Tilbake til søkeresultatene

MILJØFORSK-Miljøforskning for en grønn samfunnsomstilling

Framtidas reindrift - felles kompetansenettverk for næring, forvaltning, FoU og friluftslivsorganisasjoner

Alternativ tittel: Reindeer husbandry in the future - common kompetence network

Tildelt: kr 0,69 mill.

Norsk tamreindrift har mange muligheter, men står også overfor mange framtidige utfordringer, særlig knyttet til arealinngrep, klimaendringer, økende rovviltpress og tap av rein generelt. Vi ønsket å etablere et nettverk med kompetansesterke personer fra næring, forvaltning, friluftsliv og FoU for å rigge et konsortium som var i stand til å løse noen av de utfordringene framtidas reindrift står overfor. Nettverket bestod av 12 samarbeidspartnere og totalt 22 personer. Målet var å skrive minst én forskningsrådssøknad og flere nasjonale/regional søknader. Prosjektet ble inndelt i fem arbeidsgrupper med fokus på hver sine fagområder; 1. Beiteressurser, 2. Arealinngrep, 3. Klimatilpasninger, 4. Tap av rein og 5. Verdikjede, innovasjon, økonomi. Det har vært avholdt fire felles videomøter for hele konsortiet og arbeidsgruppene har hatt egne videomøter utover dette. Det er gjennomført to fysiske nettverkssamlinger, ett i Trømsø den 30.10.2018 og ett i Stjørdal den 03.12.2019 (sluttsamling). På begge møter har Norges Reindriftssamers Landsforbund (NRL) bidratt med faglige innlegg og på sluttsamlinga bidro også NINA med kunnskapsutveksling. En kort kunnskapsstatus innen hvert av de fem fagområdene er skrevet og en større NIBIO-rapport på temaet tap av tamrein er publisert. Nettverket har vært involvert i tre søknader til NFR (MapRein, WindMark og ToMan )og to søknader på mer regionale problemstillinger er under vurdering p.d.d. Dessverre ble det tilslag kun på den ene forskningsråds-søknadene (ToMan)i 2019. Prosjektet har vært presentert på flere konferanser, bl.a. Reindriftskonferansen på Værnes i mai 2019 og nasjonal konferanse om rovvilt beitenæring og samfunn på Hamar i januar 2020. Konsortiet ønsker å leve videre etter dette prosjektets slutt. Beste måte å gjøre dette på er å søke nye prosjekter i fellesskap, hvilket er vår intensjon.

Nettverket har vært involvert i tre NFR-søknader, hvorav én av søknadene fikk tilslag (ToMan). Tap av rein er en utfordring for norsk tamreindrift. For å sikre økologisk, økonomisk og kulturell bærekraft i reindrifta, vil et kontinuerlig fokus for å redusere tapet av rein være viktig. Vi har skrevet rapporten "Tap av tamrein - et kunnskapsgrunnlag". Oppsummeringen av denne vil formidles på møter med næringa, samt benyttes som "state of the art" i framtidige søknader på tap av rein. Nettverket har, i dialog med næringa, fått en felles forståelse for beitegrunnlaget. Vi har også fått en felles forståelse for kumulative effekter og deres betydning for tap og fragmentering av på reinbeitearealene.

Den nye reindriftsmeldinga prioriterer næringsrettede tiltak som stimulerer til en økologisk bærekraftig, produksjonsrettet, lønnsom og markedsorientert utvikling av reindriften. Økologisk bærekraft skal prioriteres. Lønnsom reindrift krever store arealer og reinens naturlige forflytning og nomadiske driftsform er selve bærebjelken for en optimal produksjon. Over tid har arealene tilgjengelig for reindrift blitt redusert. Sikring av reindriftens arealer er derfor et sentralt arbeidsområde for reindriftsmyndighetene. Mildere klima har ført til større grad av låste beiter i en del områder, også på innlandet, og ytterligere klimaendringer vil forsterke dette problemet. Totalbelastningene på beitearealene kan ha store konsekvenser for produksjon, tap av dyr, økonomi og dyrevelferd. Samtidig er dette en næring med store muligheter, ikke minst mht. produksjonspotensialet, dersom man klarer å tilpasse seg en driftsstruktur basert på en økologisk bærekraftig bruk av utmarksressursene. Vi ønsker å etablere et nettverk av kompetansepersoner fra reindriftsnæring, forvaltning og FoU for å rigge et konsortium som er i stand til å løse noen av utfordringene reindriftsnæringa står overfor. Hovedfokus vil være vitenskapelig basert kunnskapsinnhenting om temaene kartlegging av beiteressurser, kumulative effekter av arealinngrep, driftstilpasninger til et endret klima, reduksjon i tap av dyr og verdikjedeanalyser av reinrelaterte biprodukter. Kompetansenettverket vil ha flere felles møtearenaer, både i innland og utland, og skal bidra både vitenskapelig basert kunnskapsformidling. Målgruppen er næring og forvaltning, politikere og andre beslutningstakere. Nettverket skal delta i prosjektutforming ved framtidige, relevante, større utlysninger.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

MILJØFORSK-Miljøforskning for en grønn samfunnsomstilling