Tilbake til søkeresultatene

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

Industriell utnyttelse av mesopelagisk fisk

Alternativ tittel: Industrial harvesting of mesopelagic fish

Tildelt: kr 6,8 mill.

Det globale kvantumet av villfanget fisk fra kommersielle bestander har vært ca. 90 mill. tonn de 20 siste årene og uttaket forventes ikke å øke. 15 millioner tonn små pelagisk fisk brukes årlig til mel- og oljeproduksjon som i hovedsak går til akvakulturfôr. På grunn av begrenset tilgang av marine råvarer dreies oppdrettslaksens diett mot vegetabilske fôringredienser fra landbruk. Mens laksfôret i 1990 bestod av 90% marint råstoff er det nå rundt 30%. Selv om laks er en meget energieffektiv matprodusent så konkurrerer vegetabilske råvarer til fôrproduksjon om jordbruksareal som ellers kunne gått til matvareproduksjon. Den globale biomassen av mesopelagisk fisk anslås til å være på 10 milliarder tonn. Mesopelagisk fisk er i dag så godt som uutnyttet og utgjør de mest lovende fiskeressursene for å sikre global matsikkerhet. En industriell utnyttelse av mesopelagisk fisk forutsetter imidlertid utvikling av kommersiell og bærekraftig teknologi og forvaltning. Analyser av mesopelagisk fisk har vist at råstoffet vil kunne være en god kilde til protein og de helsebringende marine fettsyrene EPA + DHA. Prosjektet har bidratt til utvikling av kommersielt fiskeredskap for fangst av mesopelagisk fisk. På grunn av hurtig degradering etter fangst må mesopelagisk fisk prosesseres og stabiliseres ombord. Prosjektet har derfor også bidratt til kartlegging av råstoffets egenskaper og til å fremskaffe relevant kunnskap for utvikling- og valg av prosessteknologi. I prosjektet har det vært et samarbeid med bl.a. Havforskningstinstituttet, Fiskeridirektoratet og AZTI Marine Research, Spania. Br Birkeland Fiskebåtrederi AS har i prosjektsamarbeid med SINTEF Ocean i perioden 2016-2022 gjennomført 5 lengre tokt med forsøksfiske etter mesopelagisk fisk i det nordlige Atlanterhavet i internasjonalt farvann. De mesopelagiske toktene med "M/S Birkeland" har vært finansiert med betydelig egeninnsats fra rederiet Br Birkeland Fiskebåtrederi AS og delfinansiert av Fiskeridirektoratet (fiskeriforskningsmidler). For å gjennomføre toktene har rederiet også fått innvilget tillatelser til forsøksfiske etter mesopelagiske arter i aktuelle områder. Det ble i prosjektperioden også opprettet er formelt samarbeid med fiskebåtrederiet Liegruppen Fiskeri AS. Dette samarbeidet ble delvis finansiert av Innovasjon Norge gjennom bedriftsnettverksordningen. Målet med bedriftsnettverket er å frembringe tilstrekkelig med kunnskap og løsninger som beslutningsgrunnlag for å avgjøre om, og på hvilken måte, næringsaktører og myndigheter skal satse på mesopelagiske ressurser som et nytt og betydelig næringssegment. På grunn av store kostnader til leting etter mesopelagisk fisk samt økende drivstoffpriser har det ikke blitt gjennomført forsøksfiske etter mesopelagisk fisk mot slutten av prosjektperioden. Dette prosjektet har lagt et godt grunnlag for videreutvikling, men for å utvikle dette fiskeriet videre kreves en langsiktig og berdere innsats fra både fiskeflåte og fôrindustrien.

Det overordnede prosjektmålet har vært: "Å utvikle egnet fiskeredskaps- og prosessteknologi for å muliggjøre en bærekraftig industriell fangst og utnyttelse av mesopelagisk fisk". Analysen av mer enn 100 mesopelagiske forsøkshal med prototyper av mesopelagiske tråler i perioden 2016-2020 gir gode holdepunkter for at det vil la seg gjøre å gjennomføre et mesopelagisk fiskeri uten vesentlig bifangst, også i områder hvor det erfaringsmessig fins andre kommersielle arter. Analyser av næringsinnhold fra ulike fangster har også vist at mesopelagisk fisk vil kunne egne seg både til fôranvendelse og til mat/helsekost. Det er også gjennomført flere laboratorieskalaforsøk med prosessering av mesopelagisk råstoff både på ferskt råstoff og på tint. Resultatene av disse forsøkene vil kunne brukes som input til design av prosessteknologi for ulike typer mesopelagisk fisk/råstoff. De trålredskapene som er utviklet og anvendt i det mesopelagiske forsøkfisket har, basert på erfaringskunnskap og bl.a. undervannsfilming, blitt utviklet/modifisert underveis og må fortsatt betegnes som prototyper. For å øke effektiviteten i mesopelagiske fiskeredskap kreves det fortsatt forskning og utvikling. I 2020 startet to sentere for forskningsdrevet innovasjon (SFI): SFI – Harvest, ledet av SINTEF Ocean, hvor Brødrene Birkeland Fiskebåtrederi AS er med og CRIMAC, ledet av Havforskningsinstituttet (Center for Research Based Innovation in Marine Acoustic Abundance Estimation and Backscatter Classification). En viktig årsak til oppstarten av disse senterene var resultatene fra prosjektet "Industriell utnyttelse av mesopelagisk fisk". For begge SFI ene er utforsking av mesopelagiske ressurser en viktig satsing: SFI-CRIMAC - bl.a. deteksjon, forekomst og SFI-Harvest - utvikling av fiskeriteknologi, karakterisering og prosessteknologi. Selv om den kommersielle interessen for en videreutvikling av et mesopelagisk fiskeri gjennom leting og forsøksfiske har avtatt de siste par årene så forventes det at det bl.a. gjennom de to SFIene vil bli gjort forskning som blir viktig for en fremtidig kommersialisering av et mesopelagisk fiskeri.

I Regjeringens bioøkonomi- og havstrategi skal det legges til rette for økt kommersiell utnyttelse av viltlevende marine ressurser, herunder skal høstingpotensial- og eventuelt tilrettelegging for kommersielt fiske etter mesopelagisk fisk vurderes. For å etablere et beslutningsgrunnlag for satsing på utnyttelse av mesopelagisk fisk startet Rederiet Br. Birkeland Fiskebåtrederi AS i 2016 prosjektet "Forprosjekt - Industriell utnyttelse av mesopelagisk fisk" i samarbeid med SINTEF Fiskeri og havbruk AS og Egersund Trål AS. Forprosjektet har vært finansiert gjennom betydelig egeninnsats fra rederiet og Egersund Trål AS samt tilskudd fra: FHF, Fiskeridirektoratet, Skattefunn og Innovasjon Norge. Målsetningen med dette prosjektet, som er en videreføring av forprosjektet i 2016 og 2017, er å utvikle egnet fiskeredskap og prosessteknologi for å muliggjøre en bærekraftig industriell fangst og utnyttelse av mesopelagisk fisk. Prosjektet innebærer også et samarbeid med bl.a. Havforskningstinstituttet, Fiskeridirektoratet og AZTI Marine Research, Spania. I forprosjektfasen er det gjennomført tre lengre tokt med rederiets fartøy "MS Birkeland" i det nordlige Atlanterhav i området NEAFC RA 1(XXR Reykjanes Ridge). Kjemiske analyser av forsøksfangst har vist at råstoffet har en balansert aminosyresammensetning og et høyt innhold av de essensielle marine fettsyrene EPA og DHA. Det har vært gjennomført tester av modelltråler i trålmodelltank, bygd prototyper av mesopelagisk trål og gjennomført undervanns- filmopptak av forsøksfiske for kartlegging av hvordan prototypene virker i forhold til aktuelle fiskearter. Det er også gjennomført innledende laboratorieforsøk med ulik prosessteknologi ombord. Prosjektet innebærer bl.a. videreutvikling av en kommersiell mesopelagisk trål, flere forskningstokt, ytterligere kartlegging og analyser av aktuelt råstoff og videre forsøk med prosessteknologi.

Budsjettformål:

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø