Tilbake til søkeresultatene

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

FP: Bioøkfelles - Engineering the sensory quality of marine ingredients using "marine sensory enzymes"

Alternativ tittel: aMASE

Tildelt: kr 12,0 mill.

Å skreddersy enzymer for en voksende biobasert industri er nøkkelen for å utvikle bransjen og skape verdier av biologiske ressurser i bioøkonomisk sammenheng. Det siste tiåret har marin sektor vist stor fremgang i å lage marine ingredienser, slik som peptider og oljer, fra industriell prosessering av marint restråstoff. Disse marine ingrediensene bevarer næringskvaliteten, mens deres sensoriske kvalitet forhindrer en realisering av verdifulle høy-kvalitets produkter for humant konsum. Lukt fra de marine ingrediensene ses på som den biologiske hovedutfordringen, og må løses for å oppnå full kommersiell utnyttelse av restråstoff fra havbruk og fiskeri, og for å videreutvikle en bærekraftig og lønnsom bioøkonomi. I dette prosjektet blir enzymer utforsket for å løse barrieren med lukt. Fra åpne databaser, metagenomer og positive kloner fra biblioteker, har vi utført bioinformatiske analyserer av enzymkandidater. Mer enn 70 enzymer har inngått i studiet som kobler alle aspekter i verdikjeden fra identifisering og karakterisering, til rekombinant produksjon og uttesting under industrielle betingelser. De mest lovende kandidatenzymene gjennomgikk en bred biokjemisk og biofysisk karakterisering ved bruk av avanserte kvantitative metoder. Tre kandidatenzymer ble testet i kontekst av marine peptider og den kjemiske reaksjonen ble konseptuelt demonstrert. Ett av disse enzymene videreutvikles for å bedre tilpasses de industrielle betingelsene. Vi har anvendt bioinformatiske tilnærminger for å optimalisere enzymets termostabilitet, og demonstrert at dette enzymet fungerer tilfredsstillende i testing under industrielle betingelser.

Prosjektet har bidratt til utvikling med ny kunnskap, metoder og tilnærminger som har stor og varig verdi for norsk bioteknologisk forskning og industri. Dette inkluderer ny kompetanse innen enzymutvikling og -optimalisering, produksjon og karakterisering av enzymer, og anvendelse av nye enzymer for bioprosessering av marint restråstoff. Arbeidet knyttet til utvikling av nye enzymer for å utforske og på sikt redusere uønsket lukt i prosessert marint restråstoff har allerede vist et betydelig potensial innen og relevans for norsk og internasjonal næringsliv innen bioteknologi. Dette underbygges blant annet av at resultatene videreføres i det nasjonale senter for forskningsbasert innovasjon innen industriell bioteknologi (SFI-IB) og det EU-finansierte OXIPRO prosjektet som skal etablere ny kunnskap, teknologi og innovasjon for bio-baserte løsninger på næringsrelevante problemstillinger. Prosjektet har ført til et tettere samarbeid mellom flere ledende FoU aktører innenfor verdikjeder og markedssektorer hvor Norge har et klart konkurransefortrinn. Det er identifisert både utfordringer og muligheter for å lykkes med å levere enzymer til bioprosessering generelt, og spesifikt innen prosessering innen marint restråstoff. Prosjektet har også levert en rekke allmennyttige formidlingstiltak mot publikum, inkludert installasjoner, utstillinger, debatter og samtaler, som har gitt et bredt nedslagsfelt i samfunnet og beriket prosjektdeltakerne med lærerike og interessante diskusjoner. En tverrfaglig tilnærming videreføres og utvides i nye prosjektinitiativ, slik som OXIPRO.

Tailoring enzymes for the emerging biotechnology industry will be key to further development and value creation of biological resources in the bio-economy era. The last decades, the marine sector has shown great progress in generating marine ingredients, such as peptides and oils, from industrial bioprocessing of fish biomass. The marine ingredients maintain a high nutritional quality, but suffer from sensory qualities that prevent a commercial realization of high-value and high-quality products for human consumption. The fish-like odour of marine ingredients is considered the main biological barrier to reach the full economic potential in the bio-based marine sector. In the proposed project, enzymes will be explored to overcome the abovementioned biological and economic barriers. The enzymes will feed into an established enzyme discovery workflow covering all aspects of the value chain from identification of genes, to recombinant production and validation by pilot trials in industrial settings. If successful, the enzymes will allow a full commercial utilization of bio-based residual raw materials from the aquaculture and increase value creation, ultimately promoting a sustainable and profitable bio-economy.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping