Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

HYPOTERM 2.0.

Alternativ tittel: HYPOTERM 2.0

Tildelt: kr 2,4 mill.

Prosjektnummer:

282041

Prosjektperiode:

2018 - 2020

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Aksidentell hypotermi defineres som en tilstand der pasienten ikke klarer å opprettholde kroppens normale kjernetemperatur fordi varmetapet overstiger varmeproduksjonen. Hypotermi øker risikoen for blødninger, hjertestans og død, og det er kritisk å iverksette tiltak for å hindre videre nedkjøling og starte oppvarming av pasienter med hypotermi så tidlig som mulig. Målet i prosjektet er å utvikle, evaluere og implementere et nytt produkt for pre-hospital isolasjonshåndtering som har dokumentert forebyggende effekt på hypotermi samt skreddersydd funksjonalitet for akuttmedisinsk behandling. I prosjektet har vi jobbet etter en brukersentrert designmetodikk, noe som er ensbetydende med omfattende involvering av sluttbrukere i designprosessen. I 2020 har vi ferdigstilt produktet på basis av en rekke pilottester og termiske mannekeng-tester i Arbeidsfysiologisk Laboratorium. Det er blant annet gjennomført en pilot for å evaluere egenskapene til fuktabsorbenten fra ASAP Norway i løsningen. Vi har valgt isolasjonsmaterialer, dampsperreprinsipp, tekstiler og løsning for aktiv oppvarming. Prototyper har i sommer/høst 2020 vært på utprøving hos 330-skvadron, Redningsselskapet og hos Forsvaret. Det er veldig gode tilbakemeldinger på løsningen og den ivaretar aktørenes behov på en god måte. Høsten 2020 gjennomførte vi som planlagt den omfattende sluttevalueringen i prosjektet. Vi testet sluttproduktet både med og uten aktiv oppvarming, opp mot den løsningen som mange benytter i dag og som ansees som gullstandarden. Testene viste at sluttproduktet hadde mindre pakkvolum, men samtidig lik termisk isolasjon som dagens mest brukte løsning. Det var en tydelig positiv effekt på hud temp¬eratur ved bruk av den valgte løsningen for aktiv oppvarming, men vi så ingen effekt på kjernetemperatur. Resultatene var i tråd med forventingene, og sluttproduktet gir dermed tilstrekkelig isolasjon, og ivaretar kravet til effektiv innpakking. Produktet har i tillegg flere funksjonelle løsninger som bærestropper, fuktabsorberende laken, justerbar hette og enkel tilgang til pasient.

Thermosaver har gitt ulike akuttmedisinske miljøer og redningsgrupper en økt forståelse for utvikling av mer effektivt redningsutstyr for å håndtere nedkjølte pasienter. Gjennom samarbeid har prosjektet kommet frem til en prototyp som har like god isolasjonsevne som dagens gullstandard, men som er lettere i vekt, mindre i volum og raskere å pakke inn pasienter i. Thermosaver har i tillegg smitte- og fuktsperre med absorberende effekt, tilført ekstern varme og bærestropper på hver side for praktisk transport. I redningstjenesten er det en frustrasjon over at det ikke finnes standardisert redningsutstyr for transport av pasienter fra et ulykkessted til sykehuset. Thermosaver vil kunne fylle dette behovet. Prototypen har vist at den egner seg godt. Hvis ulike aktører i redningstjenesten velger å bruke Thermosaver, vil det kunne forenkle pasienttransporten, spare pasienten for smertefulle omlastinger og bidra til en mer økonomisk og effektiv helsetjeneste.

Aksidentell hypotermi defineres som en tilstand der pasienten ikke klarer å opprettholde kroppens normale kjernetemperatur fordi varmetapet overstiger varmeproduksjonen. Hypotermi øker risikoen for blødninger, hjertestans og død, og det er kritisk å iverksette tiltak for å hindre videre nedkjøling og starte oppvarming av pasienter med hypotermi så tidlig som mulig. Målet i prosjektet er å utvikle, evaluere og implementere et nytt produkt for pre-hospital isolasjonshåndtering som har dokumentert forebyggende effekt på hypotermi samt skreddersydd funksjonalitet for akuttmedisinsk behandling. Gjennom en forskningsbasert og brukerfokusert innovasjonsprosess, vil vi ta tak i kjente utfordringer med dagens praksis og utvikle dokumenterte forbedrede egenskaper og løsninger. Sentrale FoU-utfordringer innebærer økt termisk isolasjon og redusert pakkvolum, hvordan utvikle og implementere materialer for aktiv oppvarming og fuktabsorbering, hvordan skreddersy en komplett løsning og hvordan evaluere og dokumentere i henhold til krav fra det medisinske miljøet. Nasjonal retningslinje for håndtering av aksidentell hypotermi er første steget for enhetlig behandling, og dette prosjekt vil kunne levere et enhetlig produkt. Prosjektet innebærer utvikling av nye produkter for Thermosaver AS basert på utvikling og anvendelse av nye materialer fra NMC Norge AS og ASAP Norway AS. Hamatec AS vil bidra med produksjonskompetanse og kapasitet. Dette vil styrke merkevaren og konkurranseevnen for samtlige industriaktører både internasjonalt og nasjonalt. Innovasjonen vil bidra til bedre og mer effektiv behandling av aksidentell hypotermi og derav ha stor samfunnsøkonomisk verdi.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena