Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

MAROmega3

Alternativ tittel: MAROmega3

Tildelt: kr 14,6 mill.

Prosjektnummer:

282233

Prosjektperiode:

2018 - 2021

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Geografi:

Hovedmålet i dette prosjektet har vært å utvikle en pilotlinje for å utnytte makrellavskjær fra en tilstøtende pilotlinje for filetering av makrell. Formålet med pilotlinjen er å løfte avskjæret til mer høyverdige produkter til humant konsum. Restråstoff fra makrell inneholder en god del langkjedede omega-3 fettsyrer som er spesielt utsatt for oksidasjon. Oksidasjon skjer fortere ved høyere temperaturer og det var derfor ønskelig å se om det var mulig å ekstrahere ut oljen ved en lavere temperatur enn det som gjøres i dag (90 °C) samtidig som man oppnår et tilfredsstillende utbytte. Oljen fra makrellrestråstoff ble ekstrahert ved 20 til 90 °C. Resultatene viste ved 40 °C var det mulig å ta ut rundt 50 % av oljen i. Ekstraksjon ved 90 °C resulterte i uttak av 60 % av oljen. Samtidig hadde oljen ekstrahert ved 40 °C lavere oksidasjonsstatus. For å undersøke om man kan øke utbytte og øke kvalitet på olje ble det utført tester for å se om dette kan la seg gjøre ved bruk av to-stegs hydrolyse, metode som baserer seg på ekstraksjon av olje ved lav temperatur etterfulgt av enzymatisk hydrolyse av restfraksjonen. Testene viste at man kan oppnå høyere oljeutbytte ved bruk av to-stegs prosessen sammenlignet med kun hydrolyse. Samtidig så var kvaliteten på oljen ekstrahert før hydrolyse av bedre kvalitet sammenlignet med olje etter hydrolyse. Et modellsystem ble benyttet til screening av ulike antioksidanter og hvordan de minimerte oksidasjon i makrellrestråstoff. Ulike konsentrasjoner og kombinasjoner av både syntetiske og naturlige antioksidanter ble testet. Resultatene fra screeningen viste at de syntetiske antioksidantene var effektive i å minimere oksidasjon av restråstoffet. De mest effektive antioksidantene og antioksidantblandingene ble plukket ut og testet videre under produksjon av olje i labskala. Flere produksjonsforsøk ble gjennomført i labskala for å studere effekt av tilsetning av antioksidanter på kvalitet og stabilitet på oljen produsert ved termisk behandling eller enzymatisk hydrolyse. Resultatene viste en blanding av de ulike antioksidantene var mest effektiv for å hindre oksidasjon gjennom produksjonen. Det ble videre utført flere hydrolyseforsøk for å se på hvordan enzymtype og hydrolysetid påvirker sammensetningen og kvaliteten på proteinhydrolysat og oljen. I dette studiet ble det benyttet fire ulike enzymer i tillegg til råstoffets egne enzymer (endogene). Resultatene viser at de endogene enzymene i restråstoffet fra makrell er svært aktive. Allerede gjennom oppvarmingen av råstoffet før hydrolyse var hydrolysen godt i gang, og analyser viste nesten alle proteinene var brutt ned til mindre bestanddeler. De endogene enzymene ga tilsvarende utbytte som ved bruk av kommersielle enzymer for protein og olje, men førte til protein og fett bandt seg sammen. To av de kommersielle enzymene ga tydelig høyere utbytte enn de andre. For å oppnå produkter til humant konsum er det nødvendig med videreforedling av olje ekstrahert fra makrellavskjæret. Epax har hatt ansvaret for å utvikle metoder for raffinering, stabilisering og fjerning av lukt og smak for oljen. Ved hjelp av laboratoriet, pilot og fullskala forsøk har Epax utviklet en prosess for raffinering av makrellolje, denne er nå tatt i bruk og produktet selges under navnet EPAX 2000 TGN. I fremstillingsprosessen inngår følgende prosesstrinn: Raffinering, stripping av miljøgifter, koldklaring, bleiking, deodorisering, tilsetting av antioksidant og fylling på stålfat. Makrelloljen er i utgangspunktet ikke flytende ved kjøletemperatur, Vanligvis løses dette ved bruk av koldklaringsprosess, men på grunn av høyt utbyttetap måtte det utvikles en helt ny metode for dette. Den nye prosessen gir et akseptabelt utbytte. Videre har Epax utviklet prosesser for å separere de ulike gruppene fettsyrer fra hverandre som benyttes til å lage konsentrater av LCMUFA og VLCPUFA. Prosessene er utviklet i lab- og pilotskala og vi står nå foran oppskalering til fullskala. Dersom vi lykkes med oppskalering vil disse også bli kommersialisert under følgende produktnavn, EPAX Cetoleic10. EPAX Cetoleic30 et produkt med svært høyt innhold av LCMUFA/ketolinsyre.. EPAX VLC10 er utviklet i pilotskala og første pilotbach skal ferdigstilles Q1-22 for bruk til kliniske studier. De omtalte konsentratene har blitt benyttet av Nofima til å utføre studier på helseeffekter assosiert med inntak. Resultatene viste at hverken hjerne eller retina ble påvirket i særlig grad i hverken rotter eller laks, men man observerte en tydelig økning av membranlipidinnhold i skinn/hud for begge artene. Ved bruk av celleforsøk på hudceller fra mennesker ble det undersøkt om tilsetning av LC-MUFA kan ha gunstige effekter på hudhelse.Preliminære data fra forsøket kan indikere positive effekter av LC-MUFA konsentrat på hudhelse, spesielt relatert til hyperpigmentering Pilotfabrikken er ferdigstilt og har gitt flere produkter basert på olje som kan selges ut i markedet

