Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

Strengthening the Norwegian participation in VALUMICS project through increased stakeholder involvement

Alternativ tittel: Styrke den norske deltakelsen i prosjektet VALUMICS gjennom økt involvering av interessegrupper

Tildelt: kr 0,50 mill.

SINTEF arrangerte seminaret 'Bærekraftig og optimale matverdikjeder i Norge' den 19. Sept. på Radisson Blu Oslo, Gardermoen. Målet med seminaret var å utvikle et nasjonalt interessenettverk knyttet til EU -prosjektet VALUMICS. Deltakerne på seminaret var fra både sjømat- og landbrukssektoren og representerte både private organisasjoner, forskningsinstitutter og bransjeorganisasjoner. På seminaret presenterte næringsmiddelindustrien og forskere sine perspektiver på bærekraft, integritet og robusthet i matverdikjeder. Noen preliminære resultater fra EU prosjektet ble presentert av SINTEF og muliggjorde utveksling av kunnskap. Alle deltakerne var engasjert i diskusjonsrunder med fokus på hvordan man definerer bærekraft, integritet og robusthet i norske matverdikjeder og hvordan man kan måle disse parameterne. Diskusjonene gav en bedre forståelse av næringsmiddelindustriens tiltak for å optimalisere dagens matverdikjeder og hvordan man må takle utfordringene knyttet til de 3 hovedområdene. Ut ifra diskusjonene på seminaret kan det konkluderes med at bærekraft øker konkurransekraft i industrien og at bærekraft ofte blir benyttet under markedsføring. Men industrien og forbrukeren har ikke nødvendigvis samme oppfatning av hva bærekraft er, og det varierer veldig hva man legger i begrepet. Klimamerking er generelt gitt stort fokus, men det dekker kun en liten del av bærekraftbegrepet. Det sosiale aspekter får ofte mindre betydning. For å dekke livsløpet av produkter som selges i Norge må man også inkludere innvirkning på bærekraft i andre land i vurderingen. Alle deltakerne var enige at det er mangel på standarder og retningslinjer for gjennomføring av en helhetlig bærekraftsanalyse. Matjuks og svindel er en økende bekymring i Norge. Kjøtt, oljer, urter og honning er de mest sårbare produktene i markedet. Pris er en viktig driver for matkriminalitet. Sårbarhetsanalyse er ofte brukt av bedrifter for å identifisere kritiske ledd i en matverdikjede. Men kvaliteten på disse analysene varierer. Det er viktig å se på hele spektret for risikovurdering og sårbarhetsanalyse, samt se på koblinger mellom ulike verdikjeder med hensyn til felles ressurser, kilder til råvarer og geografisk beliggenhet. For eksempel, i landbruket hvor kjøttproduksjon og grønnsaksproduksjon er i samme område, kan dyresykdom føre til forurensning av ferskvannskilder som også er brukt i grønnsaksproduksjon. Det konkluderes også med at det er et behov for en bedre overvåkning av matsvindel i Norge. Resiliens (robusthet) kan beskrives som evnen til å kunne håndtere og tilpasse seg ytre påkjenninger/kriser. Én tilnærming vil være å håndtere påkjenningen, for å deretter komme til samme utgangssituasjon. Av og til vil imidlertid påkjenningene være så store at det kreves en total omstilling. IT-sikkerhet ble identifisert som en ekstern trussel for matvarekjeder, og digitalisering/robotisering av produksjonssystemer kan utgjøre nye utfordringer i fremtiden. Bærekraft og resiliens kan i noen tilfeller være motstridende. For eksempel; selvforsyningsgraden på kjøtt i Norge er ganske høy og er derfor et robust system. Men kjøtt har et høyere miljøavtrykk enn grønnsaker, og flere og flere forbrukere beveger seg mot et vegetarisk kosthold. Denne tendensen vil imidlertid øke importen av grønnsaker til Norge, og selvforsyningsgraden for grønnsaker vil være svært lav, noe som gjør den mer utsatt for eksterne forstyrrelser. Dette seminaret var en felles plattform hvor blå- og grønn sektor i næringsmiddelindustrien kunne diskutere felles utfordringer. Deltakerne fra seminaret vil bli tilknyttet videre i arbeidet i EU-prosjektet gjennom flere seminarer i EU, spørreundersøkelser og konsultasjonsmøter.

The overall objective of the Horizon 2020 - VALUMICS project (Grant Agreement No. 727243) is to provide decision makers throughout food value chains with a comprehensive suite of approaches and tools that will enable them to evaluate the impact of strategic and operational policies to enhance the resilience, integrity and sustainability of food value chains for European countries. The VALUMICS project addresses topic SFS-33-2016 Understanding food value chain and network dynamics. With VALUMICS - Norway project, SINTEF Ocean will strengthen the Norwegian role in the project by involving several stakeholders from the food industry and industry associations, including producers, processors and retailers through various workshops. The VALUMICS - Norway project will allow us to increase the participation of the Norwegian actors, the funding will be used to conduct two workshops with the relevant industry actors to jointly define the key indicators for the sustainability (environmental and social), resilience and integrity, and define future scenarios and challenges based on the changes in the regulations and policies on the food production systems. The H2020 project focusses on the Norwegian farmed salmon as a case while in the VALUMICS-Norway project, an extended network of food industry from both the agriculture and fisheries sectors will be developed. VALUMICS-Norway will allow for a better understanding of the functioning of food value chain dynamics in Norway by developing a national network of industry and industry associations that will be linked to the existing EU project.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram