Tilbake til søkeresultatene

OFFPHD-Offentlig sektor-ph.d.

Hvordan kan vi definere sykdomsbegrepet i trygdemedisin for å sikre en mer rettferdig forvaltning av ytelser i folketrygdloven?

Alternativ tittel: How can the term disease be defined in social insurance medicine to ensure a fair allocation of benefit in the National Social Scheme?

Tildelt: kr 1,7 mill.

NAV er arbeids- og velferdsforvaltningen i Norge og forvalter en tredjedel av statsbudsjettet gjennom ulike ordninger. Et grunnleggende trekk ved velferdsstaten er at syke blir tatt hånd om. Dette innebærer ikke bare behandling, men også at de som er syke får dekket levekostnader ved arbeidsuførhet og hjelp til å dekke utgifter som påføres grunnet sykdom. Folketrygdloven ivaretar de økonomiske rettighetene. Sykdom, skade og lyte er ved siden av alderdom den viktigste inngangsbilletten til folketrygdens ytelser. Det medisinske vilkåret er et absolutt krav i vurderingen av behovet for en rekke av ytelsene i folketrygdloven. Dette gjelder blant annet sykepenger, arbeidsavklaringspenger og uføretrygd. I folketrygdlovens bruk av sykdomsbegrepet skal sykdommen være vitenskapelig basert og alminnelig anerkjent i medisinsk praksis for å gi rett til ytelser. I mange tilfeller er dette uproblematisk hvor det foreligger en klar medisinsk tilstand som entydig faller inn under sykdomsbegrepet. Det er derimot en del tilfeller der det er vanskelig ut fra de medisinske opplysningene å fastslå om tilstanden oppfyller det medisinske vilkåret. Legene arbeider med symptomer, tilstander og behandlingsmåter som ikke nødvendigvis klassifiseres under et sykdomsbegrep. Det kan derfor i noen tilfeller oppstå uklarheter om tilstanden faller inn under sykdomsbegrepet. Dette prosjektet skal se på sykdomsbegrepet i trygdemedisin opp mot gjeldene lovverk. Det vil bli utført en epidemiologisk studie, en kvalitativ innholdsanalyse i tillegg til en filosofisk fremstilling. Prosjektet har til mål å gi økt klarhet i bruken av sykdomsbegrepet i saksbehandling og til utforming av rundskriv til folketrygdloven. En tydeligere avklaring av sykdomsbegrepet kan gi grunnlag for en klarere bestilling av medisinsk informasjon fra behandlende leger. Prosjektet kan lede til tydeligere retningslinjer og dertil enklere saksbehandling med mulighet for en mer rettferdig tildeling.

-

Sykdom, skade og lyte er ved siden av alderdom den viktigste inngangsbilletten til folketrygdens ytelser. I Folketrygdloven § 12-6 står det: "Når det skal avgjøres om det foreligger sykdom, legges det til grunn et sykdomsbegrep som er vitenskapelig basert og alminnelig anerkjent i medisinsk praksis". Legevitenskapen har derimot ikke generelle kriterier for hvilke tilstander som anses som sykdom. NAV bruker legeerklæringene fra behandlende leger i sin saksbehandling for å avgjøre om den medisinske tilstanden faller inn under det medisinske vilkåret. I mange tilfeller vil dette være uproblematisk hvor det foreligger en klar medisinsk tilstand som faller inn under sykdomsbegrepet. I noen tilfeller er det derimot vanskelig å fastslå om tilstanden oppfyller det medisinske vilkåret. Erfaringsmessig skaper disse tvilssituasjonene mange diskusjoner, usikkerhet og trolig ulik praksis. Det ser ut til at det er et behov for en bedre avklaring av sykdomsbegrepet i trygdemedisin. Kan sykdomsbegrepet bli definert på en bedre måte for å skape samsvar mellom den medisinske forståelsen og praktiseringen i lovverket? Prosjektet ønsker i tillegg å se på sykdomsbegrepet opp mot gjeldende kodeverk for diagnoser som blir benyttet av NAV. Videre skal prosjektet bygge på tidligere arbeid som har blitt gjort innenfor feltet av blant annet Hans Magnus Solli og Lennart Nordenfeldt. Metode for prosjektet vil være kvalitativ innholdsanalyse av utvalgte klage- og ankesaker for arbeidsavklaringspenger opp mot noen få spesifiserte diagnosegrupper. Prosjektet vil i tillegg bruke begrepsanalyse utviklet fra handlingsteori, slik den er anvendt av Lennart Nordenfeldt i analyser av helse- og sykdomsbegrepet. Målet med prosjektet er å gi en økt klarhet i bruken av sykdomsbegrepet i saksbehandling og til utforming av rundskriv i Folketrygdloven. Arbeidet skal føre frem til en deskriptiv semantiske forståelse av sykdomsbegrepet (beskrivelse av ordets betydning).

Budsjettformål:

OFFPHD-Offentlig sektor-ph.d.

Finansieringskilder