Prosjektet har hatt stor betydning for samarbeid mellom SINTEF, Nofima, og Pelagia. Vi vil benytte oss av deres kompetanse i fremtidige prosjekt. I tillegg har prosjektet bidratt til å styrke forholdet mellom Pelagia og Epax. I tillegg har vi blitt kjent med produsenter av enzymer, antioksidanter og hydrolyseutstyr. Prosjektet har gitt økt kunnskap om produksjonstekniske forhold, samt produktkvalitet og helseeffekter knyttet til inntak av pelagiske oljer. Resultatene er tatt inn i prosjekteringen av en helt ny fabrikk for behandling av restråstoff. Dersom vi i stor skala lykkes med å utnytte deler av råstoffet til høykostprodukter vil det gi positive resultater for hele næringen ettersom teknologileverandører vil selge dette inn til konkurrenter. Det vil gi flere bein å stå på og flere inntektskilder. Dette vil kunne forsvare økt foredlingsgrad av makrell. Det er for tidlig å si noe om de forventede miljøkonsekvensene

MAROmega er starten på en ny kategori av marine oljer og omega-3 produkter, produsert av ferskt restråstoff fra bærekraftige norske verdikjeder. Utfordringen ligger i at norske fiskearter har en mer utfordrende fettsyreprofil enn oljer som tradisjonelt raffineres til helsekost. I prosjektet vil bedriftene Pelagia og Epax, sammen med SINTEF og Nofima, utvikle teknologi for prosessering av restråstoff av makrell til olje, og videre utvikle og modifisere raffineringsteknologi for oljer med høyt innhold av mononumettede fettsyrer. Pelagia og Epax vil gjennom prosjektet utvikle et teknologisk forsprang som kan distansere den gryende konkurransen fra lavkostland, samt unngå kvalitetstap i råstoff ved å prosessere råstoffet ferskt. Prosjektet vil også utfordre sannheten om at det kun er EPA og DHA som har helseeffekt, ved å studere effekten av både langkjedede enumettede fettsyrer og veldig langkjedede flerumettede fettsyrer. Prosjektet ønsker å realisere verdipotensialet for pelagisk råstoff i mye større grad enn det vi er i stand til i dag. Ved å verdsette ferskt råstoff, samt øke foredlingen, kan industrien i Norge utvikle konkurransefortrinn på råstoffsiden og som råvareleverandør. Samtidig vil prosjektet føre til innovative produkter basert på makrell i helsemarkedet.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Temaer og emner

Bransjer og næringerFiskeri og havbrukInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidInternasjonaliseringDelportefølje InternasjonaliseringPortefølje ForskningssystemetLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoUVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)UtviklingsarbeidBioteknologiBransjer og næringerNæringsmiddelindustriLTP3 Hav og kystMarinBioteknologiMarin bioteknologiMatNordområdeneMarinMarin bioteknologiBioøkonomiPolitikk- og forvaltningsområderFiskeri og kystGlobale utfordringerLTP3 Klima, miljø og energiLTP3 Bioøkonomi og forvaltningPortefølje Muliggjørende teknologierNaturmangfold og miljøMiljøteknologiAnnen miljøteknologiLTP3 Marine bioressurser og havforvaltningNordområdeneKunnskapsbasert næringsutviklingPortefølje Mat og bioressurserLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierMatMat - Blå sektorPortefølje Klima og miljøBransjer og næringerProsess- og foredlingsindustriLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneLTP3 Klima, polar og miljøAvanserte produksjonsprosesserBruk av avansert produksjonsteknologi (ny fra 2015)Bransjer og næringerNaturmangfold og miljøSirkulær økonomiKlimarelevant forskningLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetAvanserte produksjonsprosesserAvansert produksjonsteknologi som fag og teknologi (ny fra 2015)Globale utfordringerGlobale miljøutfordringerPortefølje InnovasjonMiljøteknologiNaturmangfold og miljøGlobale miljøutfordringerNaturmangfold og miljøMiljøteknologiAnvendt forskningAvanserte produksjonsprosesserPolitikk- og forvaltningsområderNæring og handelLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensPolitikk- og forvaltningsområderSirkulær økonomi