Tilbake til søkeresultatene

BEDREHELSE-Bedre helse og livskvalitet

Effectiveness of existing policies for lifestyle interventions - Policy Evaluation Network (PEN) - OsloMet Food and Nutrition Policy (FNP)

Tildelt: kr 2,3 mill.

Gruppen «OsloMet Food and Nutrition Policy» (OsloMet FNP), som omfatter forskere fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO og Samfunnsernæring ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid på OsloMet, har 2019-2022 deltatt i den europeiske multi-disiplinære forskningsnettverket PEN "Effectiveness of existing policies for lifestyle interventions - Policy Evaluation Network" (https://www.jpi-pen.eu/). I PEN-nettverket deltok forskere fra 28 institutt i syv europeiske land og New Zealand. PEN er en del av et Joint Programming Initiative «A Healthy Diet for a Healthy Life» (JPI HDHL). Målet med PEN er å bygge kapasitet og evaluere politikk og tiltak innom kosthold, fysisk aktivitet og stillesittende atferd på befolkningsnivå. PEN er strukturert rundt seks forskningsarbeidspakker: Policy kartlegging og EPI (Environment Policy Index) utvikling (WP1); Overvåking (WP2); Estimering og simulering av politikkpåvirkning og økonomiske evaluering (WP3); Evaluering av gjennomføring av politikk (WP4); Sosial ulikhet og mangfold i politikk (WP5); og politikk i praksis - utvalgte casestudier (WP6). Den overordnede hensikten er å bidra til å styrke innsatsen for å forebygge overvekt, fedme og ikke smittsomme sykdommer i befolkningen. OsloMet FNP-gruppen har deltatt i følgende PEN-aktiviteter: A) å gjennomføre Food-EPI (Food Environment Policy Index) i Norge; og B) å levere anbefalinger for å sikre at sosial ulikhet og mangfold vurderes i politikk og evaluering. Food-EPI skal bidra til å ansvarlig gjøre myndighetene gjennom monitorering og sammenligning av politikk mellom land, og i land over tid. Food-EPI ble gjennomført i 2020 i Norge. Et ekspertpanel vurderte norsk politikk opp mot internasjonalt god praksis når det gjelder å skape sunnere matomgivelser. Food-EPI rammeverket har en politikkdel og en infrastruktur-del. Politikkområdene er: 1) Sammensetning av matvarer, 2) Merking av mat, 3) Markedsføring av mat, 4) Matpriser, 5) Matomsorg og -tilbud, og 6) Mat i handelen. Infrastrukturområdene er: 7) Lederskap, 8) Styresett og forvaltning, 9) Overvåking og datainnsamling, 10) Finansiering, 11) Samhandlingsmekanismer, 12) "Helse i alt vi gjør". Resultatene fra vurderingen viser at myndighetene i Norge presterer best når det gjelder merking av mat, mens det er rom for forbedring innen flere andre politikkområder. Som neste steg i Food-EPI prosessen kom ekspertene frem til et sett prioriterte, anbefalte tiltak. 25 tiltak ble anbefalt: 14 innen politikkområdene og 11 innen infrastrukturområdene. Innen politikkområdene anbefalte ekspertpanelet myndigheten i Norge å: 1) Aktivt bruke prisvirkemidler for å vri forbruket til de matvarene befolkningen bør spise mer av, 2) Trappe opp innsatsen for å skape sunne matomgivelser og gjøre sunne valg enkle i offentlige sammenhenger. 3) Pålegge alle kommuner å tilby et enkelt skolemåltid, 4) Kreve resultater i arbeidet med intensjonsavtalen for å nå målene i avtalen og gjøre dagligvarer sunnere, og 5) Innføre en lovregulering av markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn. Innen infrastrukturområdene anbefalte ekspertpanelet myndighetene i Norge å: 1) Vise tydelig, kunnskapsbasert og samordnet politisk lederskap i folkehelse- og ernæringspolitikken, 2) sikre at det er tilgang på kvalifisert ernærings- og kostholdskompetanse i offentlig sektor, 3) Sørge for å styrke arbeidet med ernæring i folkehelsearbeidet og at "helse i alt vi gjør" implementeres på alle nivåer, 4) Innføre bedre overvåking av etterlevelsen av retningslinjer for mat i barnehage, skole og SFO, og 5) Sikre langsiktig finansiering av effektivt, forebyggende ernærings- og folkehelsearbeid i fylker og kommuner. Det norske Food-EPI 2020 kan brukes som sammenligningsgrunnlag i fremtidige Food-EPI-prosjekt for å vise i hvilken grad norske myndigheter har styrket innsatsen. Oslomet FNP har også vært involvert i utvikling av PEN anbefalinger som inkluderer sosial ulikhet og mangfold i planlegging, kartlegging, overvåking, implementering og evaluering av politikk for å fremme sunt kosthold. Det er anbefalt å identifisere ulike behov og å inkludere målgrupper og PEN resultater viser at et systemperspektiv kan bidra til utvikling av effektiv politikk.

