Tilbake til søkeresultatene

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Concept development of full-scale soluble gas stabilization (SGS) technology for seafood

Alternativ tittel: Konseptutvikling av fullskala "soluble gas stabilization" (SGS) teknologi for sjømat

Tildelt: kr 10,0 mill.

Prosjektnummer:

294641

Søknadstype:

Prosjektperiode:

2019 - 2024

Samarbeidsland:

Sjømatprodukter pakket i modifisert atmosfære har de siste årene overtatt store markedsandeler i Europa der produktene som tilbys spenner fra farseprodukter til et brett spekter av fersk filet, skalldyr og skjell. De fleste forbrukere vil relatere begrepet modifisert atmosfære til pakking av mat der produktet pakkes i en skål med et gasvolum som omslutter produktet. Begrepet kan også ha en bredere betydning og også inkludere produkter pakket i vakuum. Ved vakuumering vil atmosfæren bli modifisert i den form at den fysisk fjernes fra produktets nærvær (f.eks. oksygen fjernes for å hindre at et produkt harskner). Ved gas-pakking vil den antimikrobielle effekten av emballasjekonseptet bestemmes av mengden tilgjengelig karbondioksid (CO2) som kan løses i produktet. Dette er igjen gitt av pakkegassens sammensetning, og pakkens fyllingsgrad (dvs. volum produkt vs. totalt volum av pakken). For sjømatprodukter er det anbefalt en produktandel mellom 25 og 33% av totalt volum og at atmosfæren inneholder 60-70% CO2. Dette vil sikre produktene en god bakteriologisk holdbarhet og unngå at pakkene kollapser som et resultat av for store endringer i gassvolumet som omkranser produktet. Normal fyllingsgrad for produkter pakket i gas gir utfordringer knyttet til lav emballasjeeffektivitet, som igjen påvirker logistikk og distribusjon av produktene. En måte å omgå dette på er å løse CO2 inn i produktet før det emballeres. Forsøk har vist at 1 til 2 timer i ren CO2 ved lav temperatur (0-4 °C) gir tilstrekkelig innløsning for flere aktuelle produkttyper. Fyllingsgraden kan derfor økes i pakkene uten at det går på bekostning av produktets kvalitet og holdbarhet. Et annet alternativ er også å løse inn CO2 i produktet etterfulgt av at produktet pakkes i vakuum. Metoden som benyttes til å løse inn CO2 før produktet pakkes i enten en skål der produktet omkranses med gas eller i vakuum kalles «soluble gas stabilization (SGS)». Teknoligien kan, hvis benyttes riktig, ha et potensial til i) å øke fyllingsgraden i pakkene og dermed gi bedre emballasjeutnyttelse og forbedret logistikk, ii) og/eller forlenge produktenes holdbarhet ved at opprinnelig fyllingsgrad i emballasjen opprettholdes, og/eller iii) gi forbedret holdbarhet i produkter som pakkes i vakuum. I dette prosjektet har vi utvikle et konsept for å gjøre SGS-teknologien industrielt tilgjengelig. En fremtidig industriell implementering vil videre bidra til en mer bærekraftig verdikjede for emballerte sjømatprodukter. Dette vil bli, så vidt vi vet, det første konseptet der denne typen teknologiløsning blir utviklet. Selv om prosjektet er rettet mot sjømat, vil en teknologioverføring til annen næringsmiddelindustri som f.eks. kjøttindustrien være mulig.

Teknologikonseptet som har blitt utviklet, er nå på et nivå (TRL 4/5) og vi ser nå et behov for at norsk leverandørindustri kommer på banen og ser på muligheten for å viderutvikle og komersialisere konseptet. Gjennom prosjektet har vi oppnådd kompetanse og formidlet potensielle løsninger for hvordan SGS teknologien kan tilpasses ulike produkttyper og prosesslinjer. Vi har også modellert, simultert og validert ulike startegier for å løse inn CO2 i produkter på en mest mulig effektiv og trygg måte. Som et resultat av korona-pandemien ble ikke foredlingsindustrien like mye involvert i prosjektet som opprinnelig planlagt. Sett i ettertid, er dette noe vi burde jobbet mere med for å fått et enda mer anvendt fokus på jobben som har blitt utført. Et par funn i prosjektet med betydning for industrien som vi ønsker å trekke frem er fordelene som oppnås ved å kombinere SGS med vakuumpakking av fersk filet, samt muligheten for å løse inn CO2 som en integrert del av kjøleprosessen etter varmebehandling av f.eks. fiskekaker/burgere. Å kombinere SGS med pakking av produkt i vakuum vil både gi tilsvarende bakteriostatiske effekt som oppnås med tradisjonell gas-pakking, samtidig som det totale volumet med emballasje som skal distribueres vil bli redusert. Produkter med lengre holdbarhet vil gjøre det mulig for industrien å nå nye, fremtidige markeder. Det vil også bidra til bedre utnyttelse av råstoffet, i tråd med bioøkonomiske prinsipper. Teknologisk sett vil en videre kommersialisering av et fullskala konsept for SGS-prosesseringsteknologi komme den norske næringsmiddelindustrien til gode, både som et konkurransefortrinn for leveradørbransjensom og for de som videreforedler det fantastiske råstoffet vi produserer i Norge.

The soluble gas stabilization (SGS) technology has been proven beneficial for prolonging the shelf-life of muscle food such as seafood and white meat. According to previous research, it has been shown in lab conditions that exposing the food samples to CO2 before packaging will increase the shelf-life and preserve the quality of muscle food for a longer period, without influencing taste and visual impression. Longer shelf-life is correlated with increased utilization of the raw material, food products and enables these products to reach new markets. Through previous work, lack of technology for on line industrial full-scale SGS treatment during production has been identified to be the main obstacle for implementing SGS treatment in the food industry. The project will focus on seafood but technology transfer to the meat industry will be possible. In order to develop an innovative concept for full-scale SGS processing technology that provides optimal bio-physical conditions for muscle food along the food supply chain all the way to the end consumer, both technology and bio-physical condition needs to be taken into consideration. In this research project, the main goal will be achieved through interdisciplinary research to secure the optimal solution to be found. The different WPs will be focusing on either technological research or life science challenges where we believe that the multidisciplinary focus of this project will be a driver for its success!

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning