Tilbake til søkeresultatene

ENERGIX-Stort program energi

SET 10: Norsk deltakelse i EU's Fuel Cells & Hydrogen Joint Undertaking, 2017-2019 - Ansvarlig for Transport Pillar i styret for N.ERGHY

Alternativ tittel: Norwegian participation and contribution to EU's FCH JU program

Tildelt: kr 1,00 mill.

Siden 2008 har EUs forskning- og utviklingsmidler innen hydrogenteknologi vært håndtert i en satellitt til rammeprogrammet, under det offentlig-private samarbeidet (PPP) Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU) https://www.fch.europa.eu/. Som for de andre PPP-ene, er FCH JU ledet av den europeiske industrien. Men som det eneste av disse PPP-ene, er europeiske forskningsmiljøer representert i styret for FCH JU. Gjennom forskningsforeningen Hydrogen Europe Research (HER)(https://hydrogeneurope.eu/research) bidrar representanter for forskningsmiljøene til å legge de strategiske føringene for programmet. HER har om lag 70 medlemmer som til sammen engasjerer rundt 2500 forskere i Europa. Fra norsk side er NTNU, IFE, SINTEF Industri og SINTEF Energi medlemmer av forskningsforeningen. Tilsvarende har Hydrogen Europe Industry (HEI) rundt 130 medlemmer, hvorav en betydelig andel er små- og mellomstore bedrifter. Blant norske medlemmer i HEI finner vi NEL og Equinor. Kommisjonen har allokert 667 mill Euro til hydrogensatsingen, mot at det til sammen synliggjøres 667 millioner Euro i private midler fra andre aktører. For perioden 2014-2020 (under Horizon 2020) er totalbudsjettet altså 1,33 milliard Euro. Programmet har to så kalte Innovasjonspillarer, Energy og Transport. Energy-delen av programmet er fokuserer på hydrogens rolle som energilagringsmedium for ikke-kontinuerlige energikilder (vind og sol), inkludert hydrogenproduksjon og sluttbruk i stasjonær energisektor. Transport-pillaren skal bidra til kommersialisering av brenselcellekjøretøyer og -fartøyer og etablering av et nettverk av hydrogenstasjoner i Europa. Steffen Møller-Holst (SINTEF) ble nylig gjenvalgt for en ny 2-årsperiode i styret, som leder av Transport-pillaren. Gjennom dette NFR-støttede prosjektet skal SINTEF formidle og ivareta norske interesser i FCH JU og bidra til nasjonal verdiskaping for industrien, ikke minst SMB-er, i form av å videreutvikle produkter og komme i inngrep med et voksende internasjonalt marked for hydrogenteknologi.

Norske aktører har hentet hjem mer enn 10 prosjekter med støtte fra FCHJU-programmet i prosjektperioden 2017-2019. Dette kan delvis tilskrives aktiviteten i dette MVO-prosjektet, der norske interesser har vært fremmet i FCHJU-styret og prosjektleder forslag har vunnet fram i prioriteringene for utlysningene i 2017, 2018 og 2019. Norsk deltakelse i styret for FCHJU vil også i fremtiden (under det foreslåtte Clean Hydrogen for Europe 2021-27) ha en positiv innvirkning mht norske aktørers mulighet til å få EU-støtte til aktiviteter innen hydrogen og brenselceller.

EUs storsatsing innen Hydrogen og Brenselceller, Fuel Cells and Hydrogen Joimt Undertaking (FCH JU) under Horizon 2020, har et budsjett på totalt 1,33 milliard Euro for perioden 2014-2020. De tre offisielle deltakerne (eierne) i FCH JU er: 1) European Commission (EC) 2) Industry Grouping (Hydrogen Europe) 3) Research Grouping (N.ERGHY) Fra norsk side er følgende FoU-miljøer medlemmer av N.ERGHY: - Norges teknings-naturvitenskapelige universitet (NTNU) - Institutt for Energiteknikk (IFE) og - Stiftelsen SINTEF SINTEF er representert i styret for N.ERGHY, gjennom Steffen Møller-Holsts verv som leder "Transport Pillar", med ansvar for koordinering av en pan-Europeisk arbeidsgruppe på 29 personer. Prioriteringer for området gjøres i nært samarbeid med industriens tilsvarende representant for transport, Dr. Jörg Wind fra Daimler. Årlig utformes Annual Work Programs, og disse danner grunnlag for årlig utlysninger. Magnus Thomassen og Anders Ødegård deltar i arbeidsgruppene, hhv Energy Pillar og CrossCuttingActivities Norske FoU-miljøer har gjennom N.ERGHY betydelig innflytelse på de prioriteringer som gjøres. Styrerepresentasjon sikrer at vi også kan påvirke FCH JU-programmets retning og innhold. Derigjennom er mulighetene for norsk deltakelse i FCH JU-prosjekter ivaretatt på den best mulige måte. Høsten 2016 er norske aktører med i rundt 15 prosjekter i FCH JU-programmet, med en årlig omsetning på rundt 30 mill NOK. Ambisjonen for dette forprosjektet er at norske aktører skal få et enda bedre inngrep med EU-satsingen på området og hente hjem enda flere prosjekter med støtte fra fra FCH JU-programmet. Dette skal oppnås ved at mulighetene for å påvirke og delta i FCH JU skal formidles til norske aktører gjennom gjevnlig å informere om utlysninger og møteplasser for FCH JU i norske fora så som Norsk hydrogenforum og ved nordiske H2-seminarer, og likeledes formidle norske aktørers interesser tilbake til FCH JU og påvirke prioriteringene i EU.

Budsjettformål:

ENERGIX-Stort program energi