Tilbake til søkeresultatene

ENERGIX-Stort program energi

SET 12: 100% Renewable Energy for Heating and Cooling in Buildings

Tildelt: kr 0,90 mill.

I EU husholdninger står oppvarming og varmt vann alene for 79% av det totale energiforbruket. 84% av oppvarming og kjøling skjer ved bruk av fossile brensler, og bare 16% ved bruk av fornybare energikilder. For eksempel, 70% av EU sin befolkning bor i privateide boliger. I Norge er situasjonen en annen, med utfasing av oljefyring og i hovedsak elektrisitet, direkte eller til varmepumper, og vedfyring for oppvarming. Den horisontale arbeidsgruppen (HWG) 100% RE Buildings (100% fornybar energi i bygninger) støtter 100% fornybar energi (RE) i eksisterende og nye bygninger (i boliger og andre bygninger) som vanskelig kan tilknyttes et fjernvarmenettverk for oppvarming, eller kjøling, pga. f.eks. beliggenhet eller lavt energibehov. Målet med HWGen er å definere en strategi for 100% RE for oppvarming og kjøling av bygninger i Europa. Det endelige målet er 100% RE innen 2050. En visjon, en strategisk forsknings- og innovasjonsagenda og et veikart vil bli utviklet med en tidshorisont og aksjoner for å nå det endelige målet, samt et mål for 2030, inkludert policy anbefalinger for å hjelpe politikere til å sette de riktige rammebetingelsene, spesielt i form av støtte til forskning og utvikling. HWGen vil arbeide i parallell med de andre RHC-ETIP HWGene, med en harmonisert tidslinje. Tematiske grupper vil definere innholdet i sentrale temaer, samle input fra interessenter og gi innspill til felles HWG dokumenter, som igjen vil bidra til en felles visjon, strategisk forskningsagenda og veikart for RHC-ETIP. Resultater fra arbeidet vil direkte påvirke EUs forskningsprioriteringer, i en retning som er ønskelig for Norge og norske aktører. Det er da viktig å fremme samlede norske prioriteringer og forskningsagenda. Fremtidens boligoppvarming er et tema som er meget viktig for Norge og norsk industri, både nasjonalt og med tanke på eksport av norsk teknologi og norske produkter i et internasjonalt marked. Norsk ledelse av den horisontale arbeidsgruppen vil sikre at norske interesser blir hensyntatt. Arbeidet i prosjektet ble gjennomført som planlagt, og visjonen, den strategiske forsknings- og innovasjonsagendaen og veikartet er alle tilgjengelige på RHC-ETIP sin hjemmeside.

Resultater fra arbeidet har bidratt til å påvirke EUs forskningsprioriteringer, i en retning som er ønskelig for Norge og norske aktører. Det er viktig å fremme samlede norske prioriteringer og forskningsagenda. Fremtidens boligoppvarming er et tema som er meget viktig for Norge og norsk industri, både nasjonalt og med tanke på eksport av norsk teknologi og norske produkter i et internasjonalt marked. Norsk ledelse av den horisontale arbeidsgruppen har bidratt til å sikre at norske interesser blir hensyntatt.

I EU husholdninger står oppvarming og varmt vann alene for 79% av det totale energiforbruket. 84% av oppvarming og kjøling skjer ved bruk av fossile brensler, og bare 16% ved bruk av fornybare energikilder. For eksempel, 70% av EU sin befolkning bor i privateide boliger. I Norge er situasjonen en annen, med utfasing av oljefyring og i hovedsak el, direkte eller til varmepumper, og vedfyring for oppvarming. Den horisontale arbeidsgruppen (HWG) 100% RE Buildings (100% fornybar energi i bygninger) støtter 100% fornybar energi (RE) i eksisterende og nye bygninger (i boliger og andre bygninger) som vanskelig kan tilknyttes et fjernvarmenettverk for oppvarming, eller kjøling, pga. av f.eks. beliggenhet eller lavt energibehov. Målet med HWGen er å definere en strategi for 100% RE for oppvarming og kjøling av bygninger i Europa. Det endelige målet er 100% RE innen 2050. En visjon, en strategisk forskningsagenda og et veikart vil bli utviklet med en tidshorisont og aksjoner for å nå det endelige målet, samt et mål for 2030, inkludert policy anbefalinger for å hjelpe politikere til å sette de riktige rammebetingelsene, spesielt i form av støtte til forskning og utvikling. HWGen vil arbeide i parallell med de andre RHC-ETIP HWGene, med en harmonisert tidslinje. Tematiske grupper vil definere innholdet i sentrale temaer, samle input fra interessenter og gi innspill til felles HWG dokumenter, som igjen vil bidra til en felles visjon, strategisk forskningsagenda og veikart for RHC-ETIP. Resultater fra arbeidet vil direkte påvirke EUs forskningsprioriteringer, i en retning som er ønskelig for Norge og norske aktører. Det er da viktig å fremme samlede norske prioriteringer og forskningsagenda. Fremtidens boligoppvarming er et tema som er meget viktig for Norge og norsk industri, både nasjonalt og med tanke på eksport av norsk teknologi og norske produkter i et internasjonalt marked. Norsk ledelse av den horisontale arbeidsgruppen vil sikre at norske interesser blir hensyntatt.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

ENERGIX-Stort program energi