Tilbake til søkeresultatene

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Norwegian processed foods in the prevention of colorectal cancer

Alternativ tittel: Bearbeidet mat med norske råvarer for forebygging av tykktarmskreft

Tildelt: kr 7,1 mill.

Prosjektnummer:

280667

Søknadstype:

Prosjektperiode:

2018 - 2022

Geografi:

Samarbeidsland:

Norge har den høyeste forekomsten av tykktarmkreft i Europa, og norske forskningsstudier viser en assosiasjon mellom høyt inntak av pølser og økt kreftrisiko. Prosjektet har som mål å undersøke om norske råvarer og ingredienser som inngår i pølser kan påvirke utvikling av tarmkreft, og om innblanding av grønnsaker kan bidra til å redusere kreftrisikoen. Dannelsen av mulige kreftfremkallende forbindelser under varmebehandling av pølser, og videre under fordøyelsen av disse, undersøkes ved å benytte en kunstig mage-tarm modell. Kreftutvikling følges i en spesielt egnet musemodell for tykktarmskreft. I disse studiene får vi også kartlagt endringer i tarmfloraen, og resultatene sammenlignes med analyser av avføringsprøver fra personer som deltar i et pilotprosjekt for et nasjonalt screeningprogram for tarmkreft. Ved å bruke avansert statistikk ønsker vi å finne sammenhenger mellom råvarer/ingredienser, nivå av kreftfremkallende forbindelser i tarmen, kreftutvikling i mus, og relevans for utvikling av tarmkreft hos mennesker. Resultater fra prosjektet har gitt økt innsikt i hvilke ingredienser i pølser som påvirker dannelsen av potensielt kreftfremkallende stoffer (malondialdehyd, hydroksyalkenaler, nitrosaminer, stekemutagener) under produksjon, tilberedning (steking) og fordøyelse. Blant annet ser det ut til at erytorbinsyre, fosfat og potetmel kan beskytte mot dannelsen av potensielt kreftfremkallende stoffer. Resultatene viser også at grønnsaker tilsatt som en emulsjon kan hemme dannelsen av nitrosaminer og stekemutagener. Tilsetning av nitritt til pølser ga klart høyere nivåer av nitrosaminer, mens dannelsen av malondialdehyd ble hemmet. For å studere effekten av nitritt i mer detalj er det gjennomført forsøk med pølser tilsatt spinat, en grønnsak med naturlig høyt innhold av nitrat/nitritt. Betydningen av nitritt i spytt er også undersøkt. Forsøk viser videre at både nitritt og spinat tilsatt i pølser kan påvirke bakteriefloraen og dannelsen av gunstige kortkjedede fettsyrer (SCFA) i tykktarmen. Museforsøkene er ikke endelig avsluttet, men så langt har vi ikke kunnet påvise økt tumorutvikling i mus etter fôring med testpølser. Analyser fra humanstudien støtter tidligere funn som viser en assosiasjon mellom inntak av rødt kjøtt og tidlige stadier av tarmkreft, mens assosiasjonen mellom inntak av pølser og tarmkreft ikke er like tydelig. Fremtidige analyser kan si noe om sammenhengen mellom kjøttinntak og utvikling av tarmkreft påvirkes av bakteriefloraen.

Prosjektet har bidratt til langsiktig kompetansebygging ved Nofima, NMBU, Kreftregisteret og DTU (Danmark), noe som er viktig for fremtidig forskning på nasjonalt og internasjonalt nivå. Prosjektet har vært tverrfaglig og bidratt til kunnskapsbygging innen flere fagfelt; kjøtt-teknologi, in vitro fordøyelse, in vitro fermentering (tarmflora), analyse av nitrosaminer i fordøyd materiale, kreftutvikling i mus, kjøtt og tarmkreft. Det er lagt et viktig grunnlag for videre forskning på de underliggende mekanismene for sammenhengen mellom inntak av bearbeidet kjøtt og risiko for tarmkreft, og prosjektet har resultert i ny kunnskap som kan benyttes av industrien til å lage sunnere kjøttfarseprodukter. Prosjektet har ikke kunnet dokumentere at norske pølser er kreftfremkallende med de modellene/metodene som er benyttet, og det er behov for videre forskning på hva det er i rødt kjøtt som kan bidra til utvikling av tarmkreft.

The project will investigate whether Norwegian raw materials and ingredients in processed meat (sausage) can affect development of colorectal cancer (CRC). The International Agency for Research on Cancer (2015) has classified consumption of processed meat as carcinogenic to humans, and in two Norwegian prospective studies frequent consumption of sausages was the only dietary factor associated with increased risk of CRC. Norway has the highest incidence of CRC in Europe, and it is therefore an urgent need for more research that can identify potential mechanisms linking Norwegian processed foods and CRC development. At the same time it is important to find opportunities to make processed meat products healthier. Recently, there has been an increasing interest in using vegetables in processed meat (e.g. meat balls and sausages). These are products where rest raw materials, both from vegetable- and meat production, can easily be included. More knowledge is needed about the health effects of such products, especially if the addition of vegetables to processed meat can reduce the risk of CRC. The project will quantify potential carcinogenic compounds formed during 1) heat treatment, 2) in vitro digestion and 3) in vitro gut fermentation of model products (sausage), and the carcinogenic potential will be determined in a mouse model. Observed changes in microbiota will be compared with analyses of microbiota obtained from individuals participating in a Norwegian CRC screening program. By using advanced statistics including multivariate modelling and multi-block analysis we hope to find associations between food ingredients, formation of carcinogenic compounds in the intestine, carcinogenic potential in mouse, and relevance to CRC development in humans.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Finansieringskilder