Tilbake til søkeresultatene

MAROFF-2-Maritim virksomhet og offsh-2

Value-Chain Innovation towards a Sustainable & Competitive Norwegian Seaweed Industry

Alternativ tittel: Innovasjon i verdikjeden for en bærekraftig konkurransedyktig norsk tareindustri

Tildelt: kr 4,4 mill.

Prosjektnummer:

296697

Prosjektperiode:

2019 - 2022

Samarbeidsland:

SeaVALUE skal gi bærekraftig verdiskapning i Norge gjennom distruptiv endring av den tradisjonelle verdikjede av tang. SeaValue skal ved hjelp av sosialt ansvarlig industriell forskning og innovasjon på økologisk høsting, verdiskapende sortering og formalinfrie bevaringsstrategier, og gi full biomassevalorisering i integrerte multisektorale produktkonsepter rettet mot premium markeder, som for eksempel, funksjonelle matingredienser, dyrefortilskudd, alginatformuleringer av høy kvalitet og nye resirkulerbare biomaterialer. Fremdriften gjort innen SeaVALUE-prosjektet i perioden 01.12.19-30.11.20 inkluderer: [WP1.1] Koordinering: Regelmessige konferansesamtaler (annenhver uke) mellom prosjekteier og leder, med fokus på prosjektstatus / planer, tverrfaglig forsknings / næringssamarbeid og formidling. Møter for koordinering innen konsortiet. Søknad om prosjektendring (partner). Utarbeidelse av fremdrifts- / økonomiske rapporter for 2020. [WP1.2] Formidling: Prosjekthjemmesida lansert i bedriftens (Bremnesgruppen) og Nofima nettsted. Minimum 2 vitenskapelige artikler under utarbeidelse. [WP2] Økohøsting og sorteringsteknologi: Teknisk design av pilotmaskineri og utstyrsproduksjon / distribusjon undersøkt og fullført i tillegg til markedsanalyse og analyse for produktutvikling. Foreløpig utarbeidelse av et pilotskalaanlegg ble utført, og det ble gjennomført mer detaljerte studier av tanghøstingsområder. På grunn av pandemien og påfølgende vanskeligheter med tanghøsting, har landing og sortering av alger i pilotanlegget på land blitt prioritert og oppdatert maskindesign for bakkebaserte anlegg utarbeidet mot utvikling av nye forretningsmodeller og oppskalering. [WP3] Konservering: For å undersøke potensialet av tradisjonelle og innovative strategier for konservering av råstoff i tillegg til reduksjon av jod og tungmetaller i tare. Tangprøver ble behandlet som følger: Plasma-aktivert vann (PAW), tappevann // ultralyd (68 kHz og 500 W) og statiske forhold // 5 og 30 min // 8 og 50 degC i tillegg til ubehandlet (kontroll). Etter behandling ble prøvene analysert for mikrobiologi (totalt antall, melkesyrebakterier, sporer), farge og tekstur, inkludert ytterligere studier med EDTA (godkjent konserveringsmiddel). En vitenskapelig artikkel er planlagt. For å redusere innholdet av jod og tungmetaller ble tangprøver behandlet som følger: EDTA, PAW, pankreatinenzym // under ultralyd (68 kHz og 500 W) eller statiske forhold (kontroll) // i 5 og 30 min // ved 8, 50 og 80 degC, i tillegg til milliQ vann (som kontroll) og eddikmaserasjon og frysing / tining. Disse prøvene ble sendt til University of Zaragoza for analyse av jod og tungmetaller (forsinkelse pga pandemi). En vitenskapelig artikkel er planlagt. [WP4] Produktutvikling - I lys av den interne rapporten om mulig bruk av makroalger til fôrapplikasjoner, har aktiviteten blitt satt på vent på grunn av begrensningene for industriell implementering (lavt proteininnhold for akvakulturfôr) og lav markedsverdi. På selskapets forespørsel er årets forskningsaktiviteter hovedsakelig fokusert på utvikling av biomaterialer med tare som biofiller og Fiskball. Biomaterialer: Blader av Laminaria hyperborean ble tørrmalt. Tilsvarende ble sidestrømmen fra proteinekstraksjon tørrmalt i tråd med bioraffinaderikonseptet. Enkel nærliggende karakterisering ble utført på begge malte prøver. Planlagte forsøk med ekstrudering er utsatt på grunn av lockdown i Bergen og forsinkelse i anskaffelse / installasjon av infrastruktur. Det resulterende pulveret ble sendt til Stavanger for optimalisering og karakterisering som biofiller i alginat / kitosan-baserte biomaterialer (inkludert mekaniske, funksjonelle, antimikrobielle egenskaper). Arbeidet pågår også som en del av en masteroppgave (UiS, høsten 2020). Fiskball: Basert på WP3 skal nytt prototype av Fiskball med fersk tang (tint og malt) utvikles i desember 2021. De resulterende produktene vil bli analysert for ernæringsverdiene på St.Olav sykehus (tidlig vår 2021) og for jod og tungmetallinnhold ved University of Zaragoza (ES). Videre produksjon på Dolmøy og pasientforsøk ved St. Olavs Hospital er planlagt. Planlagte forsøk med tørket tang er utsatt til neste år på grunn av mangel på tilgjengelig informasjon om mulig effekt av tørking på uønskede forbindelser i Laminaria.

-

Catalysed by socially-responsible value creation, SeaVALUE will shape the future towards the next-generation seaweed industry in Norway, strengthen business competitiveness and lay foundation for new commercial activities in high-quality markets upon sustainable value-chain innovation & resource management and end-product diversification/differentiation. In a joint multi-actor effort, SeaVALUE will drive key bioeconomy challenges towards sustainable disruption, social empowerment & economic thrive of the traditional seaweed value-chain -SeaVALUE will design & validate prototype seaweed harvesting technology with minimum impact on local biodiversity & coastal erosion, including value-added automatised sorting contributing to processing efficiency & end-product standardisation. -SeaVALUE will select & validate (formalin-free) preservation strategies (product-targeted) for kelp components, upon full biomass utilisation, enhanced product stability/quality and economic & environmental sustainability (corporate social responsibility). -Through health/quality-based product differentiation, SeaVALUE will develop a cascade of multi-sectoral applications integrating all key biomass fractions towards safe high-quality food/feed products with healthy attributes, novel biodegradable materials & premium grade alginate for high-value markets. - SeaVALUE will assess the techno-economic feasibility for upscaling towards industrial implementation. Endorsing national priorities, SeaVALUE will contribute to health & wellness promotion, and high-skilled rural job retention/creation in many decentralised coastal areas. Through cutting-edge solutions driving business model innovation & value-chain multiactor engagement, SeaVALUE will contribute to the emerging national bioeconomy, also endorsing European strategies on Blue Growth. This blue bioeconomy will strengthen Norway's role as the leading seafood nation as well as a leading supplier of sustainable marine biomass.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

MAROFF-2-Maritim virksomhet og offsh-2