Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Plastinnovasjonskatalysator

Tildelt: kr 0,90 mill.

Plast- og plastkompositter er viktige bestanddeler i framtidige produkter for å redusere vekt, redusere ressursbruk samt øke funksjonalitet og ytelse innen en rekke produktapplikasjoner og bransjer. Samfunnsmessig er lettere produkter med lang levetid en del av framtidens grønne løsninger, da de bidrar til mindre utslipp i transportsektoren, samt enklere og mer miljøvennlige løsninger innen bygg- og anleggsbransjen og industrien som produserer til fritidsmarkedet. Samtidig kan plast- og komposittbaserte produkter by på en del utfordringer i forhold til resirkulering, noe som må adresseres allerede i produktutviklingsfasen. Hovedmålet med Plastinnovasjonskatalysator (PINK) har vært å etablere en økt forskningsprosjektportefølje innen spissede tema knyttet til innovasjon, miljøvennlig plastteknologi, strukturelle applikasjoner, multimaterialer, additiv tilvirkning og smarte produkter (industri 4.0 konsept) m.m. i samspill mellom forskningsinstituttet SINTEF Manufacturing,klyngeprosjektet i4plastics og andre relevante bedrifter og partnere i plastbransjen. Prosjektet har siden oppstarten i 2016 vært med på å bidra til utvikling av til sammen 11 BIA prosjekter innen relevant tematikk i plast og komposittsfæren. PINK har også vært med på å få til samarbeid omkring 3 innvilgede søknader med tema innen sirkulær økonomi. Workshops og møter mellom bedrifter og forskere har vært hovedaktivitetene for å få til dette. Gjennom PINK har det også blitt opprettet kontakt med relevante, utenlandske fagmiljøer, som på sikt kan være partnere og bidragsytere inn i framtidig prosjektsammenheng.

Hovedmålet har vært å kunne etablere nye prosjekter og en økt forskningsportefølje innen miljøvennlig plastteknologi, smarte produkter, multimaterialer, additiv tilvirkning og bruk av plaster i strukturelle applikasjoner. I så måte har prosjektet vært svært vellykket med en stor etablert prosjektportefølje, inkludert de som er under behandling nå. I tillegg er det etablert prosjekter med andre finansieringsordninger som Innovasjon Norge, samt vært noe mer direktefinansierte prosjekter mellom SINTEF Manufacturing og plastbedrifter. Totalt sett har PINK vært en viktig for plastbedriftene, som er den aller viktigste suksessfaktoren. I rapporten særskilt rapportering er alle søknadsinitiativ med status gjengitt pga. for liten plass her. Mange av bedriftskontakter og FoU kontakter som er etablert gjennom prosjektet vil bli brukt i 2019 og videre for etablering av flere prosjekter. Det forventes derfor at PINK vil ha nytteverdi også etter at prosjektet er avsluttet.

Plast- og plastkompositter er viktige bestanddeler i framtidige produkt for å redusere vekt, redusere ressursbruk og øke funksjonalitet og ytelse innen en rekke anvendelser og bransjer. Samfunnsmessig er lettere produkter med lang levetid er en del av framtidens grønne løsninger, da de bidrar til mindre utslipp i transportsektoren, samt enklere og mer miljøvennlige løsninger innen bygg- og anleggsbransjen og industrien som produserer til fritidsmarkedet. I tillegg til en forventet økt bruk av plast innen alle applikasjoner foregår det også et grønt skifte innen plastindustrien. Nye modeller for sirkulær økonomi, men ikke minst bruk av bioplaster (plaster laget av fornybare råstoffer, bionedbrytbare plaster, bioforsterkede plaster) i industrielle applikasjoner kommer for fullt. Dette grønne skiftet gir økt mulighet for innovasjoner innen dagens produktspekter, hvor plastindustrien i Innlandet har en mulighet til å bygge en sterk og solid kompetansebase innen en bransje i vekst. For å realisere dette innovasjonspotensialet trengs økt forskningsinnsats. For bedriftene kan dette gi økt verdiskapning og flere arbeidsplasser. Gjennom styrket forskningsbasert prosjektportefølje innen relevante plastteknologiske tema, tar PINK mål av seg til å bidra til å etablere et nasjonalt kraftsenter innen plastteknologi i Innlandet ved å bygge videre på allerede eksisterende kompetanse, samarbeid og strukturer ved SRM, Arena i4plastics, NTNU, og Nasjonalt Senter for Komposittkompetanse (NSK). Nettverksaktiviteter vil også koordineres med SFI Manufacturing for å oppnå synergier for begge parter.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena