Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

InnoLED: Effect of red, blue and white light on the growth, edible quality and yield of lettuce produced in urban hydroponic system

Alternativ tittel: InnoLED: Rødt, hvitt og blått LED-lys i urban salatproduksjon

Tildelt: kr 0,50 mill.

Urbant landbruk har de siste årene utviklet seg raskt verden rundt. Fordelene med å produsere mat i byen (byområder) med lave klimagassutslipp, resirkulering av matsvinn, effektiv ressursbruk og ekte samfunnsengasjement har blitt allment kjent og godt mottatt av folk. NIBIO - Norsk institutt for bioøkonomi - har bidratt til forskning og innovasjon på urbant landbruk gjennom EU-Kina H2020 SiEuGreen-prosjektet (www.sieugreen.eu; https://www.nibio.no/en/projects/sieugreen-sino-european-innovative-green-and-smart-cities?locationfilter=true) og InnoLED-prosjektet. Siden prosjektet startet i 2019 har InnoLED-konsortiepartnerne, inklusive NIBIO og Urban Gartneren AS, jobbet sammen for å oppnå våre prosjektmål, og erfaringene er svært verdifulle for vårt fremtidige samarbeid. De viktigste resultatene InnoLED-prosjektet har oppnådd er: (1) Vi gjennomførte vellykkede LED-lysforsøk med rødt, hvitt, blått og grønt for salatproduksjon. Disse ble utført på Urban Gartneren AS sitt hydroponiske grønnsaksproduksjonsanlegg i Molde. Ulike lyskombinasjoner og forskjellige intermitterende lyseperioder inklusive kontinuerlig lys (24 timer) og intermitterende lys / mørk- syklus (1, 2), f.eks. 16t/8t; og 8t/4t +8t/4t ble brukt på forsøkene. (2) Biomasse/avling av salat produsert under forskjellige lysbehandlinger sammenlignet med kontroller ble evaluert. (3) For å gi forbrukerne tilstrekkelig informasjon om næringsverdien, så vel som informasjon om smaken på salat produsert under forskjellige LED-lysforhold, gjennomførte NIBIO-partneren og Urban Gartneren AS biokjemiske analyser for å dokumentere vitaminene og andre næringsverdier. Smakstesting var blindtester og ble utført av profesjonelle smaktestgrupper i Norge. Disse dataene og resultatene er ikke bare viktige vitenskapelig sett, men også for fremtidig storskalaproduksjon av salat ved hjelp av LED-lys i byer. En vitenskapelig artikkel basert på resultatene ble publisert i fjor i tidsskriftet Remote Sensing 2020, 12, 3258 (doi: 10.3390 / rs12193258) og et annet manus er under arbeid (manuskriptets arbeidstittel: Effekt av rødt, blått og hvitt lys på veksten, spiselig kvalitet og utbytte av salat produsert i et urbant hydroponisk system) og skal innsendes i løpet av våren 2021 (dette ble litt forsinket på grunn av covid-19-pandemien). Dessuten ble InnoLED-prosjektresultatene også formidlet gjennom muntlige presentasjoner på møter, seminarer og stakeholderworkshop i 2019 og 2020. Videre ble partnerskapet mellom NIBIO og Urban Gartneren AS i Molde forsterket gjennom InnoLED-prosjektet. Sammen søkte vi om støtte fra Norges forskningsråd til et innovasjonsprosjekt. Dessverre fikk vi avslag, men vi skal prøve igjen når en passende utlysning er publisert. Til slutt har InnoLED-prosjektkonsortiet oppfylt oppgavene, produsert resultater, og generert oppmerksomhet og innflytelse gjennom våre publikasjoner og samtaler, samt spinn-off.

During the project period, the InnoLED project consortium has focused on the project impact. Together, we have organized a stakeholder workshop in 2019 with private companies i.e. BioBag, a company producing compostable and biodegradable bags. Moreover, we have produced peer-reviewed scientific and popular science publications. A joint proposal was submitted to RCN in 2019 but was unfortunately rejected. However, the collaboration between Urban Gartner AS and NIBIO has been strengthened and continues beyond the project period. We have results from different LED light treatments with sensory test outcomes, nutritional values and yields of lettuce produced under different LED light treatments. A manuscript is in progress and we will disseminate our findings nationally through a workshop, as well as publish results on our project website. The successful collaboration established between Urban Gartner AS and NIBIO will be followed up and further strengthened in the future.

Urban agriculture is about food production with minimum transport and reducing greenhouse gas emissions, resource efficiency and social commitment. Urban food production, especially the production of vegetables in the urban areas, is an important part of the «Smart City» concept and of great potential for sustainable food production in the future when arable land is limited globally. The EU-China H2020 SiEuGreen project has opened door for private and public collaboration. NIBIO is one of the key partner of EU-China H2020 Flagship Project “SiEuGreen” with 6 Chinese partners and 12 European partners and NIBIO leads WP2 and WP4 while NMBU is the project coordinator. Because of the SiEuGreen project, NIBIO has been contacted by the industrial partners such as Urban Gartner AS in Molde which is a SME. Urban Gartner AS would like to collaborate with NIBIO to carry out LED light studies to generate valuable information for their future lettuce and herb production. Urban Gartner AS needs research and knowledge on understanding the effect of various LED light on lettuce growth, taste and yield. To collaborate with NIBIO by disseminating the knowledge achieved from SiEuGreen and InnoLED projects to benefit the Urban Gartner AS, one of the Norwegian SMEs. Moreover, this public (NIBIO) and private (Urban Gartner AS) partnership/collaboration will promote the urban agriculture development in Norway. With this “forsterkningsmidler” support, NIBIO can build up collaboration with Urban Gartner AS, disseminate SiEuGreen knowledge and investigate the effect of various LED light on lettuce growth and quality in urban hydroponic vegetable production system.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram