nytt samarbeid innen arkitektur, anlegg, bygg og IKT. Det er høyst sannsynlig at disse konferansene vil bli videreført de neste årene, selv når Bygdin-nettverket er ferdig. Bygdin har også produsert et betydelig antall publikasjoner, blant annet rapporten "Industrialized Construction Processes: Status and Trends", tilgjengelig gratis hos SINTEF Academic Publishers. Andre publikasjoner inkluderer vitenskapelige artikler og konferanse artikler, og et betydelig antall populærvitenskapelige artikler publisert i norske spesialiserte presse- og aviser.

Bygg 4.0 conferences in 2018 and 2019 were two successful events that gathered more than 200 participants from 3 sectors: construction, ICT and finance. This type of event was deemed as the most efficient tool for triggering new collaborations inside and outside Norway, internally but also across several sectors. The Bygg 4.0 conference series will be continued even after Bygdin network will cease its activities, and this alone constitutes a substantial result from the Bygdin network.

Nettverkets arbeidsområde er "industrialiserte byggeprosesser". Det samler FoU-miljøer og bedrifter/virksomheter fra hele verdikjeden i bygg- og anleggsprosjekter. Nettverket skal stimulere til samarbeid, nytenking, erfaringsutveksling og til prosjektsøknader på områder som er forankret i bedriftene. Sentrale aktiviteter i nettverket er gjennomføring av utvalgte grunnlags-og mulighetsstudier, workshops og frokostmøter, og formidlingsaktiviteter. Teknologitrendene, det grønne skiftet, behovet for økt produktivitet og kvalitet, samt et tøffere og mer globalt marked skaper behov for ny kunnskap og kompetanse i alle ledd i verdikjeden: hos myndigheter og byggherre, i prosjekteringsteamet, i fabrikkhallen og på byggeplassen. For å rigge næringen til skrittet inn i 4. generasjons industrialisering trenger vi nytenking rundt verdikjeder, planlegging, fremdrift, forretningsmodeller, arbeidsprosesser og kompetanseutvikling. Dette krever et samarbeid mellom alle aktørene i verdikjeden, med byggherrene og bestillerne i front som viktige premissgivere og krav-stillere. En industrialisert byggeprosess påvirker både måten vi planlegger og bygger på, og på uttrykket til sluttproduktet. Lykkes BA-næringen med omstillingen fra tradisjonelle til industrialiserte byggeprosesser med høy teknologiutnyttelse, forventes dette å ha stor effekt på næringens produktivitet og på bedriftenes konkurransekraft og verdiskaping. Det er et betydelig potensiale for økt effektivitet og reduserte kostnader. I en australsk satsing på prefabrikasjon opereres det med måltall som 90% reduksjon i produksjonstid og 50% kostnads-reduksjon. Et viktig perspektiv for nettverkets arbeid er at en industrialisering av byggeprosessene skal bidra til kunde- og stedstilpasning, fleksibilitet og arkitektonisk kvalitet. Initiativene skal vise at det ikke er en motsetning mellom standardisering og skreddersøm.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena