Tilbake til søkeresultatene

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Sulphate removal by membrane filtration technology to reduce the risk of fish death due to H2S in recirculating aquaclture systems (RAS)

Alternativ tittel: Sulfatfjerning med membranfiltrering-teknologi fra oljenæringen for å redusere risiko for fiskedød på grunn av H2S i RAS-anlegg

Tildelt: kr 7,9 mill.

Prosjektnummer:

296545

Prosjektperiode:

2019 - 2023

Organisasjon:

Samarbeidsland:

Oppdrettsanlegg på land er en av mulighetene for å sikre bærekraftig vekst i havbruksnæringen, men også dette har sine utfordringer. Ved oppdrett av postsmolt og matfisk laks på land er det ofte ønskelig å tilsette sjøvann. Et problem i landbaserte resirkuleringsanlegg (RAS) som benytter sjøvann, er at det kan dannes giftig hydrogensulfid (H2S). Sjøvann inneholder naturlig mye sulfat, og hydrogensulfid kan dannes ved bakteriell nedbrytning av sulfat uten oksygen til stede (anaerobe forhold). Dette har i de senere årene ført til en rekke tilfeller av akutt og omfattende fiskedød. Teknologiske løsninger er helt avgjørende for å sikre god kvalitet på vannet og dermed en stabil og lønnsom produksjon av laksefisk på land. En mulig strategi for å løse H2S-problematikken er å fjerne sulfat fra inntaksvannet (sjøvannet) før det tas i bruk. Prosjektet, som eies av bedriften Enwa, har testet og videreutviklet en membranfilterteknologi som reduserer sulfatnivået i produksjonsvannet til et minimum. Filtreringsteknologien ble opprinnelig utviklet til bruk i oljenæringen. I prosjektet har bedriften arbeidet sammen med forskere ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA), Universitetet i Bergen samt Danmarks Tekniske Universitet og Stirling University. Vi har undersøkt de bakterielle og kjemiske mekanismene som gjør at sulfat i sjøvannet i RAS systemet kan omdannes til hydrogensulfid. Disse forsøkene har dokumentert at biofiltermedia med biofilm har et stort potensiale for H2S-produksjon når biofilteret blir anoksisk på grunn av utilstrekkelig oksygenering. I 2021 ble det gjennomført fiskeforsøk ved RASlab i Bergen for å studere effekten av denne vannbehandlingen på fisk. Resultatene har vist at det ikke var noen forskjell verken i tilvekst eller kondisjon mellom forsøksgruppene, og videre at behovet for vannkjemiske justeringer etter membranfiltreringen ser ut til å være begrenset. Nanofiltreringsteknologi kan ha stor betydning både for næringen som unngår fiskedød, og for bedriften som tilbyr teknologien (Enwa). Membranfiltreringsanlegget er nå i stabil drift i resirkuleringsanlegget til Hardingsmolt AS i Norheimsund, og har sikret dem en robust produksjonssituasjon uten H2S risiko. Prosjektet har videre bidratt til utdannelse av to Masterstudenter ved Universitetet i Bergen samt to Bacheloroppgaver ved Høgskulen på Vestlandet.

Akvasulfatprosjektet har tatt videreutviklet, testet og tilpasset membranfiltreringsteknologi opprinnelig utviklet for olje- og gassnæringen for å redusere en viktig risiko i landbasert oppdrett, Giftighet av hydrogensulfid (H2S) har forårsaket massedød i landbaserte anlegg for produksjon av laks både i Norge og i andre lakseproduserende land. Dette har vært en stor bekymring, en utfordring for fiskevelferd og også en stor økonomisk risiko som både finansiører og forsikringsaktører i bransjen har vært opptatt av. Gjennom Akvasulfatprosjektet har vi kommet langt i å løse disse utfordringene for både oppdretssselskapet i prosjektet (Hardingsmolt), men også for næringen i sin helhet. Membranfiltreringsanlegget for å fjerne sulfat fra inntaksvannet i sjø er nå i stabil drift i resirkuleringsanlegget til Hardingsmolt AS i Norheimsund, og har sikret dem en robust produksjonssituasjon uten H2S risiko. Ifølge daglig leder har dette vært helt avgjørende for å sikre trygg drift og vekst i produksjonen ved anlegget. I tillegg til dette har prosjektet gjennom mer enn 20 faglige foredrag for akvakulturnæringen både nasjonalt og internasjonalt bidratt til betydelig kompetanseheving og også viktig metodeutvikling på analysemetoder for H2S som NIVA har gjort tilgjengelige for næringen i Norge. Gjennom arbeidet med Fiskehelserapporten der NIVA er bidragsyter til Veterinærinstituttet sitt arbeid ser vi klare indikasjoner på at dette har gitt effekt i form av en betydelig nedgang i antallet hendelser med dødelighet og dårlig fiskevelferd på grunn av H2S.

Det har de siste årene forekommet en rekke svært alvorlige hendelser med akutt fiskedød grunnet hydrogensulfid (H2S) i landbaserte resirkuleringsanlegg (RAS) der det tilsettes sjøvann. H2S dannelse er knyttet til bakteriell, anaerob nedbrytning av sulfat (SO42-) til hydrogensulfid (H2S). Uten SO42- kan det ikke dannes H2S. Dette prosjektets vil teste og videreutvikle en ny og innovativ membranfilter teknologi utviklet for bruk i oljenæringen og som reduserer sulfatnivået i produksjonsvannet til et minimum (nanofiltrering av spedevann fra sjø til RAS), og som dermed minimaliserer risikoen for akutt fiskedød forårsaket av H2S. Prosjektet vil således benytte offshore teknologi til å løse grunnleggende kjemiske og biologiske utfordringer innen landbasert oppdrett av laks («cross-over» aktivitet). I tillegg vil den bakterielle og kjemiske mekanismene av H2S dannelse under lav sulfatmengde undersøkes. Dette vil være med å kvalitetssikre teknologien ved at sulfatmengden tilgjengelig etter filtrering er lav nok til at H2S ikke dannes under RAS driftsforhold.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning