Tilbake til søkeresultatene

MAROFF-2-Maritim virksomhet og offsh-2

Blueye undervannsdrone

Alternativ tittel: Blueye Underwater Drone

Tildelt: kr 4,0 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

269513

Prosjektperiode:

2017 - 2019

Ved å skape og tilby en mulighet til å se, utforske og lære om havet, vil flere få et tettere forhold til- og ta bedre vare på havet også. Dette er en av de grunnleggende faktorene til at gründerne Erik, Christine og Martin bestemte seg for å starte på denne reisen gjennom å utvikle et produkt med et godt design kombinert med et enkelt brukergrensesnitt. Vårt ønske er å la alle få tilgang til havet og ta del i det elementet vi alle kommer fra. Den første Blueye prototypen ble utviklet på kun 10 uker - akkurat tidsnok til sin første ekspedisjon sammen med Gründer Christine Spiten over Atlanterhavet på en forskningstokt fra Afrika til Brasil, for å kartlegge mikroplast. Det har tatt tre år og 7 ulike versjoner av Blueye Pioneer, før den endelige Pioneer undervannsdronen kunne gjøres klar for produksjon. Allerede før produksjonen startet mottok vi over 600 forhåndsbestillinger fra verden over! Alt av design og utvikling av Blueye Pioneer har funnet sted i Trondheim med støtte fra Forskningsrådet. Undervannsdronen er designet for å fungere i alt fra Arktiske farvann til tropiske hav, og kan dykke helt ned til 150 meters dyp. Med støtten fra Forskningsrådet kunne prosjektet i knytte seg til akademia og benytte Norges ledende maritime kompetanse og forskning til å løse de utfordrende teknologiske og hydrodynamiske utfordringene. Blueye Pioneer beveger seg med høy stabilitet, grunnet den hydrodynamiske, vertikale formen. Kombinert med funksjonene; auto-heading og auto-dybde er undervannsdronen enkel å styre fra Blueye App'en med en enkelhet som gir deg full kontroll - uten behov for opplæring! En "digital dykkemaske"; MovieMask Premium Blueye-edition, følger med og gir deg en unik opplevelse av å utforske under vann. Kameraet tar videoopptak i full HD-kvalitet tilpasset undervannsmiljø - takket være kraftige LED-lys med justerbar styrke. Innstillinger for både kamera og lys velger du tilpasser du enkelt i Blueye App'en. Med to timers batteritid har du tid til å utforske, eller utføre inspeksjoner.

Historien til MAROFF prosjektet startet høsten 2016. Erik Dyrkoren jobbet med ideen bak Blueye på Marintek ved NTNU Amos og hadde etablert et konsortium som besluttet å iverksette et FoU prosjekt for å løse utfordringene. En rekke studenter ble koblet på utviklingsarbeidet og de første prototypene ble utviklet og testet om bord på forskningsfartøyet Gunnerus Ved slutten av 2018 består Blueye Teamet av over 20 dedikerte eksperter, fra åtte ulike land, med ekspertise i alt fra software, robotikk, mekanisk- og industriell design, undervannsteknologi, grafisk design og forretningsutvikling. Blant oss har vi ekte havfolk med spesiell tilhørighet til havet; seilere, grottedykkere og fridykkere. Bedriften har sterk kjærlighet for havet og et sterkt ønske om å utforske, dele opplevelser og lære om det som skjuler seg under overflaten og er et viktig bidrag til de enorme miljøutfordringene verden står ovenfor.

Blueye har prosjektert verdens første løsning for en letthåndterbar, brukervennlig ROV / drone med det nye hydroaukustiske posisjoneringssystemet. Den overordende ideen for verdiskaping er utviklingen av et kompakt, lavkostnads-, hydroaukustisk undervanns posisjoneringssystem, i kombinasjon med bøyebasert gps-posisjonering og teknologi for overføring av data til land. Dette systemet gjør det mulig å utvikle kompakte og kostnadseffektive droner som dekker flere markedssegmenter. Dronen åpner for et helt nytt marked innen B2C, samt vil styrke eksisterende aktørers virksomheter. Teknologien koster en brøkdel av konvensjonelle ROV og åpner for storstilte undersøkelser, oppdagelser, opplevelse og utnyttelse av verdiene under havet for tilknyttede bransjer. Prosjektet skaper en plattform for nye produkter og tjenester: Teknologien vil gi eksisterende operatører av tradisjonelle ROV'er et nytt, kostnadseffektivt produkt som er mer intuitivt å bruke. Andre bransjer vil også kunne få aksess til teknologien og utvikle egne, nye produkter og tjenester pga. kostnadsnivået sammenlignet med dagens høykostnadsprodukter. På den måten vil Blueyes innovasjon muliggjøre for nye aktører å endre sine arbeidsmetoder og arbeidsforhold. Dagens ikke-eksisterende privatmarked for undervannsdroner vil potensielt følge markedsutviklingen til luftdroner, som har gått fra ikke målbart i 2012 til en omsetning på 800 mill. USD i 2014, og omsetning på 2 mrd. USD i 2015.

Budsjettformål:

MAROFF-2-Maritim virksomhet og offsh-2