Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Mulighetsstudie konsortium blågrønn sirkulærøkonomi på Nordmøre

Alternativ tittel: Consortium blue green circular economy

Tildelt: kr 0,25 mill.

Nordmøre har lang tradisjon innen offshoresektoren og er et naturlig logistikk- og serviceknutepunkt i Midt-Norge. Nedgangen i offshoreindustrien slo hardt ut i regionen, men samtidig har man sett en voldsom oppgang innen den marine sektoren. Marinservice industri favner bredt i regionen, og vi har et sterkt miljø knyttet til utstyrs - og serviceleverandører til fiskeri og havbruksnæringen noe som har ført til at NCE Aquatech ønsker å etablere en node i Kristiansund. Nordmøre har gode forutsetninger for å utvikle en helhetlig og sektorovergripende verdikjede spesielt innen marin, prosessteknologi og landbruk sammen med dagens næringslivsaktører og FoU-miljø. Hovedmålet var å avdekke potensialet og interessen for et blågrønt konsortiumet på Nordmøre og utvikle en felles tiltaksplan og forretningsmodell for potensielle sirkulære samarbeid i verdikjeden og livsløpsanalyser for satsingsområdene; gjenbruk av fiskeslam, bruk av restoffer/biprodukter og ny teknologi/metoder for bedre fiskevelferd. Prosjektet oppnådde ønsket effekt gjennom samling av aktørene hvor flere har inngått varig samarbeid og har intensjon om å videreføre dette i ulik regi (både gjennom videre forskning, men også gjennom knoppskytingsprosjekter gjennom Innovasjon Norge). Det vi derimot ikke oppnådde var å komme frem til et stort hovedprosjekt som kunne videreføres. Konsortiumet vil videreføres og kan skape grunnlag for etablering av en underkategori i et nettverk på Nordmøre.

Prosjektet har oppnådd ønsket effekt ved at flere aktører innen primært havnæringer har gått sammen for å se på mulige effekter og prosjekter innen sirkulærøkonomien. Gjennom workshopene har prosjektdeltakere og andre relevante aktører gått sammen om å videreføre ulike prosjekter i mindre skala. - Et konsortiumet er etablert og skal videreføres i regi av Ocean Network - 2 aktører går videre med sirkulærøkonomiprosjekt i Innovasjon Norge - 3 aktører går sammen om å søke Regionalt Forskningsfond - Nytt bachelorstudie innen Sirkulærøkonomi under etablering - Blågrønt samarbeidsavtale mellom FoU-aktørene er inngått I tillegg har man fått bevistgjort mulighetene innen sirkulærøkonomi og fått vist fram relevante forskningsprosjekter fra deltakende FoU-miljø som det kan bygges videre på.

Gjennom forprosjektet er det et mål om å avdekke potensiale og interesse for utvikling av sterkere krysskoblinger mellom blå og grønn sektor. I forprosjektet vil dette først og fremst søkes oppnådd gjennom temasamlinger og oppfølgingssamtaler med de ulike interessentene. Det er allerede etablert et kompetanseforum med aktører fra bedriftsnettverket Ocean Network SA (teknologi, baselogistikk og service industri), offentlige aktører og virkemiddelapparatet, Vindel (inkubator med tilhørende nettverk av vekstbedrifter og gründere) og internasjonale aktører som GC Rieber og Skretting. Nevnte aktører har samarbeidet om utvikling av en havromsstrategi for Nordmøre, som baseres på viktige regionale fortrinn og forutsetninger. Aktuell strategi omfatter utvikling og realisering av nye muligheter relatert til koblinger mellom blå og grønn sektor (havbruk & landbruk) basert på en ambisjon om klarlegging av forretningspotensial og oppnåelse av sirkulærøkonomiske gevinster. I utviklingen av den blågrønnestrategien er også FoU-miljøene involvert med NIBIO, NORSØK, NOFIMA og Møreforskning. Det er allerede utpekt 3 FoU-utfordringer basert på input fra næringslivet som vi ønsker å avklare potensialet i dette forprosjektet. 1. Redusere avfallsmengde og utslipp ved bedre håndtering og gjenbruk av fiskeslam fra landbasert oppdrett. 2. Økt resirkulering av næringsstoffer/ressurser gjennom utvikling og fremskaffelse av restråstoffer/biprodukter. 3. Nye metoder/teknologier gjennom kompetanse og teknologioverføringer: Nye metoder for håndtering og behandling av rensefisk for å redusere dødeligheten. Ny teknologi/metode for groe på nøter. I et evt. hovedprosjekt kan det være aktuelt å jobbe videre med en slags “blå/grønn koplingsboks” som både tilrettelegge for ressursutveksling, kunnskaps- og erfaringsutveksling på tvers av sektorene.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena