Tilbake til søkeresultatene

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Safe Packaging, Food and Migration

Alternativ tittel: Trygg Emballering, Mat og Migrasjon

Tildelt: kr 0,77 mill.

Mat og mattrygghet er viktige temaer i dagens samfunn. Maten skal være trygg, sunn og bærekraftig pakket i trygg og bærekraftig emballasje. Dette er viktig både for matkvalitet, holdbarhet, redusert matavfall og mattrygghet. Når det gjelder mattrygghet kreves det at alle emballasjematerialer i kontakt med maten (Food Contact Materials - FCM) må være i samsvar med nasjonalt og Europeisk regelverk (EC 1935/2004 og EU 10/2011). Migrasjon av kjemiske stoffer fra emballasjen til maten må være under spesifiserte migrasjonsgrenser (SML). Stoffer klassifisert som kreftfremkallende, mutagent eller reprotoksisk (CMR) skal ikke være til stede i emballasjen. Det er nødvendig med økt kunnskap om mulig migrasjon av kjemiske stoffer fra emballasjen over i maten. Dette gjelder både stoffer tilsatt med hensikt (IAS), og stoffer som ikke er tilsatt med hensikt (NIAS). Fokuset på mattrygghet gjelder i alle deler av verdikjeden og partnerne i TREMM-prosjektet har identifisert flere utfordringer som er viktige for dem å finne løsning på. Regelverket er mangelfullt og vanskelig å følge, og risikovurderingen for matkontaktmaterialer er ofte utilstrekkelig. Mere kunnskap om migrasjon av IAS fra emballasjen over i maten er nødvendig. Det er også meget stort behov for kunnskap om migrasjon av NIAS fra emballasje og over i maten. Analytiske prosedyrer og protokoller for bestemmelse av et stort antall IAS- og NIAS-komponenter mangler. TREMM-prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom industriselskaper og FoU-institusjoner (Norner Research og Nofima) med mål om å løse noen av utfordringene knyttet til mattrygghet og emballasje. Bewi/Tommen Gram er prosjekteier, og de andre deltagerne er både matprodusenter, emballasjeprodusenter og produsenter av fyllemaskiner. Hovedfokus har vært å undersøke migrasjon av kjemiske stoffer fra emballasje til mat, som for eksempel ost, pålegg osv. Plastkomponenter brukt i produksjonsutstyr er ofte i kontakt med maten, og migrasjon fra et utvalg slike maskinkomponenter ble også undersøkt. NIAS SIKKERHETSVURDERING: EU-regulativet EU10/2011 krever identifikasjon og risikovurdering av NIAS i matkontaktemballasjen. I prosjektet er det utviklet en strategi og prosess for dette, basert på såkalt Cramer Class-klassifisering. Case-studier Migrasjon av kjemiske komponenter fra emballasje til mat ble undersøkt for et stort antall relativt komplekse emballasjetyper. Det ble valgt tøffe testbetingelser, med 95% etanol og iso-oktan som matsimulanter. Temperatur og migrasjonstid ble bestemt basert på emballasjens bruksområde. Et stort antall IAS og NIAS ble identifisert. Heldigvis var mengdene godt innenfor migrasjonsgrensene, til tross for de tøffe betingelsene som ble benyttet. Resultater, IAS: En rekke IAS ble identifisert og vurdert med hensyn til grenseverdiene gitt i regelverket. Selv med de krevende testbetingelsene var migrasjonen under grenseverdien for alle stoffene. Det ble detektert to stoffer som brukes i lim (Iso-cyanater). Disse ble funnet i tre limlaminerte emballasjer. Tributylacetylcitrate (ATBC), brukes som mykner, f.eks i trykkfarger. Dette ble funnet i to emballasjer, et laminat og en folie med trykk. Alle andre detekterte substanser var velkjente IAS som brukes i plastmaterialer. Resultater, NIAS: NIAS er de mest utfordrende stoffene å identifisere og det finnes forskjellige kilder for dem. De kan være biprodukter, nedbrytningsprodukter eller forurensninger. I denne case-studien fant vi NIAS i forskjellige kategorier: a) Identifisert, kjent opprinnelse, b) Identifisert, ukjent opprinnelse og c) Funnet substans, ikke identifisert. Blant identifiserte NIAS med kjent opprinnelse finnes mettede hydrokarboner, som er en naturlig del av polymeren. Det ble funnet to NIAS som lignet ATBC. Disse ble funnet i de samme to emballasjene hvor ATBC ble funnet. De andre identifiserte NIAS-stoffene var fra komponenter og tilsetningsstoffer som brukes i plastproduksjon. Vi identifiserte også NIAS-komponenter med ukjent opprinnelse. Lim og trykkfarger er mulig opprinnelse for disse. Analytiske feilkilder pga tøffe testbetingelser kan også gi NIAS, noe det er svært viktig å være oppmerksom på. Flere uidentifiserte stoffer ble funnet, noe som bekrefter at NIAS- identifikasjon er vanskelig. Konsentrasjonen var svært lav, ofte i nærheten av deteksjonsgrensen. Høydepunkter fra prosjektet: Vellykket utvikling av analytiske strategier for identifisering av NIAS i plastemballasje og validert metodikk for risikovurdering er implementert ved instituttene. Prosjektet har analysert rundt 30 emballasjematerialer og et høyt antall stoffer er identifisert. De fleste av disse er velkjente, tillatte, og under migrasjonsgrensene. Grunnet de tøffe testbetingelsene er det behov for videre vurdering av noen komponenter. Konklusjonen fra prosjektet er at alle analyserte emballasjer og maskinkomponenter er trygge som matkontaktmaterialer.

It was verified that the investigated packaging materials and machine components are safe to use with food contact. Advanced methods and strategies for risk assessment with respect to migration of chemical substances (intentionally and non-intentionally added) from packaging into food have been established and implemented. The industry partners have significantly improved skills and understanding of the complex safety issues in their packaging materials. This can be implemented in their own quality systems. It will be a significant benefit in discussions both with their packaging suppliers as well as their customers and the authorities, e.g Mattilsynet

I en ny artikkel om trender påpeker Norsk Landbrukssamvirke at «Forbrukerne i større grad vil foretrekke produkter som er trygge, sunne og bærekraftige, uten tilsetningsstoffer og medisiner». Slike endringer i matproduktene stiller krav til at emballasjen beskytter maten bedre enn tidligere, noe som vil føre til mer produktspesifikke emballasjeløsninger tilpasset forskjellige matvarer. Norsk matindustri har en høy grad av produktutvikling og innovasjon. Dette er en markedsorientert produktutvikling i samspill med dagligvarehandelen og kjedene for å møte forbrukernes etterspørsel og ønsker og bidra til redusert matsvinn. Dette fører til et økende press på å levere flere nye produkter på kort tid. Både de nye og etablerte produktene har behov for kontinuerlig utvikling av ny emballasje. Det er også en betydelig økt bekymring og fokus i EU, blant matprodusentene og akademia, rundt kjemiske forurensninger og reaksjonsprodukter ? de såkalte non-intentionally added substances (NIAS). Hovedidéen og målet med TREMM prosjektet er utvikle nye analysemetoder og strategier for å dokumentere innhold og migrasjon av IAS og NIAS i matemballasje. Dette vil føre til bedre mattrygghet ved bedre kvalitetsstyringsrutiner, spesifikasjoner og dokumentasjon hos bedriftene. Prosjektet har 7 deltagere: Matprodusenter (Orkla, Hoff ), emballasjeprodusenter (Elopak, Tommen Gram Folie) samt Norner AS, Nofima AS og SCG Chemicals. Bedriftene som står bak denne søknaden og Tommen Gram som søkerbedrift ønsker å utvikle bedre rutiner for kvalitetsledelse, kompetanse og analysemetoder for å kunne gi nødvendig støtte til den pågående produkt og emballasje-utviklingen i sine organisasjoner. All utvikling har en risiko og dette prosjektet vil gjøre dem bedre i stand til å kvalitetssikre og dokumentere emballasjens kjemikalier, migrasjon og egnethet til matkontakt.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Finansieringskilder