OsloMet FNP har vært en del av et nettverk som har samlet mer enn 60 forskere fra syv europeiske land og New Zealand. Forskere i PEN har samarbeidet nasjonalt og transnasjonalt for å bygge kapasitet og utvikle en systematisk og robust tilnærming til policy-evaluering innen kosthold, fysisk aktivitet og stillesittende atferd. Resultater - bl.a. publikasjoner, presentasjoner, rapporter og faktaark - er tilgjengelige på https://www.jpi-pen.eu/. Food-EPI i Norge ble utført 2020 og har vært en del av EUs benchmarking av politikk og innsats for å bedre matomgivelser på nasjonalt nivå. Food-EPI har blitt gjort tilgjengelig for forskning og beslutningstakere. Bl.a. det norske Food-EPI ble presentert som poster på Nordic Nutrition Conference 2020 og en artikkel har blitt sendt inn til Scandinavian Journal of Food & Nutrition Research. Norske partnere i PEN i samarbeid med Folkehelseinstituttet inviterte forskere og aktører som implementerer politikktiltak til en workshop om evaluering av politikk for å fremme et sunt og variert kosthold i befolkningen (16. September 2022 på OsloMet). Workshopen gav en oversikt over PEN prosjektet følgt av gruppediskusjoner om utforrdringer og muligheter i evaluering av politikktiltak i Norge i dag. PEN har produsert, formidlet og publisert kunnskap om hvordan og hvorfor politikk har en forskjellig innvirkning på lavere sosioøkonomiske grupper og har gitt anbefalinger til potensielle løsninger for politikk (med fokus på matomgivelser) som gir maksimal effekt blant lavere sosioøkonomiske grupper.

The OsloMet Food and Nutrition Policy (OsloMet FNP) group, which represents the two institutes Consumption Research Norway (SIFO) and Public Health Nutrition at the Department of Nursing and Health Promotion (PHN), participates in the European multi-disciplinary research network "Effectiveness of existing policies for lifestyle interventions - Policy Evaluation Network" (PEN). PEN is part of the Joint Programming Initiative on a Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL). The aim of PEN is to build capacity and to evaluate policy interventions regarding their level of impact on dietary, physical activity and sedentary behaviours at population level. PEN is structured around six research work packages: WP1 Policy mapping and EPI (Environment Policy Index) Development; WP2 Monitoring and surveillance; WP3 Estimation and simulation of policy impact and their economic evaluation; WP4 Policy implementation evaluation; WP5 Equity and diversity of policies; WP6 Policy in practice - selected case studies. The aim of OsloMet FNP groups is to mainly participate in the following PEN activities: adapt. test and implement Food-EPI (Food Environment Policy Index) (WP1) and deliver a set of recommendations for an equity and diversity perpective in policies (WP5). PEN will build capacity, evaluate policy interventions, assess variations of the effectiveness of interventions and give recommendations. The main output of OsloMet FNP activities in PEN will be to conduct a Food-EPI audit in Norway and to lead the development of recommendations for equity and diversity perspectives in policies aimed at changing diet, physical activity and sedentary behaviours across Europe.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BEDREHELSE-Bedre helse og livskvalitet