Tilbake til søkeresultatene

MILJØFORSK-Miljøforskning for en grønn samfunnsomstilling

FLERUT - a national network for sustainable multiuse on natural lands

Alternativ tittel: BIONAUT - nasjonalt nettverk for bærekraftig flerbruk av våre utmarksressurser

Tildelt: kr 0,75 mill.

Nettverket FLERUT (2018-2019) var en ny og spennende møteplass for fagmiljø og brukergrupper som tradisjonelt har stått i bruk versus vern polemikk om utmarksressurser. Det Grønne Skiftet tilsier at vi skal bruke kjente naturressurser på en ny måte, og ta i bruk nye naturressurser. Det finnes derimot ingen ledige naturressurser i utmarka. All bruk påvirker annen bruk. I FLERUT utforsket vi nye måter å avveie ulike interesser på for å praktisere et mest mulig bærekraftig flerbruk i utmarka. I prosjektperioden hadde vi en prosjektside på nett, slik at de som søkte opp FLERUT (eller flerbruk i utmark etc.) kunne få informasjon om hva vi gjorde i nettverket. De viktigste anvendte aktivitetene i FLERUT siden oppstart i januar 2018 er arrangering av tre tankesmier for brukergrupper (Gardermoen, mai + nov 2018, Østmarka sept 2019). De to første var for samarbeidspartnerne i prosjektet (NIBIO, NINA, Norskog, Fefo og Norsk Friluftsliv). Den siste var åpen for alle interesserte. Invitasjon ble bl.a. gitt i en artikkel om prosjektet som ble publisert i Nytt fra Østmarka. Det møtte rundt 25 interesserte. Både forvaltning, private interesser og allmennheten var representert. På tankesmiene jobbet vi konkret med flerbrukshensyn i Østmarka som kasus-studie. Vi brukte ulike metoder til å belyse egne, og forstå andres, verdisyn. Metodene våre kombinerte visuelle inntrykk, rangering av verdiutsagn og rundbord diskusjon. Målet var å finne og fokusere på hva brukergruppene har av felles mål og hvordan det kan brukes til å skape vinn-vinn, fremfor å fokusere på motsetninger og maktkamp, som gjerne leder til vinn-tap, eller i verste fall tap-tap. I forbindelse med tankesmiene har vi samlet inn data som skal analyseres vitenskapelig, og så formidles tilbake til brukerne. Vi representerte også FLERUT nettverket med postere og presentasjoner på to internasjonale konferanser om økosystemtjenester og flerbruk, og en rekke mer lokale møter (spesielt rettet mot Østmarka).

FLERUT har særlig gitt de involverte forskerne nye tilnærminger til det å avveie flerbruk i utmark. NINA og NIBIO har konkret utvekslet terminologi og verktøykasser. Våre praktiske øvelser på tankesmiene tydeliggjorde at det er viktig at forskergrupper som jobber anvendt med flerbruk bør være bred nok til å reflektere den varierte kulturelle bakgrunnen til brukergruppene som deltar. Dette budskapet vil vi i FLERUT formidle vitenskapelig og populært fremover. Når det gjelder nytteverdi for brukerne som deltok, så tror vi dette første og fremst har vært inspirasjon til å tenke utenfor sin egen boks, og å se mer åpent en sak fra de andres ståsted. Vi hadde neppe mange nok tankesmier og gikk i dybden nok til at noen av våre deltakende brukergrupper direkte vil anvende metodene uten å være ledet av et forskerteam. Men det er en mulighet.

'Det grønne skiftet' er for tiden en sterk politisk drivkraft bak et økende press på utmark. Vi skal bruke kjente naturressurser på en ny måte, og ta i bruk nye naturressurser. Det finnes derimot ingen ledige naturressurser i utmarka. I det grønne skiftet må vi derfor ta med i betraktningen begrensningene fra kryssende interesser. BIONAUT nettverket er en ny, viktig og spennende møteplass for fagmiljø og brukergrupper som tradisjonelt har stått i polemikk rundt forvaltningen av utmarka. I BIONAUT vil vi ha fokus på hvordan vi kan identifisere, verdisette og avveie flerbrukshensyn for å redusere konflikt og dermed øke bærekraften.

Budsjettformål:

MILJØFORSK-Miljøforskning for en grønn samfunnsomstilling