Tilbake til søkeresultatene

MAROFF-2-Maritim virksomhet og offsh-2

Gassdeteksjon med safeSource og digitalisering for maritim sektor

Alternativ tittel: Gas Detection with SafeSource and digitization for Maritime sector

Tildelt: kr 6,0 mill.

Prosjektnummer:

296119

Prosjektperiode:

2019 - 2022

Prosjektets overordnede idé er å utvikle en optisk gassdetektor med en ny infrarød kilde som kjernekomponent. Både vedlikehold og sikkerhet skal forbedres i forhold til dagens løsninger, samt tilpasses behov for digitalisering i Maritim sektor for dagens marked og i tillegg forberedes fremtidige digitaliseringsbehov. Ny IR-kilde og gassdetektor er designet, fremstilt og testet gjennom mange utviklingsrunder. Det har blitt utviklet ny optikk, elektronikk, software og en helt ny IR-kilde. For IR-kilden er det utviklet flere nye fremstillingsprosesser. IR-kilden har forbedrede egenskaper sammenlignet med eksisterende IR-kilder og gir i tillegg helt nye muligheter i nye fremtidige produkter. Vi forventer at IR-kilden vil føre til oppstart av nye utviklingsprosjekter og nye produkter. Etter dette prosjektet vil vi fortsette utviklingen av IR-kilden og kvalifisere denne for bruk i gassdetektorer. Det har vært jobbet med digital kommunikasjonsløsning for å dekke dagens behov innen gassdeteksjon, samt tilrettelegges for morgendagens behov både innen Sikkerhet og Cybersikkerhet. Systemet som er utviklet analyserer data fra egne komponenter og miljøpåvirkning slik at det er klargjort for at vedlikehold kan basere seg på statusen til gassdetektoren istedenfor at det skal gjøres regelmessig vedlikehold. I tillegg er det klargjort for sluttbruker kan benytte seg av detaljerte data fra detektoren i sine egne analyser og åpne for muligheter for planlagt og Prediktivt vedlikehold. Eksempel på prediktivt vedlikehold kan væreen detektor i ubemannet installasjon som kan byttes ut ved planlagt vedlikehold før den faktisk feiler. Uplanlagt vedlikehold er dyrt, spesielt på ubemannede installasjoner. Ytterliggere kommunikasjonsløsninger vil det fortsatt jobbes med etter avslutning av dette prosjektet. Gassdetektor systemet er klargjort i dette prosjektet slik at nye kommunikasjonsløsninger som kommer i markedet kan utvikles og implementeres uten at det må gjøres endringer på selve gassdetektoren.

Det har blitt utviklet nye prosesser og erfaringer i halvlederlinje som forskningsinstituttet fritt kan benytte i nye prosjekter. Det er utviklet en ny kritisk mikrokomponent, som vil bli industrialisert til et produkt som vil benyttes i neste generasjon av gassdetektorer. Denne har også potensiale for å benyttes innen andre markeder og produkttyper for optisk analyse av materialer og gasser. Teknologien som er utviklet i prosjektet har allerede bidratt til to produkter som nylig er lansert, og det jobbes med ytterligere to produkter. Basert på resultatene fra dette prosjektet er det planer om nytt forskningsprosjekt og utvikling av flere produkter. Med støtten fra Forskningsrådet har utviklingen i dette prosjektet bidratt med at vi som oppstartsselskap i 2018 har vokst fra å være 6 ansatte til å nå å være 29 ansatte. Dette er Norsk verdiskapning og verdifulle arbeidsplasser. Optronics er satt opp slik at vi skal kunne forbli i Norge med produksjon og utvikling i Norge.

Prosjektets overordnede idé er å utvikle en digitalisert, optisk gassdetektor med en ny infrarød kilde som kjernekomponent. Dette vil åpne for redusert produksjons- og sertifiseringskost og nye markedsmuligheter i den maritime sektoren, spesielt innen bruk og transport av LNG. Det er et økende behov i dette markedet for gode sikkerhetsløsninger for deteksjon av gass, ettersom flere fartøy tar i bruk LNG som drivstoff. I prosjektet vil vi utvikle teknologi for en ny optisk gassdetektor for maritim næring - og fokus i FoU-aktiviteten er på to hovedområder: Ny IR-kilde (lyskilde) for gassdetektoren, og nye digitale kommunikasjons- og monitoreringsløsninger. Særlige utfordringer er knyttet til utvikling av fabrikasjonsprosesser for IR-kilden som er egnet for volumproduksjon. Her vil vi blant annet benytte ekstern kompetanse og infrastruktur for halvlederteknologi. I tillegg skal det utvikles løsninger for digital monitorering av detektorene som vil forenkle vedlikehold, og gi bedret sikkerhet.

Budsjettformål:

MAROFF-2-Maritim virksomhet og offsh-2