Vold i nære relasjoner er av WHO erklært som et folkehelseproblem med flere negative effekter for helse på kort og lang sikt. I en omfangsundersøkelsen fra Norge har ca 9 % av kvinnene opplevd alvorlig vold fra partner. Vold i nære relasjoner rammer både kvinner og menn, men det kvinner som i større grad utsettes for seksuell vold og den mest alvorlige/gjentagende volden og flere kvinner dør som følge av vold fra partner eller tidligere partner. En graviditet beskytter ikke kvinner mot vold. Studier viser at ca 4 % av de gravide utsettes for vold under svangerskapet og langt flere har tidligere voldserfaringer. Dette kan ha konsekvenser for mor og barns helse og vold er assosiert med blant annet depresjon, rusmisbruk, keisersnitt, induksjoner, dødfødsel, prematuritet og lav fødselsvekt. Kvinners overgang til moderskapet og hvordan hun fungerer som forelder blir påvirket av vold i nære relasjoner. Barn er særlig utsatt for negative effekter av vold, enten som vitne eller som direkte utsatt.
Som en del av svangerskapsomsorgen ble det i 2014 besluttet av gravide skal spørres om voldsutsatthet.Grunnet gjentatte møter med helsepersonell gjennom graviditeten, anses denne perioden som en gylden mulighet til å avdekke vold. WHO har identifisert primærhelsetjenesten, med svangerskapsomsorgen spesielt, som viktig når det gjelder tidlig intervensjon og oppfølging av de som er utsatt for vold.
Selv om retningslinjene er to år gamle, etterlyser flere mer opplæring og støtte når det gjelder å samtale rundt vold. En ny rapport viser til språkutfordringer, vanskelig tema, tidsnød, at kvinnen ikke alene og mangelfull kunnskap om tiltak ved avdekking som utfordringer når jordmødre skal spørre om vold. Helsesøstre og fastleger er også intervjuet i rapporten og alle grupper fremhever samarbeid som viktig og en utrykte at «vi sitter litt på hver vår tue». På bakgrunn av dette ser vi at det trengs mer kunnskap om vold og bedre samarbeid når vold avdekkes.