Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

SUSFOOD2: Adding value in resource effective food systems

Alternativ tittel: Økt verdiskaping gjennom ressurseffektive verdikjeder for mat

Tildelt: kr 2,2 mill.

Målet med prosjektet var å forebygge, redusere og gjenbruke matsvinn fra forskjellige sektorer og dermed støtte opp om både Norges og EUs målsetting om reduksjon av matsvinnet med 50 % innen 2030. Prosjektet hadde partnere fra Finland (LUKE; koordinator), Swedish University of Agricultural Sciences (SLU), University of Berlin og University of applied Science Muenster Institute of sustainable nutrition i Tyskland, i tillegg til NORSUS fra Norge. I arbeidspakken om beste praksis for å forebygge og redusere matsvinn er ulike metoder testet gjennom casestudier i serveringssektoren. Det er blant annet sett på utvikling av interne prosesser og tekniske løsninger, f.eks. planlegging og innkjøp, menyer, produksjon og servering, og testing av teknisk løsning for enkel registrering av matsvinn Data og resultater fra nasjonale prosjekter i de deltakende landene ble samlet for å kunne sammenligne på et bredere grunnlag, både mellom land og mellom de forskjellige segmentene som skolekantiner, sykehjem, hoteller, kafeer og restauranter. I tillegg til dette ble det også gjennomført en spørreundersøkelse i hvert land om hvordan serveringsstedet registrerte matsvinn og hvilke tiltak som ble iverksatt. Ifølge funnene ble rundt 20% av maten som ble servert til matsvinn. Matsvinn per porsjon varierte mye mellom serveringsstedene, alt fra 50 g/porsjon for kantiner til 192 g/porsjon for restauranter. Resultatene viste at 61% av serveringsstedene som var inkludert i prosjektet, hadde redusert matsvinnet og at serveringssteder med høyt matsvinn per gjest ved prosjektstart hadde størst reduksjon. Det er også gjennomført en rekke internasjonale ekspertworkshops innenfor temaene tiltak for reduksjon av matsvinn i omsorgssektoren, nasjonal rapportering av matsvinnstatistikk og matsvinn som fornybart råstoff i bioproduksjon. I prosjektet er det også gjort forsøk med innsamlet matsvinn råstoff til produksjon av fiskefôr. En miljøvurdering av fettsyrer fra mikroalger fra fermentert matsvinn viser lavere miljøpåvirkning sammenlignet med fiskeolje som brukes i fôret til oppdrettsfisk. Som resultatene antyder, har algeolje et lovende potensial for økt bærekraft innen akvakultur, og dette er en teknologi som er i stadig utvikling. Resultatene fra prosjektet er beskrevet i vitenskapelige artikler, der noen er fortsatt under sluttføring ved prosjektets avslutning.

The project has contributed to interdisciplinary exchange of data, results and experiences and research collaboration with international partners and made it possible to analyse the effect of various measures to reduce food waste in the hospitality sector. This, combined with the national project KuttMatsvinn2020, has provided a platform for the development of national statistics for food waste in the hospitality sector and evaluation of reduction measures. This has been of great importance for the focus on food waste in food serving companies and provided best practice methods. This can have a major future impact for both stakeholders and the authorities to achieve the goal of a 50% reduction in food waste by 2030.

The project adopts a whole system approach and aims to close the food chain loop among fostering a combination of cost-effective technological and social innovations though its embedded activities to support the EC’s circular economy zero waste programme. The proposed study will broadly involve two strands of crossdisciplinary activities i) developing improved understanding of the social aspects of waste generation, handling and reutilisation aiming to overcome these through innovative business and consumer solutions; ii) evaluating economically competitive technologies and life cycle benefits of different options in food waste prevention, reduction and valorisation. In WP1, pilot studies in Finland, Sweden, Norway and Germany will be conducted to test food waste reduction means in the hospitality sector and its supply chain. Interviews, workshops and forums will be use to discuss ways to reduce food waste and increase food donations. The work will be coordinated with ongoing research in Norway, Sweden and Finland, organized by Ostfold Research. In WP2, lab scale reactors are used to study and optimize the production of small molecules with new monitoring tools to lower risks of process failures and increase feedstock quality in terms of composition and quality. The small molecules can serve as substrate in other biotechnological processes, which as such has been investigated at partner TUB, who will provide data to achieve the basis for sustainability assessment. A Holistic Biorefinery Circular Bioeconomy approach will be applied to sum up feedstocks, process technologies, platforms and products. The focus is on improved use and recycling of food waste and in the reduction of waste and GHG emissions. In WP3, LCA, LCC and SLCA will be used to assess the overall sustainability of the suggested methods of WP1 and 2. In WP4, the overall approaches to reduce food waste and find better uses for waste will be discussed at workshops and interviews.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram

Temaer og emner