Tilbake til søkeresultatene

BEHANDLING-God og treffsikker diagnostikk, behandling og rehabilitering

Trygge barn i tannbehandling - kunnskapsbygging, forebygging og behandling av barn og ungdom med sprøytefobi og tannbehandlingsangst

Tildelt: kr 0,30 mill.

Bakgrunnen for forprosjektet «Trygge barn i tannbehandling: kunnskapsbygging, forebygging og behandling av sprøyte fobi og tannbehandlingsangst» er at en stor andel av befolkningen opplever høy grad av stress, frykt, ubehag og unnvikelse knyttet til tannbehandling, og opp mot 20 % av barn og ungdom lider av tannbehandlingsangst. Dette kan føre til alvorlige svekkelser av den orale helsen og redusert livskvalitet hos den enkelte, og til betydelige utgifter for den offentlige tannhelsetjenesten. Det er behov for økt kunnskap om og mer forskning på virksom forebygging og behandling av tannbehandlingsangst hos barn og ungdom. Utforsking og utprøving av nye tjenester er nødvendig. Det overordnete målet med forprosjektet var at det skulle lede til et hovedprosjekt med mål om «å øke kunnskap om forekomst, forløp og prediktorer for sprøytefobi blant barn og ungdom og å benytte denne kunnskapen til å utvikle metoder for forebygging og behandling av tannbehandlingsangst for denne gruppen.» Hovedmålet for forprosjektet var å utarbeide en faglig godt forankret søknad om et hovedprosjekt omhandlende forebygging og behandling av tannbehandlingsangst hos barn og ungdom. Delmålene omhandlet etablering av samarbeid med anerkjente nasjonale og internasjonale forskningsinstitusjoner fra flerfaglige miljøer, gjennomføring av workshop med prosjektgruppe for å planlegge studier i hovedprosjekt, samarbeidsmøter med aktuelle forskningsinstitusjoner, hospiteringsopphold ved samarbeidende universitet, planlegging av studier i hovedprosjekt, frikjøp av personell i søkerorganisasjon for utarbeidelse av hovedprosjekt og skriving av hovedsøknad. Samarbeidspartnere i prosjektet var ved oppstart Kompetansesenteret Tannhelse Midt, Karolinska Institutet (KI), The University of Sheffield og NTNU. Tidlig i prosjektperioden ble også SINTEF med som samarbeidspartner. Gjennom innsiktsarbeid i prosjektperioden ble det tydelig at det er behov for mer kunnskap om forebygging av tannbehandlingsangst og sprøytefobi. Høy forekomst av karies, stort behandlingsbehov og negative erfaringer med tannbehandling er sentrale risikofaktorer, og forebygging av karies er et viktig forebyggende tiltak. Denne innsikten resulterte i ytterligere spissing og konkretisering av hovedprosjektet, til å omhandle forebygging av karies som et tiltak for å redusere forekomst av tannbehandlingsangst og sprøytefobi. I løpet av prosjektperioden har vi gjennomført det planlagte innsiktsarbeidet og utviklet et nytt hovedprosjekt med en godt etablert prosjektgruppe, inkludert samarbeid med industri. Formålet med forprosjektet er dermed oppnådd.

Gjennom forprosjektet har vi utarbeidet et hovedprosjekt. Hovedprosjektet blir spesifikt rettet mot forebygging av karies hos barn og unge, med mål om å redusere forekomst av tannbehandlingsangst og sprøytefobi. I tillegg til utvikling av hovedprosjektet, har forprosjektet bidratt til følgende virkninger/effekter: - Internasjonal prosjektgruppe for hovedprosjekt er etablert - Samarbeid med næringsliv er opprettet - Brukermedvirkning i prosjektet er styrket ved samarbeid med Trøndelag Fylkeskommune/Offentlig tannhelsetjeneste samt Forandringsfabrikken (barn/ungdom i målgruppa). - Internasjonalt og flerfaglig samarbeid i tannhelsefeltet, i tråd med regjeringens strategiplan for forskning innen oral helse.

En stor andel av befolkningen opplever høy grad av stress, frykt, ubehag og unnvikelse knyttet til tannbehandling, og opp mot 20 % av barn og ungdom lider av tannbehandlingsangst. Dette kan føre til alvorlige svekkelser av den orale helsen og redusert livskvalitet hos den enkelte, og til betydelige utgifter for den offentlige tannhelsetjenesten. Det er behov for økt kunnskap om og mer forskning på virksom behandling av tannbehandlingsangst hos barn og ungdom. Utforsking og utprøving av nye tjenester er nødvendig. Det overordnete målet med det endelige forskningsprosjektet dette forprosjektet vil lede til, er å øke kunnskap om forekomst, forløp og prediktorer for sprøytefobi blant barn og ungdom og å benytte denne kunnskapen til å utvikle metoder for forebygging og behandling av tannbehandlingsangst for denne gruppen. Den mest sentrale utfordringen i dette forprosjektet er å bygge gode samarbeidsrelasjoner og å etablere reelle forskningssamarbeid på tvers av fagfelt og landegrenser.

Budsjettformål:

BEHANDLING-God og treffsikker diagnostikk, behandling og rehabilitering