Prosjekt oversikt
Støttet av Norges forskningsråd som prosjektstøttestøtte innenfor internasjonale HAVBRUK2
Varighet
2019
Omfang
Lag et internasjonalt nettverk for å samle og spre informasjon om tilapia kvalitet og havbruk
Team
Institutt for bioteknologi og matvitenskap, NTNU, Trondheim, Norge
Havbruk Cristalina, Brasil
São Paulo State University (UNESP), Brasil
Beskrivelse
Prosjektet utviklet en plattform som gir et uformelt miljø for å bygge nye relasjoner mellom havbruk og forskningsinstitutter for å samle og formidle kunnskapen om tilapia ernæringsmessig kvalitet og husdyrhold
Eksperiment
Pilotanalyser av tilapia fra brasiliansk havbruk ble utført for å prøve prøvetaking og analysemetoder for å bestemme fiskens kvalitet
Internasjonalt samarbeid
Prosjektet samlet forskjellige problemer som kan kompromittere internasjonalt samarbeid innen relaterte felt
Perspektiver
Prosjektet tar sikte på å fange inn innhentet kunnskap, erfaringer og beste praksis til fordel for fremtidige internasjonale prosjekter
Prosjektfaser
- Deling av tilgjengelige data
- Tilapia-prøvetaking: Rød og hvit tilapia (500 g) ble samlet i Cristalina akvakultur, Brasil
- Husdyrpraksisbeskrivelsen ble gjort av Cristalina
Brasil - Norge Frakt av frosne fisker ble utført av UNESP-teamet
- Analyse av næringsverdien til rød, hvit, svart tilapia, pangasius og laks ble utført av NTNU
Resultater
Vi har skapt et sterkt nettverk mellom havbruk og forskere som fører til:
- Prøvetaking av forskjellige raser av tilapia
- Vurdering av tilapia oppdrett praksis
- Tilapia internasjonal forsendelse
- Analyse av ernæringskvaliteten til fisk på molekylært nivå
- Statistisk analyse av flerfaglige data
- Vi har laget en plattform for interessenter som er ivrige etter å delta i tilapia-forskning og formidling
- Vi har innhentet verdifulle foreløpige data om tilapia-kvaliteten i land og akvakulturer
- Vi vil fortsette samarbeidet i fremtiden
Konklusjoner
Forskningen vår viser at forskjellige fisk (f.eks. Laks og tilapia) ikke bør betraktes som konkurrenter fordi de gir forskjellige sett med næringsstoffer til menneskets kosthold. Et balansert fiskekosthold må inneholde begge disse fiskene for å gi hele spekteret av viktige næringsforbindelser for organismen vår.
Bekreftelser
Dette prosjektet ble gjort mulig takket være:
- Utflukt til norske havbruk som ble organisert av Innovasjon Norge Trøndelag innen Nor-Fishing 2018
- Seminarpresentasjon Brazilian Fish Farming Market som ble arrangert av Innovasjon Norge Sør-Amerika
- Støtte fra Norges forskningsråd
Takk til Dr. Renata Costa Prado, senior prosjektleder, Innovasjon Norge Rio de Janeiro for hennes verdifulle hjelp
Obtained during the project data will be used to improve tilapia marketing by Brazilian aquaculture
Brazilian aquaculture and UNESP plan future use of the developed extraction procedure and molecular analysis of tilapia quality.
NTNU and UNESP plan publish scientific article based on the project results.
The DiStressTilapia project will focus on the foundation of a comprehensive network between different scientific institutions from Norway and Brazil and tilapia producers. Such network will be used as a platform for the creation and dissemination of knowledge on Tilapia quality and safety. Pilot analyses of tilapia from Brazilian aquacultures will be carried out during the project. The aim of this collaboration is to gather enough knowledge on tilapia to lay the foundation for further in-depth research on improving tilapias breeds, wellbeing and nutritional value by changing some of the analysed factors.