Gress til beite eller grovfôrproduksjon inneholder varierende mengder av karbohydrater, som ofte beskrives som de gode (fiber), de onde (sukker) og de grusomme (fruktaner) i forhold til forebyggelse og utvikling av sykdommer som insulinresistens og forfangenhet. Formålet med dette prosjektet er å undersøke innholdet av forskjellige karbohydratfraksjoner i forskjellige gressarter og undersøke deres fordøyelse i hestens fordøyelseskanal. Resultatene viser at sukker og fruktan varierer mye i gress, men fordøyeligheten er høy i hestens tynntarm. Fordøyeligheten av fiber påvirkes av høstetid og har betydning for energiinnholdet. Dette prosjektet vil bidra med viktig kunnskap om valg av gressarter og høstings- eller beiteregimer for ulike hestetyper. Prosjektet undersøkte ikke de metabolske responser når hestene spiser beite eller grovfôr av de spesifikke gressarter, det bør undersøkes i fremtidige studier.
See the final report submitted to The Swedish-Norwegian Foundation for Equine Research
Grass for grazing or forage production contains variable amounts of carbohydrates, which often are described as the good (fiber), the bad (sugar) and the ugly (fructans) in relation to prevention, and development of diseases like insulin resistance and laminitis. There is a large variation in carbohydrate content in grass, and especially the content and digestion of sugar and fructans in grass is debated among horse owners. Furthermore, the fiber content and digestibility largely determines the energy content in grass and forage for horses, and is therefore of interest for both high- and low-performing horses. The aim of this project is to investigate the content of the different carbohydrate fractions in different grass species and to study their digestion in the equine gastrointestinal tract. This project will contribute with important knowledge regarding selection of grass species and harvesting or grazing regimes for different types of horses.