Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Samarbeid mellom industriaktører med etablerte verdikjeder som globalt representerer kjente miljøutfordringer knyttet til produksjon.

Alternativ tittel: Green transition in Rauma. Restructuring towards the green shift with circular economy and cooperation.

Tildelt: kr 0,23 mill.

Naturen er viktig for raumaværingene, med en visjon om å være verdens beste kommune for naturglade mennesker. Globalisering og internasjonalisering øker konkurransen i næringslivet. Miljøet trues av klimaendringer. I lang tid har vi handlet som om naturens ressurser og bæreevne ikke har grenser, og knappheten på ressurser blir stadig mer merkbar. Sammen med økende krav fra myndigheter, påvirker dette produksjonsnivå og prisnivå, og presser næringslivet til å gjøre endringer i produksjon, forretningsutvikling og det økonomiske systemet. For at Rauma skal kunne bevare sin naturgledevisjon, må vi lykkes med på å skape nytt gjennom utvikling av nye forretningsmodeller, utnytte det eksisterende til nye produkter og nye løsninger på en bærekraftig måte, og legge grunnlaget for mer innovasjon, kunnskapsutvikling og nytenkning både i privat og offentlig sektor. I gjennomført forundersøkelse ble det lagt vekt på å undersøke potensialet og mulighetene for en grønn omstilling av sentrale næringsaktører i Rauma. Det ble lagt særlig vekt på modenhetsnivå, motivasjon, omfang og integrasjon av eksisterende tiltak. Funn viser at utgangspunktet for endringer som kan åpne opp for lønnsomme og bærekraftige forretningsmodeller ligger godt forankret i eksisterende verdikjeder. Flere av aktørene har implementert bærekraft ut over lovpålagte krav, og bedriftene er åpne for å utforske hvordan de kan skalere eller innovere i nye forretningsmodeller. Det er også høy grad av tillit og en god kultur for å dele mellom bedriftene. Dette er viktige kriterier for å kunne gå over i en fase to. Videre viser funn at fremtidig prosjekt bør se mot eksisterende industriområde på Øran. Bedrifter som har tilhold her i dag er godt fundamentert og strategisk plassert for å danne grunnlag for en industriell symbiose

Gjennomført kartlegging -Undersøkt potensial for dagens avfall - Innhentet informasjon om disponering av materialer, vann og enegi - Muligheter for utvikling i sirkulær retning - Ser at det foreligger potensial for å innføre sirkulære praksiser - Arbeidet mot etablering av konsortium - Prosjektet er ved flere anledninger blitt løftet frem lokalt - Økt kunnskap og motivasjon om sirkulærøkonomi og utfordringer knyttet til miljø og bærekraft i lokalt næringsliv

Forundersøkelsen utføres for å innhente fakta for å rigge et hovedprosjekt, klargjøre hvilke ressurser som kreves og til slutt vurdere dets utsikter til å lykkes. Et hovedprosjekt skal ha fokus på å se etter nye løsninger for å lukke de materialstrømmene som eksisterer. Sirkulærøkonomi har som mål at ressursene forblir i økonomien lengst mulig. Sirkulærøkonomi har som mål at produkter gjenbrukes, gjerne også utenom sitt opprinnelige formål og oppstår som nye produkter. Med utgangspunkt i at avfall er ressurser på avveie må et hovedprosjekt søke å fange opp ressursene og sørge for at de ledes inn i prosesser hvor målet er gjenbruk, produksjon av energi eller varme, eller produksjon av nye produkter. Forretningsmodellinnovasjon vil være like sentralt som innovasjon av teknologi for gjenvinning. Det vil være viktig å kartlegge hvilke materialer som i dagens produksjon og verdikjeder er å finne på Øran Industriområde, og hvilke allianser som er nødvendig for å nyttiggjøre seg av materialet slik at en unngår å kaste eller sende det til energigjenvinning utenfor kommunen. Et hovedprosjekt må kunne svare på om det er grunnlag for nye forretningsmodeller som bidrar til løsninger som gir økt ressursutnyttelse og mindre avfall og sikrer sirkulasjon av produkter, komponenter og materialer lengst mulig. Enten gjennom å ta i bruk nye prinsipper for design og utvikling som generer mindre avfall og sikrer livssyklus for råstoffene. Eller løsninger for å redusere, fjerne og gjenbruke materialer, løsninger for materialgjenvinning til nytt råstoff eller nye produkter samt løsninger som sikrer at utrangerte produkter kommer tilbake i produksjonen heller enn å bli kastet. Et hovedprosjekt skal ikke bare omfatte innovasjon av tradisjonelle verdikjeder med prosess og produktegenskaper, men undersøke et sett av ulike forretningsmodeller. Kanaler, struktur, produktsystem og inntektsmodeller i de eksisterende forretningsmodellene skal inngå i innovasjonsprosessen.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena