Tilbake til søkeresultatene

FORREGION-Forskningsbasert innovasjon i regionene

Energihuben

Alternativ tittel: Future Energy Hub

Tildelt: kr 20,3 mill.

Future Energy Hub er et forskningsprosjekt og en samskapingsarena støttet av Forskningsrådet, Rogaland fylkeskommune og lokalt næringsliv. Prosjektet ble initiert av Forskningsnettverket for miljøvennlig energi ved UiS. Målet er å skape grønnere bygg og byer. Året 2023 har vært travel med å styrke samarbeide med nøringsliv og offentlig sektor. Dette er gjort dels ved å utvide aktiviteter på campus i forbindelse med energilaben, som i høyere grad fokuserer på studentdrevet forskning og innovasjon inne bærekraftige bygg og livsstil. I 2023 har fem studenter boet i bygget, utført analyser og utarbeidet forslag til løsninger i tett samarbeide med bedrifter. Energilaben har nu fokusert på at studenter selv skal finne frem til de bedste løsninger og deretter kontakte relevante bedrifter. Dette har vært en endring dersom vi tidligere fikk levert løsninger basert på det som bedriftene ønsket å donere. Nå er det studentene som vurderer hvilke løsninger som er optimale før tilbud på løsninger innhentes fra bedrifter. Der er inngått tett samarbeide med bedrifter og studentene jobber tett sammen med de. Det andre store prosjekt har vært å samle regionale aktører til å utvikle regionens første positive energidistrikter. Ulike områder er identifisert, men i første omgang har prosjektet sammen med de andre regionale aktører valgt å fokusere på Kvalabergområdet i Hillevåg, hvor Stavanger Kommune og fjernvarmeselskapet Lyse NEO har utviklingsplaner på gang og der er stort potensiale for industrielle symbioser i området, særlig i forhold til utnyttelse av spillvarme fra industrielle prosesser blant de store inudstriaktører i regionen. Der er utarbeidet foreløpige analyser av energibalansen i bydelen og der er etablert arbeidsgrupper for mer detaljert analyser. Dertil er hillevågtiltaket med i et nytt EU DUT prosjekt, Energy4All, hvor Hillevåg inngår som en av fire distrikter i Europa der skal se på ulike organiseringsformer for Positive Energidistrikter. UiS, Skreting, Felleskjøpet Rogaland og Stavanger Kommuner er partnere i det nye prosjektet. Den tredje hovedaktivitet, hvor vi har stor fremgang er samarbeide med det regionale næringsliv. I 2023 har Future Energy Hub etablert formelle samarbeidsavtaler med innovasjonshubene Nordic Edge Innoasis og FOMO Renew Hub der har fokus på urban energi og fornybare energiteknologier. Samarbeidet med disse har til formål å gi bedrifter og offentlig sektor bedre mulighet for samarbeide med universitetet innen forsking, innnovasjon og utdanning. Konkret betyr avtalen at UiS arrangerer undervisning på Innoasis og FOMO, hvor medlemsbedriftene kan inngå som gjesteforelesere, formidling av kontakt mellem bedrifter og studenter om bachelor og masteroppgaver, science talks, hvor forskere formidler forskningen deres til medlemsbedrifter på seminarer og workshop samt felles workshops mellom ulike forskningsgrupper på UiS og bedrifter på FOMO Renew Hub og Nordic Edge Innoasis.

Universitetet i Stavanger og Stavanger-regionen vil bli et internasjonalt kraftsenter for nødvendig omstilling innenfor bærekraftig energi. De omsøkte midlene vil hjelpe oss å realisere denne målsetningen. Regionen har de siste årene tatt en ledende rolle i utviklingen av smarte byer. Forskningsnettverket for miljøvennlig energi ved UiS vil styrke energifokuset innenfor smartby satsningen. Energihuben skal resultere i grønnere bygg og bydeler. Prosjektet kobler sammen spisskompetansen på energisystemer fra olje- & gass næringer og morgendagens bygninger fra bygg & anleggs-bransjen, sammen med nasjonalt og globalt ledene forskning- og utdannelse miljøer. Energihub'en vil få vidtrekkende konsekvenser for verdiskaping og gi oss evne til å utvikle produkter og tjenester mot et globalt voksene fornybarmarked. Fokuset mot utvikling av grønnere bygg og bydeler er valgt fordi det representerer et aktivt hjemmemarked, og fordi trenden er at fremtidens bygg, i stadig større grad blir desentraliserte energihuber. Energihuben fokuserer på distribuert fornybar energi og smart teknologi. Innenfor dette segmentet skal vi utfordre det velkjente og utforske det ukjente gjennom økt forskningsinnsats, økt lab. kapasitet og fokusert samarbeid mellom næringsliv og FoU. Dette skal resultere i et ledende multidisiplinært fagmiljø for studier og forskning. Samarbeidet med næringslivet skal akselerere utviklingen av morgendagens teknologi og tjenester innenfor distribuert fornybar energi og smartteknologi. Vi ønsker bl.a. å videreutviklet ingeniørutdanningene våre til å bli landets mest etterspurte utdanninger knyttet til det tverrfaglige Smartby fagfeltet. Etablere skreddersydde kurs for videreutdanning av ansatte i næringsliv innenfor distribuert fornybar energi og smartteknologi. Utvikle et ledende forskningsmiljø innen smart distribuert fornybar energi og energiinformatikk.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Budsjettformål:

FORREGION-Forskningsbasert innovasjon i regionene

Temaer og emner

Bransjer og næringerAnnen tjenesteytingRessurs- og resultatutnyttelseKommersialiseringDelportefølje InternasjonaliseringGrunnforskningDelportefølje KvalitetInternasjonaliseringPortefølje Banebrytende forskningBransjer og næringerIKT-næringenLTP3 Fagmiljøer og talenterPolitikk- og forvaltningsområderOffentlig administrasjon og forvaltningInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetPolitikk- og forvaltningsområderOlje og gass - Politikk og forvaltningLTP3 IKT og digital transformasjonIKTPortefølje Muliggjørende teknologierFornyelse og innovasjon i offentlig sektorInnovasjonsprosjekter og prosjekter med forpliktende brukermedvirkningLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierIKTIKT - Bruk og anvendelser i andre fagBransjer og næringerBygg, anlegg og eiendomPolitikk- og forvaltningsområderMiljø, klima og naturforvaltningLTP3 Klima, polar og miljøBransjer og næringerTransport og samferdselAnvendt forskningBransjer og næringerEnergi - NæringsområdePolitikk- og forvaltningsområderFornyelse og innovasjon i offentlig sektorPortefølje ForskningssystemetUtviklingsarbeidDelportefølje Et velfungerende forskningssystemKlimaBransjer og næringerEnergiEnergisystem, komponenter og teknologiEnergiAnnen miljøvennlig energi, klimavennlig oppvarming/kjølingKlimaKlimaeffekter og klimatilpasningerLTP3 Klima, miljø og energiNaturmangfold og miljøBærekraftig energiLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoULTP3 Innovasjon i stat og kommuneEnergiByNaturmangfold og miljøKlimaLTP3 Bærekraftige byregioner og transportsystemerLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetPortefølje Klima og miljøLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneLTP3 Miljøvennlig energi og lavutslippsløsningerMiljøteknologiKommersialiseringNaturmangfold og miljøMiljøteknologiAnnen miljøteknologiPortefølje InnovasjonNaturmangfold og miljøMiljøteknologiEnergiEnergibruk i bygg og områderVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)Klimarelevant forskningPortefølje Energi og transportMiljøvennlig energiEnergisystem, komponenter og teknologiMiljøvennlig energiEnergibruk i bygg og områder