Tilbake til søkeresultatene

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

CrabTech II

Alternativ tittel: CrabTech II

Tildelt: kr 6,0 mill.

Prosjektnummer:

296046

Prosjektperiode:

2019 - 2022

Organisasjon:

Geografi:

Teinefisket etter snøkrabbe i Barentshavet er et relativt nytt fiskeri i norsk sammenheng, men har på få år utviklet seg til å bli et av Norges viktigste skalldyrfiskeri med en fangst på 6.861 tonn rundvekt og eksportverdi på 810 millioner NOK i 2021, mens fangsten for 2022 ble på 7.428 tonn . Utvikling av et fiskeri langt til havs og under krevende forhold krever nye innovasjoner og tilpasninger i fiskeriteknologi, dekksutstyr og i prosesseringlinjer. Hovedutfordringene i snøkrabbefiskeriet er for lav fangsteffektivitet og en ombordproduksjon som krever mye manuelt arbeid. Prosjektet CrabTech II har fokusert på økt effektivitet og bærekraftighet i fiskeriet på flere plan: effektivisering og mer miljøvennlige fangstredskap med fokus på utvikling av et nytt snøkrabbe-agn konsept, automatisert kvalitetssortering og totalutnyttelse av råstoffet. I prosjektet er det gjennomført to lengre tokt med snøkrabbebåtene "Northeastern" og "Vima". Det er testet og publisert effekt av lys i snøkrabbeteinene og testet ut et nytt snøkrabbeagn basert på marint restråstoff produsert av Norbait AS. Rederiet vil gjøre videre tester med dette snøkrabbeagnet i kommersielt fiskeri i sesongen 2023. "Vima" har installert egnen linje for å ta vare på restråstoff fra snøkrabbeproduksjonen og der er gjennomført produksjonsforsøk og analyser av dette restråstoffet.

I prosjektperioden er det opparbeidet mye kunnskap om agnsystemer, fangstbehandling av snøkrabbe og utnyttelse av restråstoff. Oppnådde prosjektresultater har, hvor det har vært formålstjenelig, kontinuerlig blitt inplementert i fiskeriet. Da snøkrabbefiskeriet i Barentshavet fortsatt er svært ungt vil behovet for forskningsbasert kunnskap fortsatt være stort i denne næringen.

Fisket etter snøkrabbe i Barentshavet og Svalbardsonen har vist potensiale til å være lønnsomt, men rederne og myndighetene har møtt flere utfordringer som er kritiske for næringa. Noen av disse utfordringene er forvaltningsrelaterte, men hovedutfordringen er for lav fangsteffektivitet og en ombordproduksjon som krever mye manuelt arbeid. Prosjektet vil introdusere innovasjoner som krever iterative prosesser for å tilpasse teknologier til norske kommersielle behov. Snøkrabbefiskeriet for norsk flåte foregår i Arktis på 75-78° N. For å gjøre kvalitetssikring av innovasjoner i prosjektet er det nødvendig med uttesting under kommersielle forhold. Lave temperaturer, isproblematikk og et fiskeri som foregår hele 48 timers seilas utenfor kysten på rundt 300 meters dyp, krever spesialtilpassede og driftssikre teknologier. Norske havgående fartøy har tradisjonelt sett ikke fangstet på snøkrabbe og dette fiskeriet krever nye innovasjoner og tilpasninger i fiskeriteknologi, dekksutstyr og i prosesseringslinjer. Norsk leverandørindustri har også en unik mulighet for å posisjonere seg mot et globalt marked da snøkrabbe og andre krabbearter fiskes av små og store aktører over hele verden. CrabTech II er en videreføring av prosjektet CrabTech (BIA 245273/O30). CrabTech har allerede bidratt til utviklingen av dette fiskeriet og løst utfordringer som rederiene ikke kunne ha løst uten FoU støtte og ført til flere spinn-off prosjekter (e.g. CRABPOT NRC 269251/O80, MIDAS FHF 901280).

Budsjettformål:

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø