2-INTRATARGET er et transnasjonalt europeisk prosjekt med partnere fra Spania (koordinator), Italia, Tyrkia og Norge. Konsortiet består av eksperter innen nanobærerutvikling, karakterisering av nanomedisiner, immunologer, farmasøyter og cellebiologer.
Forskning innen kreftbehandling har ført til utvikling av nye effektive immunterapi-medikamenter mot kreft, som monoklonale antistoffer og nukleinsyre-basert terapi. Disse nye medikamentene er skreddersydd for å virke inne i kreftcellene og inne i immuncellene. Til tross for høy forskningsaktivitet har slike behandlinger foreløpig kun begrenset klinisk anvendelse og de viser ofte et ugunstig effekt/toksisitetsforhold. En av årsakene er at disse medikamentene ikke når helt frem inn i målcellene.
Hovedmålet med 2-INTRATARGET prosjektet er å anvende nanoteknologi for å forbedre levering av slike nye immunterapi-medikamenter til deres målmolekyler inne i kreftceller eller immunceller. Nye multifunksjonelle nanobærere, egnet til transport av monoklonale antistoffer og nukleinsyre-baserte medikamenter inn i målceller, vil bli utviklet av Universitetet i Santiago de Compostela (USC), fra Spania. Nanobærere med nukleinsyre-baserte medikamenter vil (i) enten bli transportert inn i kreftceller for interaksjoner med onkoproteiner som fører til kreftcelledød eller (ii) inn i tumor immunceller for å reprogrammere dem fra å fremme tumorvekst til å hindre tumorvekst. De to nanomedikamentene kan brukes hver for seg eller i kombinasjon.
Alle nye nanomedisiner vil bli nøye karakterisert og effekt og toksisitet vil bli testet i cellebaserte analyser og in vivo i musestudier. Lungekreft med metastaser og bukspyttkjertelkreft, to meget aggressive krefttyper med høy dødelighet og lave overlevelsesrater, blir brukt for å teste disse nye mulige nanomedisinproduktene. Regulatoriske, etiske og kommersielle betraktninger blir inkludert på alle trinn av produktutviklingen.
I juni 2019 gjennomførte SINTEF et prosjektmøte i Trondheim, hvor alle partnere var tilstede. Det ble også gjennomført et fysisk møte i Santiago de Compostela i 2018, mens grunnet Corona alle senere møter måtte avholdes digitalt.
USC utviklet først mange ulike typer tomme nanobærere egnet for bruk med nukleinsyre-baserte medikamenter. Disse ble av SINTEF testet for toksisitet i ulike celle-baserte analyser. Alle utviklede nanobærere viste lav toksisitet og egner seg derfor for formålet. Disse nanobærere ble deretter av USC først fylt med modell-nukleinsyre og testet ved SINTEF, både for toksisitet, men først og fremst for deres evne til å bli tatt opp av celler og levere medikamentet inni cellen med tilsiktet effekt. Deretter utviklet USC ulike typer nanobærere med nukleinsyre- og antistoff-basert medikamenter mot et kreftfremmende protein i lungekreftceller. SINTEF studerte disse medisinfylte nanobærerne i ulike celle-baserte tester. Vi studerte hvordan de blir transportert inn i cellen og beveger seg inne i cellene, samt at de har den tilsiktede effekten på kreftproteinet, dvs reduserer produksjonen og dermed konsentrasjonen av proteinet i cellene. Resultatene viste at man har funnet nukleinsyre-baserte medikamenter som kan slå ut det kreftfremmende proteinet. Noen av de andre partnerne undersøkte om dette fører til den tilsiktede reduksjonen av tumor i mus. Foreløpig har man ikke valgt ut én optimal medisinfylt nanobærer, da man ikke er helt fornøyd med effekten på både kreftceller og immunceller man har oppnådd. Alle resultater fra prosjektet har ført til at man nå forstår virkemekanismen og effekten av slike nanobærere mye bedre og kan forbedre disse i påfølgende prosjekt og få frem nye immunterapi-medikament med god terapeutisk effekt.
Nye immunterapi-medikament åpner for nye mer effektive behandlingsmetoder, men disse har foreløpig kun begrenset anvendelse klinisk. Prosjektets hovedmål er å anvende nanoteknologi til å forbedre levering av nye immunterapi-medikamenter til deres målområde inne i kreft- eller immunceller, med lungekreft som eksempel. En vellykket måloppnåelse vil gi en ny behandlingsmulighet for lungekreft, som senere kan tilpasses andre krefttyper, med stor betydning for kreftpasienter og vil bidra til bærekraftsmål 3, god helse og livskvalitet. Til tross for at man ved prosjektets slutt ikke har klart å velge en hovedkandidat for preklinisk videreutvikling og kliniske studier, har man gjennom tverrfaglig internasjonalt samarbeid skaffet viktig ny forståelse av virkemåten av slike nanofarmasøytika. De nye forskningsresultatene er utgangspunkt i et nytt internasjonalt samarbeidsprosjekt mellom partnerne. SINTEF har gjennom prosjektet fått utvidet sin kompetanse innen preklinisk karakterisering.
2-INTRATARGET er et transnasjonalt Europeisk prosjekt med partnere fra Spania (koordinator), Italia, Tyrkia og Norge. Konsortiet består av eksperter innen nanobærerutvikling, karakterisering av nanomedisiner, immunologer, farmasøyter og cellebiologer.
Forskning innen kreftbehandling har ført til utviklingen av nye potensielle kreft immunoterapimedikamenter som monokonale antistoffer og nukleinsyre-basert terapi. Disse nye medikamentene er skreddersydd til å virke inne i kreftcellene og inne i immunceller. Til tross for høy forskningsaktivitet har slike behandlinger foreløpig kun begrenset anvendelse klinisk og de viser ofte et ugunstig effekt/toksisitetsforhold. En av årsakene er at disse medikamentene ikke når helt frem inn i målcellene.
Hovedmålet med 2-INTRATARGET prosjektet er å anvende nanoteknologi for å forbedre levering av slike nye immunterapimedikamenter til deres målområde inne i kreftceller eller immunceller. Nye multifunksjonelle nanobærere, egnet til transport av monoklonale antistoffer og nukleinsyre-baserte medikamenter inn i målceller, vil bli utviklet. Nanobærere med monoklonale antistoff vil bli transportert inn i kreftceller for interaksjon med onkoproteiner som fører til kreftcelledød, mens nanobærere med nukleinsyre-baserte medikament vil bli transportert inn i tumor immunceller for å reprogrammere dem fra å fremme tumorvekst til å hindre tumorvekst. De 2 nanomedikamentene kan brukes hver for seg eller i kombinasjon.
Alle nye nanomedisiner vil bli nøye karakterisert og effekt og toksisitet testet i celle-baserte analyser og in vivo i musestudier. Lungekreft med metastaser og bukspyttkjertelkreft, to meget aggressive krefttyper med høy dødelighet og lave overlevelsesrater, blir brukt for å teste disse nye nanomedisinprodukter. Etter endt prosjekt håper man å ha utviklet 1-2 nye nanomedisinprodukter, klare for videreutvikling og kliniske studier. Regulatoriske, etiske og markedsmessige spørsmål blir inkludert på alle trinn av produktutviklingen.
Budsjettformål:
NANO2021-Nanoteknologi, nanovitenskap, mikroteknologi og avanserte materialer