Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

Optimal verdiøkning av eggprodukter

Alternativ tittel: Optimal value increase of egg products

Tildelt: kr 7,4 mill.

Prosjektnummer:

282247

Prosjektperiode:

2018 - 2023

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Geografi:

Samarbeidsland:

Prosjektet har hovedfokus på optimal utnyttelse av hele egget som råvare for matindustrien, samt betydningen egg og eggprodukter kan ha for folkehelsa. Et egg (bestående av eggeplomme, eggehvite, eggeskall og eggeskallmembran) er et produkt med stort potensiale for innovasjon. Eggehviten, eggeskallet og eggeskallmembranen kan ha gunstige helsemessige, bioaktive og funksjonelle egenskaper som vi vil kartlegge gjennom prosjektet. Dette skal dokumenteres gjennom in vitro modeller, prekliniske og kliniske intervensjonsstudier. Målet er å utvikle nye sunne og innovative matprodukter der de ulike komponentene fra egget inngår som ingredienser. Prosjektet går over 3 år. Konsortiet består av tre norske næringsmiddelprodusenter (Nortura, Norilia, og Orkla) og tre forskningspartnere (Nofima, NMBU og UiO). Danske Danæg vil også delta i prosjektet på siden av konsortiet. Prosjektet vil bidra til økt konkurransekraft for norske bønder gjennom forbedring av næringsverdien til egg, og for norsk matindustri gjennom utvikling av nye ingredienser og produkter. Det har siden prosjektstart blitt avholdt prosjektmøter, workshops og innovasjonsforumer. Workshops og innovasjonsforum har vært satt i gang av Nortura, Norilia og Orkla. I innovasjonsforumet har fokuset vært på å identifisere viktige målgrupper og vurdere produkttyper som er relevante for de nye ingrediensene. Workshopene har tatt for seg produktutvikling, eggeskall som kalsiumtilskudd, partikkelstørrelse, konsistens/smak og funksjonelle egenskaper innenfor flere kategorier. Det er ingen tvil om at det er mange muligheter for egget ,- også eggeskall og eggeskallmembran. En del av prosjektet har gått på å undersøke hvordan man kan øke innhold av D-vitamin ved at høna blir utsatt for sollys eller det som er UVB-bestråling. Er det mulig å påvirke og optimalisere næringsverdien til egget ved å forandre miljøet eller fôringen av verpehønsene? Det viser seg at effekt har man kunne dokumentere gjentatte ganger og viser at man faktisk kan påvirke D-vitamininnholdet i egget. Forskningsaktiviteter har undersøkt både funksjonelle og bioaktive egenskaper. En rekke ingredienser av eggeskall, eggehvite og eggeskallmembran har blitt produsert ved bruk av ulike prosesseringsmetoder. Nofima har vist at prosessering av råstoffene fra egg kan fremme noen viktige funksjonelle egenskaper mens det for andre egenskaper ikke har noen effekt. Ingredienser av eggehvite og eggeskallmembran har også blitt testet for bioaktive egenskaper i in vitro modeller ved Nofima. Man ser at prosessering også påvirker de bioaktive egenskapen. De mest lovende ingrediensene med høyest potensiale når det gjelder bioaktivitet er kjørt gjennom in vitro fordøyelsessystemet ved Nofima. Målet har vært å generere kunnskap om fordøyeligheten av ingrediensene og hvordan de bioaktive egenskapene blir bevart gjennom fordøyelsen. Forskningsaktiviteter har videre hatt fokus på immunmodulerende egenskaper av eggeskallmembran undersøkt i musemodell og pilot-klinisk studie. Immunmodulerende egenskaper av eggeskallmembran undersøkes ved en rekke metoder, som mRNA analyser, histologi, proteomikk og gripestyrketest. En ser at muskelforandringer som er typisk for aldrende mus reduseres ved å spise større mengde av eggeskallmembran. Forsøksoppsett for pilot-klinisk studie gikk på at eldre spiste kapsler med innehold av eggeskallmembran. Studie viser at inntak av 500 mg eggeskallmembran reduserer CRP (inflammasjonsmarkør) signifikant, mens derimot en annen inflammasjonsmarkør som TNF-a var uforandret.

Nofima har vist at prosessering av råstoffene fra egg kan fremme noen viktige funksjonelle egenskaper En ser at muskelforandringer som er typisk for aldrende mus reduseres ved å spise større mengde av eggeskallmembran. Studie viser at inntak av 500 mg eggeskallmembran hos eldre reduserer CRP (inflammasjonsmarkør) signifikant, mens derimot en annen inflammasjonsmarkør som TNF-a var uforandret. D vitamininnholdet i egg øker ved å belyse høner med UVB lys Nortura har startet utviklingen av produkter hvor resultatene fra prosjektet benyttes for å forbedre disse. Orkla har også testet ingrediensene i en rekke produkter

Et egg, bestående av eggeplomme, eggehvite, eggeskall og eggeskallmembran er et produkt med stort potensiale for innovasjon. Det er mulig å påvirke og optimalisere næringsverdien til eggeplommen ved å forandre miljøet eller fôringen av verpehønsene. Både eggehviten og bi-produktene eggeskall (ES) og eggeskallmembran (ESM) har gunstige egenskaper med potensiale som bioaktive ingredienser i matprodukter. Med OPTIEgg vil vi utnytte det betydelige potensialet av «hele egget» til å utvikle nye innovative matprodukter. OPTIEgg har hovedfokus på optimal utnyttelse av hele egget som råvare inn mot matindustrien, samt betydningen egg og eggprodukter kan ha inn mot folkehelsa. Mål: Benytte ingredienser fra hele egget til å utvikle nye produkter med gunstige funksjonelle og sunne egenskaper i løpet av prosjektperioden på 3 år. For å lykkes med dette må følgende FoU-utfordringer løses: -Funksjonelle, sensoriske og bioaktive vurdering av EH, ES og ESM som ingredienser -Dokumentasjon av EH og ESM som en bioaktiv ingrediens i matprodukter gjennom in vitro modeller, prekliniske og kliniske intervensjonsstudier -Øke D-vitamin innhold i eggeplommen gjennom å UV-lys behandle verpehøns. Konsortiet består av tre norske næringsmiddelprodusenter (Nortura, Norilia, og Orkla), en utenlandsk (Danæg) og tre forskningspartnere (Nofima, NMBU, UiO), som alle vil jobbe tett sammen for å realisere innovasjonen. Prosjektet vil bidra mot i) Økt konkurransekraft til norsk matindustri gjennom utvikling av nye ingredienser og produkter, ii) Økt konkurransekraft til norske bønder gjennom utvikling av nytt UV-belysningssystem som forbedrer næringsverdi, skallkvalitet og helsen til verpehøns, iii) Det grønne skiftet i norsk økonomi gjennom økt utnyttelse av bi-produkter til mat, iv) Reduksjon av samfunnskostnader koblet til aldersrelaterte plager gjennom utvikling av mat med helsefortrinn.

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram