Tilbake til søkeresultatene

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

Teineteknologi for bærekraftig fiskeri. Forskningsbasert produktutvikling av ny metode for bedre fangst, fiskevelferd, kvalitet og miljø.

Alternativ tittel: New pot technology for a more sustainable fishing for cod

Tildelt: kr 4,6 mill.

Prosjektnummer:

296710

Prosjektperiode:

2019 - 2021

Geografi:

Innomar AS sitt mål i prosjektet var å utvikle en ny type torsketeine som slipper torsken lettere inn i teina, hindrer at torsken rømmer og kan fange større biomasse enn eksisterende torsketeiner. Målet var også å redusere bruk av naturlig agn og fangsttid ved å introdusere lys som lokkemiddel fremfor agn, og elektronisk sanntids overvåking av fangstresultat pr teine. Vår forsøk viser at prototypen av Innomarteine fangst mist like bra som kommersiell to-kammerteine for torsk. Videre viser forsøkene at teina har har kapasitet til å fange brosme, kveite og breiflabb. Her skiller teina seg fra kommersiell to-kammer teine. Kontrollerte adferds forsøk med teina i labb vist at villtorsk oppfører seg rolig i teina og viser liten tegn til stress. Det ble kjørt kontrollerte labb forsøk med både kysttorsk og skrei på over 10 kg som begge ble fanget av teina.

Selskapet har klart å utvikle et teinesystem for fangst av levende fisk. Man har derfor oppnådd et fiskeriredskap som gir høy kvalitet på fisken, fiskevelferd, mindre fotavtrykk på havbunn og reduserte muligheter for uønsket fangst/bifangst. Prosjektet har demonstert at det er mulig å sende ekkogram, bilde og video av fisk fra teine til bøye som kan optimalisere fiskeriet og dermed redusere utslipp av CO2 fra fartøy og skape bedre lønnsomhet for fiskeren. Systemet består også av en smart bøye som sender posisjon og annen data til fisker og myndigheter for bedre kontroll og overvåking av fiskeredskaper i havet.

Fangsteffektiviteten til tradisjonelle to-kammer torsketeinene gir for varierende fangst over tid. I hovedsak går det på at teinen ikke klarer å holde på fisken og teinene er for små i størrelse som gir lav fangsteffektivitet. Dette har ført til at kommersielt teinefiske etter torsk ikke har vært bedriftsøkonomisk lønnsomt. Innomar AS har som mål å utvikle en ny type torsketeine som slipper torsken lettere inn i teina, hindrer at torsken rømmer og kan fange større biomasse enn eksisterende teiner. For å kunne realisere innovasjonen er vi avhengig av vitenskapelige undersøkelser av teinedesign, hvordan dette påvirker fangsteffektiviteten basert på fangstdata og adferds observasjoner av fisk som vi ønsker å lokke inn i redskapen. Målet er også å introdusere ny teknologi til teinefiske gjennom forsøk med lys som lokkemiddel fremfor agn, og elektronisk sanntids overvåking av fangstresultat pr teine. Slike løsninger vil være til stor nytte for fiskerne, som slipper utgifter på agn, får indikasjoner på mengde fangst og kan unngå bomturer. I tillegg vil de få bedre kvalitet og mer forutsigbar fangst. For kystfiskerne er det også effektivt å kunne bytte mellom teinefiske etter krabbe og teinefiske etter hvitfisk og gevinsten for å levere levende torsk er større enn for ordinært fiske. Teinen skal bestå av et stålskrog som er stablebart, en teinekropp av notlin, inngangsparti «kalv» av notlin. Alt skal holdes oppe ved hjelp av oppdrift i en toppring som skal virke som flyteelement. Dimensjoner, materialvalg og størrelser på teina kan tilpasses ulike typer fartøyer. Innledende forsøk vil foregå med villfanget torsk i kar på land, for å kunne studere torskeadferd med tanke på inngang og rømmingsmulighet. Etter innledende fase vil den aktuelle designen testes i storskala med lys og fangstberegninger i sanntid med fiskere i Troms og Finnmark.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø