Tilbake til søkeresultatene

OFFPHD-Offentlig sektor-ph.d.

Early identification and prevention of reduced oral Health in elderly reciving homecare services in Hedmark county.

Alternativ tittel: Tidlig identifisering og forebygging av redusert oral helse hos hjemmeboende eldre i Hedmark fylkeskommune.

Tildelt: kr 1,7 mill.

Populasjonen av eldre øker raskt over hele verden og det er estimert at i Norge vil populasjonen av mennesker over 65 år være 1,4 millioner i 2040. I dag er det i overkant av 840 000. Det er flere som lever lenger både med og uten sykdom, og stadig flere eldre beholder sine egne tenner livet ut. Brukere av hjemmebaserte helse- og omsorgstjenester har rett på vederlagsfrie tannhelsetjenester. Men KOSTRA-statistikk basert på tall fra alle kommunene i Norge viser at det er stor variasjon i hvem som får tilbudet og at det er kun en av fire med rettigheter som ble undersøkt/behandlet i 2015. Det er en generell oppfatning at den orale helsen (tann- og munnhelsen) til eldre i hjemmetjenesten er et forsømt område, og dette prosjektet skal gjøre det enklere for ansatte i hjemmetjenesten å fange opp de eldre med redusert oral helse. Konsekvenser av dårlig oral helse kan føre til alvorlig sykdom, gi store smerter, samt ha negative konsekvenser på ernæring og psykososiale aspekter, som evnen til å spise og snakke, og det å være sosial med andre. Men vi trenger en grundigere kartlegging av de eldre i hjemmetjenesten, og deres opplevelse av egen oral helse og livskvalitet, og det vil dette prosjektet gjøre. Forebygging av orale sykdomstilstander er viktig og kan spare pasienten for unødvendig smerte, større kirurgiske inngrep og kan spare samfunnet for unødvendige behandlingskostnader. Mange eldre pasienter har medisinske tilstander og kognitive svekkelser som gjør det umulig å selv opprettholde en god munnhygiene. For disse pasientene er det særlig viktig å få den nødvendige rutinemessige oppfølgingen de har behov for. Gode rutiner og tilstrekkelig hjelp til å utføre daglig munnstell er i tillegg til jevnlige undersøkelser, avgjørende for å kunne fange opp oral sykdomsutvikling på et tidlig stadium. Dette eksisterer ikke i dag, men dette prosjektet skal bidra til å lage gode rutiner og opplæringsmetoder for de ansatte i hjemmetjenesten og den offentlige tannhelsetjenesten.

-

Eldrebølgen og behovet for ulike helse- og omsorgstjenester samt tannhelsetjenester er et økende faktum. Flere eldre beholder egne tenner livet ut, ofte med komplekse tannerstatningsløsninger som medfører nye, økte og mer teknisk krevende behandlingsbehov. Erfaringer viser at mange eldre i hjemmetjenesten har god oral helse, spesielt når de selv er nye brukere og relativt friske. Likevel kan den orale helsen forfalle raskt, spesielt ved sykdom. Pleiepersonell trenger kunnskap nok til å registrere når den pleietrengende ikke lenger klarer å ivareta eget munnstell, og til å sette inn tiltak på munnstell ved behov. Forebyggende tiltak er viktige for å kunne forhindre forfall av oral helse, men det er per i dag mangel på kunnskap om hvilke tiltak som er de beste og mest kostnadseffektive for at eldre skal kunne opprettholde en god oral helse livet ut. Overordnet mål for prosjektet er å legge til rette for et bærekraftig, helhetlig tjenestetilbud og integrerte pasient- og brukerforløp for eldre i hjemmetjenesten. Ved å karakterisere behandlingsbehov, pasientbehov og samhandling mellom tjenestene, vil vi utvikle evidensbaserte tiltak for (tidlig) identifisering av redusert oral helse hos denne pasientgruppen. For å oppnå dette, skal følgende delstudier gjennomføres: 1: Kartlegge oral helse, behandlingsbehov og behov for hjelp med munnhygiene hos eldre i hjemmebasert omsorg for å videre identifisere hvilke omsorgstiltak som er de mest egnede for denne brukergruppen. 2: Kartlegge eldres perspektiv på sin orale helse og oral helse-relatert livskvalitet. 3: Gjennomføre kvalitative intervjuer med pleierne i hjemmetjenesten om kunnskap og holdninger om oral helse, for å kunne utvikle effektive rutiner og opplæringsmetoder for ansatte i hjemmetjenesten.

Budsjettformål:

OFFPHD-Offentlig sektor-ph.d.

Finansieringskilder