Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Permeable dekker med betongstein - en løsning på urbane overvannsutfordringer

Alternativ tittel: Permeable concrete paving - a solution to urbane stormwater challenges

Tildelt: kr 2,5 mill.

Permeable dekker kan brukes i urbane området for å håndtere stadig større mengder nedbør. Prosjektet har dokumentert hvordan permeable dekker med betongstein kan bidra til å redusere mengden og forsinke avrenningen av overvann. Testfeltet på Sveberg består av 6 ulike forsøksfelt, hver på rundt 100 kvadratmeter, og ble satt i drift desember 2019. Her forteller prosjektleder Terje Gaarden (Vikaune Fabrikker) om testfeltet: https://www.youtube.com/watch?v=McvAYCSU3E4. Fem av feltene er bygget med ulike permeable dekker, mens et felt består av vanlig belegningsstein og brukes som referanse. Testfeltet har hatt omfattende instrumentering for å logge vær, avrenning og temperaturprofiler under dekkene. Prosjektet har blant annet målt avrenningen fra permeable dekker og funnet ut hvor mye overvannet forsinkes når det renner gjennom et permeabelt dekke og vi har utviklet en modell som beskriver dette og som kan brukes til planlegging og dimensjonering. Det er også utviklet et rammeverk som sammenligner og rangerer ulike løsninger basert på ulike bærekraftsdimensjoner. Prosjekteier var Vikaune Fabrikker AS som også ledet prosjektet. ASAK Miljøstein AS, Nordland Betong AS, ASAK AS, Lintho Steinmiljø AS og Storm Aqua AS var prosjektdeltagere, mens SINTEF og NTNU var forskningspartnere. Prosjektet startet i april 2017 og ble avsluttet juni 2021.

Virkninger: ? Økt kunnskap vil gi mer trygghet for bedriftene i å tilby permeable dekker og samtidig vil kundene få økt trygghet for å ta i bruk permeable dekker ? Nytt rammeverk for å velge løsninger, gjør bedriftene/kundene bedre i stand til å velge riktig løsning Effekter: ? Økt bruk av permeable dekker vil bidra til redusert risiko for vannskader på hus og infrastruktur ? Økt bruk av permeable dekker vil bidra til mer robust overvannshåndtering i byer og tettsteder

Vikaune Fabrikker, Nordland Betong og ASAK (Fetsund, Hønefoss og Kristiansand) produserer alle belegningsstein i betong og markedsfører sine produkter sammen gjennom ASAK Miljøstein, som er en felles salgsorganisasjon heleid av fabrikkene. Fabrikkene bak ASAK Miljøstein har som målsetning å kunne tilby robuste og framtidsrettede produkter med dokumenterte egenskaper. ASAK Drenssten er en betongstein med definerte fuger som gir en drenerende egenskap, og er utviklet spesielt for bruk i permeable dekker. Det mangler foreløpig tilstrekkelig dokumentasjon på hvor effektivt dette dekket drenerer vannet og hvordan dette dekket best kan vedlikeholdes. Det er også usikkerhet rundt hvordan dekket påvirkes under norske forhold med hyppige tine/fryse sykluser og bruk av vegsalt og sandstrøing om vinteren. DRENSSTEINs overordnede ide er å fremskaffe kunnskap og dokumentasjon på infiltrasjons- og fordrøyningseffekten av overvannet for permeable dekker med betongstein, samt utarbeide robuste dimensjoneringskriterier og drifts- og vedlikeholdsprosedyrer tilpasset lokalt klima. Det vil bli lagt vekt på å teste ulike løsninger av betongstein, fugesand og bærelag for å optimalisere dekket i forhold til bruk og langtidsytelse. I tillegg vil det bli testet hvilken effekt permeable dekker har når de benyttes på grunn som har dårlig infiltrasjonskapasitet og hvordan forurensing, inkludert veisalting, påvirker dekkets egenskaper. Videre vil det bli utarbeidet en metode for å gi en helthetsvurdering av ulike dekker som tar hensyn til både teknisk ytelse, miljøpåvirkning, kostnader og øvrig samfunnsnytte. Metoden vil benyttes for å sammenligne permeable dekker med mer tradisjonelle dekker som for eksempel asfalt. Resultatet fra DRENSSTEIN vil være konkrete anbefalinger på effekten av permeable dekker, dimensjoneringskriterier og drifts- og vedlikeholdsveiledning som overvannstiltak basert på tykkelse av bærelaget, infiltrasjonskapasitet i stedegnemasser, og klimafaktorer.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena