Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

External inputs in Norwegian organic agriculture: What can be learned from the Horizon2020-project "Organic PLUS"?

Alternativ tittel: Eksterne innsatsfaktorer i norsk økologisk landbruk: Hva kan vi lære av Horizon2020-prosjektet "Organic PLUS"?

Tildelt: kr 0,50 mill.

Det er økende forbruk, men stagnerende produksjon av økologisk mat i Norge. Sertifisering av norsk økologisk produksjon skjer etter et regelverk utviklet i EU, som Norge har liten innflytelse på. Norge har observatørstatus i EU sin økologikomite (COP). Mattilsynet representerer Norge i COP, og har talerett som har talerett når reglene fastsettes. Reglene er styrende for hvordan økologisk landbruk skal utvikle seg framover. Mange ønsker å gjøre produksjonen enda mer miljøvennlig ved å fase ut enkelte stoff som brukes som plantevernmidler i dag. Økologiske epledyrkere, også i Norge sprøyter trærne med kopper for å få brukbare avlinger, men kopper er giftig for organismer i jord og vann. Vil epledyrkerne slutte å drive økologisk hvis kopper blir forbudt? Hvordan klarer man seg uten kopper i land som Danmark og Nederland, som bevisst har valgt å unngå dette stoffet? Et annet område mange ønsker å stramme inn på er bruken av innsatsmidler fra gårder som ikke drives økologisk. Norske forsøk har vist at bark og treflis kan erstatte halm som liggeunderlag for husdyr. Det kan redusere innkjøpet av halm fra ikke-økologiske gårder til økologisk husdyrhold. Slike problemstillinger arbeider forskere og rådgivere med i EU-prosjektet "Organic PLUS: Utfasing av uønska innsatsfaktorer fra økologisk landbruk". Fra norsk side deltar NORSØK, SIFO, NLR og Økologisk Norge. Prosjektet ledes av universitetet i Coventry. Forskningsrådet støtter norske aktører som deltar i EUs rammeprogram Horizon 2020. I dette prosjektet, som vi kaller O+FORSTERK_NORSØK, vil NORSØK disponere støtten slik at flere norske aktører kan få tilgang på kunnskapen og erfaringene som opparbeides gjennom hovedprosjektet. Regelverksutvalget for økologisk produksjon, som er et rådgivende organ for Mattilsynet, opprettet av LMD for å diskutere virkninger av reglene, blir en spesielt viktig aktør å samarbeide med og informere. Bevilgningen vil også styrke deltakelsen i prosjektet av økologiske rådgivere fra NLR.

Prosjektet O+FORSTERK_NORSØK er avledet av et Horizon2020-prosjekt, OrganicPLUS (O+, 2018-2022) som skal undersøke hvorvidt, og hvordan, uønskede innsatsfaktorer kan fases ut fra økologisk landbruk. Det gjelder plantevernmidler som svovel, kopper og mineralolje, innsatsfaktorer som konvensjonell husdyrgjødsel, torv, og plast til jorddekke, og innsatsfaktorer i økologisk husdyrhold som antibiotika, antiparasittmidler og syntetiske vitaminer, og konvensjonell halm til strø. O+ har 25 partnere fra 12 land, og ledes av universitetet i Coventry. Fra Norge deltar NORSØK og SIFO (OsloMet). NORSØK leder arbeidspakke 5 (om gjødsel, torv og plast), mens SIFO har en betydelig aktivitet og leder en oppgave i arbeidspakke 2 (effekter av utfasing). EUs regelverk for økologisk produksjon gjelder også i Norge, etter EØS avtalen. En betydelig revisjon er nettopp gjennomført og skal implementeres fra 1.1.2021. Det er stort behov for at norske aktører innen økologisk landbruk, fra produksjon til forvaltning, får bedre kjennskap til detaljene i regelverket og prosessene rundt den jevnlige revideringen av det, samt mer kunnskap om hvordan økologisk produksjon, kontroll og sertifisering gjennomføres i ulike land. Private merkeorganisasjoner som Soil Association i Storbritannia, Bioland i Tyskland og Demeter i flere land har til dels betydelig strengere regler enn EU. Dette kan gi ulike konkurranseeffekter som også norsk produsenter bør kjenne til. Parallelt er det viktig at norske aktører deltar på europeisk nivå for å skape forståelse og interesse for vår situasjon i internasjonale fora. Med dette som bakgrunn vil O+FORSTERK_NORSØK sørge for at prosjektresultater fra O+ kommuniseres,til, og diskuteres grundig med, norske aktører på en mye mer omfattende måte enn det ville vært mulig ut fra den finansielle rammen for O+. Prosjektet vil spesielt styrke kontakten med Norsk landbruksrådgivning og Regelverksutvalget (opprettet av Mattilsynet) gjennom resultatformidling og respons.

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram