Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

Omstridte innsatsfaktorer i norsk økologisk landbruk: Betydning for oppfatninger og forbruk av økologisk mat.

Alternativ tittel: Contentious inputs in Norwegian organic farming: Importance for perceptions and consumption of organic food.

Tildelt: kr 0,30 mill.

EUs regelverk for økologisk landbruk revideres med jevne mellomrom blant annet for å møte nye utfordringer med hensyn til bærekraft og miljø. Det stilles blant annet spørsmålstegn ved bruken av flere ulike innsatsmidler innenfor økologisk landbruk og prosjektet Organic-PLUS, finansiert gjennom EUs forskningsprogram Horizon2020, skal bidra til å utvikle nye praksiser slik at omstridte innsatsmidler kan fases ut. En del av prosjektet har vært å kartlegge europeiske forbrukeres holdninger til bruk av ulike innsatsmidler, og gjennom såkalte Citizens Juries etablere en dialog med forbrukere for nærmere å vurdere hvordan praksiser og regelverk best kan utvikles for å imøtekomme det overordnete målet om bærekraftig produksjon og forbruk av økologisk mat. O+FORSTERK_SIFO var et såkalt forsterkingsprosjekt med formål om å forsterke virkningene av Horisont 2020-prosjektet Organic-PLUS i Norge. Prosjektet har bidratt til å understøtte bruker-involvering, nettverksbygging og formidling fra Organic-PLUS gjennom å arrangere og delta på internasjonale og nasjonale workshops og seminarer. I Organic-PLUS prosjektet så vi behovet for å utvikle en metode for involvering av vanlige samfunnsborgere og andre sentrale aktører i prosjektet. SIFO arrangerte følgelig et seminar inkludert en world café-prosess for å belyse brukerinvolvering i forskningsprosjekter. Seminaret hadde en bred appell til mange fagmiljøer da brukerinvolvering blir et stadig viktigere tema innenfor tverrvitenskapelig forskning. Seminaret fant sted 3. desember 2019 ved OsloMet og samlet ca. 30 deltakere inkludert inviterte nasjonale og internasjonale forskere og eksperter. Seminaret med den påfølgende world caféen genererte mye kunnskap om - og nye ideer til - hvordan en slik metode kunne utvikles. En rekke ulike metoder ble presentert som blant annet mini-publics, citizens assemblies, public dialogues, hybrid forums, world café og citizens-stakeholder deliberations (se:https://www.oslomet.no/en/research/research-projects/organic-plus/seminar-on-involving-citizens-3rd-des-2019). Gjennom egne arrangementer og tilstedeværelse på flere seminarer har prosjektet bidratt til å formidle resultatene fra Organic-PLUS til mange ulike brukergrupper inkludert veiledningstjenesten i landbruket, landbrukets organisasjoner både innenfor det konvensjonelle og økologiske landbruket, landbruksforvaltningen og politiske myndigheter samt norske og internasjonale forskningsmiljøer. Det har bidratt til økt kunnskap blant disse brukergruppene om utfordringer med regelverk og praksis innenfor økologisk landbruk og ikke minst forbrukernes oppfatninger og forståelse for økologisk produksjon og økologisk mat. Faglig har prosjektet hatt en viktig betydning for kunnskap om hvordan ulike brukere; samfunnsborgere, bønder og eksperter kan bli involvert i forskningsprosjekter.

Prosjektet har bidratt til å utvikle metodene for brukerinvolvering som ble benyttet i Organic-PLUS prosjektet. Prosjektet arrangerte et seminar med fokus på styrker og utfordringer knyttet til ulike metoder for brukerinvolvering. Diskusjonene og innspillene vi fikk fra world café prosessen på seminaret førte til betydelige endringer i den planlagte Citizens Jury-prosessen. Prosjektet lot seg spesielt inspirere av hybrid forum konseptet og involverte både bønder, forbrukere og eksperter med tanke på å få en dialogprosess med utveksling av ulike typer kunnskaper og kompetanse. Evalueringene fra deltakerne tyder på at kunnskapsutvekslingen og dialogen hadde vært nyttig for alle tre aktørgruppene. Erfaringene fra disse "hybride kompetansegruppene" vil bli tatt med videre i nye prosjekter der brukerinvolvering står sentralt. O+FORSTERK har også gjort det mulig gjennom presentasjoner og postere å formidle resultatene fra Organic-PLUS til et større norsk publikum. Flere av seminarene har vært gjennomført i samarbeid med andre forsknings-miljøer i Norge og internasjonalt, men også sammen med relevante brukergrupper som Økologisk Norge og Norsk Landbruksrådgiving. Prosjektet har dermed bidratt til å styrke det faglige nettverket mellom forskning og brukergrupper på økologisk mat og landbruk i Norge.

Prosjektet O+FORSTERK_SIFO skal støtte opp om Horizon2020-prosjektet Organic-PLUS (2018-2022) som skal undersøke hvorvidt, og hvordan, uønskede og omstridte innsatsfaktorer kan fases ut fra økologisk landbruk. Organic-PLUS har 25 partnere fra 12 land, og ledes av universitetet i Coventry. Fra Norge deltar NORSØK (leder arbeidspakke 5 om gjødsel, torv og plast) og SIFO som leder oppgave 2.2 i arbeidspakke 2. SIFO skal gjennomføre en online survey i syv europeiske land for å analysere forbrukeres oppfatninger av økologisk landbruk, økologisk mat og bruken av innsatsfaktorer i økologisk landbruk. SIFO deltar dessuten i oppgave 2.3 om gjennomføring av såkalte Citizens Juries i UK, Italia og Norge. EUs regelverk for økologisk landbruk har nylig blitt revidert etter år med debatt om muligheten for økologisk landbruk til å møte ulike bærekraftutfordringer. Offentlig engasjement har spilt en betydelig rolle i denne debatten. For at implementeringen av det nye regelverket skal lykkes og bidra til økt interesse for økologisk mat er det avgjørende at forbrukere involveres og får økt kunnskap - også om såkalte omstridte innsatsmidler. Organic-PLUS skal kartlegge i hvilken grad forbrukere har kunnskap om regelverket og bruken av innsatsmidler i økologisk landbruk, samt i dialog med forbrukerne vurdere utviklingen av regelverket og de nye erstatningene for uønskede innsatsmidler som forskes fram innenfor rammen av Organic-PLUS. O+FORSTERK_SIFO skal bidra til å understøtte forbrukerinvolvering, nettverksbygging og formidling fra Organic-PLUS gjennom metodeutvikling, workshops og deltakelse på internasjonale og nasjonale seminarer.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram