Tilbake til søkeresultatene

BEHANDLING-God og treffsikker diagnostikk, behandling og rehabilitering

Klinisk Rettsodontologisk undersøkelse av barn utsatt for vold og/eller seksuelle overgrep (KRu-barn).

Tildelt: kr 0,16 mill.

Hver dag utsettes barn og unge for vold og/eller seksuelle overgrep. Statistikken viser at 21% av ungdom i Norge har opplevd fysisk vold i løpet av oppveksten og at mer enn 1 av 5 kvinner og 1 av 10 menn har blitt utsatt for seksuelle overgrep i barndommen . De helsemessige konsekvensene kan være alvorlige med økt risiko for blant annet psykiske og somatiske problemer, angstlidelser, depresjon, spiseforstyrrelser, søvnvansker, lærevansker, aggresjonsproblemer og i verste fall selvmord. Litteraturen viser at opptil 2/3 av fysiske skader i hode-hals og nakkeregionen er påførte skader. Bloduttredelser på innside av kinn etter slag eller grep, avrevet leppebånd (spesielt hos små barn), tannskader, brukne og utslåtte tenner, tenner som er slått ut av stilling, brannskader i munn, hode og hals regionen er noen av eksemplene på skader som man finner under medisinske undersøkelser. På tross av de mange funn i munnhulen har det vært lite fokus på tannhelsetjenesten i volds og overgrepssaker hos barn. I Norge er den offentlig tannhelsetjenesten den eneste helsetjenesten i landet som ser alle barn på regelmessig basis. I 2018 er hele 98,4% av alle barn i Norge under tilsyn av den offentlige tannhelsetjenesten. Den offentlige tannhelsetjenesten har derfor mye erfaring og kunnskap om barnas tannhelse. Det er helt avgjørende at de mange tjenestene som jobber med barn og unge i volds og overgrepssaker samarbeider på tvers av sektorer og tjenestenivåer i mye større grad enn det gjøres i dag. Målet med KRu-barn forskningsprosjektet er å etablere et tverrprofesjonell samarbeid for å sikre likeverdig og helhetlig hjelpe-, behandlings- og oppfølgingstilbud til barn utsatt for omsorgssvikt, vold og/eller seksuelle overgrep samt sikre kunnskapsbasert og treffsikker rettsmedisinsk vurdering (diagnostikk) i saker hvor det foreligger en anmeldelse. Vi ønsker å skape kontinuitet i hele forløpet for de utsatte barna, fra tidlig avdekking, melding til barnevernet, via rettsmedisinsk undersøkelse (inkludert odontologisk undersøkelse) samt behandling og oppfølging. Gjennom KRu-barn ønsker vi: å utvikle en nasjonal rettsodontologisk erklæring for mer treffsikker diagnostikk; å etablere et nasjonalt klinisk rettsodontologisk register for å danne et kunnskapsgrunnlag for bedre diagnostikk og oppfølging av de utsatte barna og å etablere unike samarbeidskonstellasjoner på tvers av fag, sektorer og tjenestenivå. Brukermedvirkning prioriteres ved å involvere samarbeidspartnere med tverrfaglig erfaring som bidrar aktivt i alle faser av prosjektet og som har hovedansvaret for implementering, evaluering og for formidling av resultatene i sine fagmiljøer.

De potensielle virkninger og samfunnseffekter vil være å skape kontinuitet i hele forløpet for de utsatte barna, fra tidlig avdekking, melding til barnevernet, via rettsmedisinsk undersøkelse til behandling og oppfølging. KRu-barn vil gi ny og viktig innsikt i saker der det foreligger mistanke om at barn og unge er utsatt for vold og overgrep. En nasjonal klinisk rettsodontologisk prosedyre vil resultere i bedre kvalitet av de rettsodontologiske erklæringene og mer presis kartlegging av avvikende funn i forhold til normal-variasjonen i tann og munnhulen. Et rettsodontologisk register vil løpende kunne lagre resultater for denne pasientgruppen. Registerdata vil kunne danne et kunnskapsgrunnlag for bedre diagnostikk og oppfølging av de utsatte barna og vil kunne også brukes til forskning. Kunnskapen vil videre kunne brukes til opplæring av den offentlige tannhelsetjenesten - med særlig fokus på tidlig avdekking og oppfølging av barn og ungdom utsatt for vold og seksuelle overgrep.

Hver dag utsettes barn og unge for vold og/eller seksuelle overgrep. Statistikken viser at 21% av ungdom i Norge har opplevd fysisk vold i løpet av oppveksten og at mer enn 1 av 5 kvinner og 1 av 10 menn har blitt utsatt for seksuelle overgrep i barndommen. De helsemessige konsekvensene kan være alvorlige med økt risiko for blant annet psykiske og somatiske problemer, angstlidelser, depresjon, spiseforstyrrelser, søvnvansker, lærevansker, aggresjonsproblemer og i verste fall selvmord. Overgrep kan påvirke barnets nevrologiske, kognitive og emosjonelle utvikling og føre til sosial tilbaketrekning, rusavhengighet, frafall fra skole og arbeidsledighet. Tradisjonelt sett har det vært lite fokus på tannhelsetjenesten i det sakkyndige arbeid ved volds og overgrepssaker. Dette på tross av at traumer mot hode-halsregionen forekommer i mer enn halvparten av tilfellene og tannskader, tenner som er slått ut av stilling, alvorlig karies og dårlig munnhygiene er noen av eksemplene på skader som man finner under den rettsmedisinske undersøkelsen. For å sikre treffsikker differensialdiagnose av skader i munnhulen bør tannlegene være en del av det tverrfaglige rettsmedisinske teamet. Vi ønsker er å skape kontinuitet i hele forløpet for de utsatte barna, fra tidlig avdekking, melding til barnevernet, via rettsmedisinsk undersøkelse (inkludert odontologisk undersøkelse) samt behandling og oppfølging. Gjennom KRu-barn ønsker vi: å utvikle en nasjonal rettsodontologisk erklæring for mer treffsikker diagnostikk; å etablere et nasjonalt klinisk rettsodontologisk register for å danne et kunnskapsgrunnlag for bedre diagnostikk og oppfølging av de utsatte barna og å etablere unike samarbeidskonstellasjoner på tvers av fag, sektorer og tjenestenivå. Brukermedvirkning prioriteres ved å involvere samarbeidspartnere med tverrfaglig erfaring som bidrar aktivt i alle faser av prosjektet og som har hovedansvaret for implementering, evaluering og for formidling av resultatene i sine fagmiljøer.

Budsjettformål:

BEHANDLING-God og treffsikker diagnostikk, behandling og rehabilitering