Tilbake til søkeresultatene

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

A novel method for producing odour and taste neutral hydrolysed marine peptides for the human ingredient market

Alternativ tittel: Produksjon av lukt og smaksfrie marine peptider til humant konsum ved hjelp av ny metode

Tildelt: kr 2,9 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

296324

Prosjektperiode:

2019 - 2022

Fagområder:

I arbeidspakke 1 er det gjennomført hydrolyseforsøk med 8-11 ulike kombinasjoner av proteaser med råstoff frå laks, torsk, sild og mesopelagisk. Hydrolysat frå alle forsøka blei testa for bitterhet i smakspanel på Nofima Ås. Hydrolysater med høgast bitterscore, hadde ein verdi på 4.8, på ein skala som gjekk til 15. Basert på resultat i task 1.1, blei tre proteaser valde til å utføre optimalisering av utbyte gjennom eit multivariabelt oppsett med systematisk variasjon av temperatur, tid og enzymdose i hydrolyse. Hydrolysata framstilte frå dette studiet vart så screena for bitterhet av smakspanelet på Nofima, Ås. Høgste målte verdi for bittersmak var 2.5, på ein skala stil 15. Desse forsøka har gjeve oss nyttig kunnskap om korleis ulike proteaser virkar på ulike fiskeråstoff, både med tanke på utbyte og bittersmak i hydrolysata. I arbeidspakke 2 har vi gjennomført multivariat studie der tid, temperatur, pH og enzymdose vart testa på hydrolysat frå laks, torsk og sild. Basert på disse forsøka ser vi at pH er den viktigaste variabelen for målt effekt av FMO3 enzymet. I arbeidspakke 3 er aktivitet med nanofiltrering gjennomført, både i labskala og på pilotlinje i fabrikk. Forsøka har vist oss at ulike type membranar gjev ulik effekt på kva som blir filtrert ut. I arbeidspakke 4 er det gjennomførte testar med hydrolyse i fabrikk, ulike enzym og doser, med tanke på hydrolysegrad. Vidare er det køyrt peptidproduksjon på pilotlinje i fabrikk.

Based on the results obtained in the project, Biomega Group has optimized our enzymatic hydrolysis process. Moreover, the project has contributed to the development of a new product for the human consumption market, to be launched the summer of 2022. Results from all work packages in the project were used in the development of the new product. Through the project, we have gained new insight on the enzymatic hydrolysis of additional marine raw materials, namely cod, herring, and mesopelagic raw materials. This is valuable info for potential future commercial use of rest raw materials from these species. More work is needed to develop products intended for the human consumption market from these species. Altogether, the current project has contributed to a more sustainable salmon production, through the development of a novel product to the human market based on underutilized parts from the salmon. This contributes to a higher utilisation of the whole salmon in the food chain.

Fishy odour and taste are the main obstacles for using hydrolysed marine peptides as a food ingredient in the human market. In this project we will, by an optimised novel process, produce odour and taste neutral hydrolysed marine peptides from salmon and pelagic raw materials, targeting the human ingredient market. First, in lab-scale studies we will screen for cost-effective proteases regarding protein yield in the enzymatic hydrolysis of marine raw materials. Based on the screening results we will select one or several protease(s), and in lab-scale studies further optimise the hydrolysing conditions by a multivariate design to maximise protein yield, but at the same time pay attention to avoid bitter taste in the hydrolysed marine peptides. Next, in lab-scale we will remove fishy odour and taste in the hydrolysed marine peptides, by a novel, patented enzymatic application. To achieve best possible results, we will utilise a multivariate design to optimise the novel enzyme's hydrolysing conditions. As a third step, in lab-scale we will optimise a filtration step, in which we produce fully soluble hydrolysates with a protein content > 90% on dry matter base, while retaining as much as possible of nutrients in the hydrolysates. Finally, the results from the lab-scale studies will be implemented in a novel pilot plant built at Biomega’s factory at Skaganeset. In addition to the novelty of producing odour and taste neutral hydrolysed marine peptides for the human market, one important aspect in the project is the valorisation of pelagic materials, making human grade ingredients from raw materials traditionally used in the fishmeal production and sold to the less value-added feed market. Thus, the project is set within a sustainability perspective, and complies with several of the United Nations Sustainability Development Goals.

Budsjettformål:

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø