Tilbake til søkeresultatene

TEKNOKONVERGENS-Teknologikonvergens - grensesprengende forskning og radikal innovasjon

Building REsponsibility And Developing Innovative Strategies For Tackling Food Waste

Alternativ tittel: Bygge ansvarlighet og utvikle innovative strategier for å takle matsvinn

Tildelt: kr 10,0 mill.

Den alarmerende skalaen av matsvinn setter problemet blant de mest presserende globale utfordringene. Det er anslått at minst 1/3 av maten som dyrkes over hele verden er tapt før eller bortkastet mens den når forbrukeren. Å redusere nivået på matsvinn er blant de mest håndgripelige målene for bærekraftig utvikling med mål 12.3 som krever halvering av globalt matsvinn per innbygger innen 2030. Selv om dette målet er allment akseptert, krever verktøyene bredere forskning og refleksjon. Målet med BREAD-prosjektet var å analysere reduksjon av matsvinn som et viktig tema for ansvarlig forskning og innovasjon (RRI). Forskning så på tre nivåer: - styringsrammer designet for å redusere matsvinn, - individuelle selskaper og næringsmiddelindustriens felles praksis for å redusere matsvinn, - og til slutt mellom bedrifts-/forbruksnivå. BREAD har gjennomført en grundig analyse av fremveksten og utviklingen av Norges styring av matsvinn. Det tok også et komparativt perspektiv for å utforske nasjonale innovative styringsmetoder, som de som nylig ble tatt av Italia, Frankrike, og Storbritannia. Studien av bedriftsnivå innovasjon fokuserte på norske selskaper gjennom bransjeforeningen Matvett. Den populariserte Responsible Research and Innovation (RRI) og samfunnsansvar, mobiliserte reduksjon av matsvinn ved å gjennomføre undersøkelser, direkte bedriftsintervjuer og spesifikke bedriftsworkshops. Sammen med ledende bedrifter i matbransjen har NORSUS og Matvett i regi av forskningsprosjektet BREAD utviklet 10 prinsipper for ansvarlige og inkluderende innovasjons- og samhandlingsprosesser for å redusere matsvinn som ble lansert på Arendalsuka 2022. I tillegg så prosjektet på løsninger som involverer innbyggere og forbrukernes samfunnsansvar med ulike spørsmål som digitale teknologiinnovasjoner, COVID-19-effekt på matsentralen som kobler sammen overskuddsmat fra matbransjen med ideelle organisasjoner, matblogger og matsvinn i CSR-rapportene. Her samarbeidet BREAD hovedsakelig med REMARC Responsible Management Research Centre/Universitet i Pisa og med den norske NGO Matsentralen. Citizen Forums om matsvinn har blitt organisert på alle partnernes lokasjoner: Oslo, Fredrikstad og Pisa. Prosjektet genererte både vitenskapelige og bredere publikums bidrag og la til rette for læring og dialog for mer reduksjon av matsvinn. BREAD har produsert forskning som vil bli brukt videre og bygget på i mer ambisiøst reduksjonssarbeid.

The BREAD project has generated new research on food waste and created new platforms of dialogue related to more ambitious food waste reductions. It helped identify the policy context of food waste and looked at food waste governance issues from a comparative perspective. It further helped to bridge the scholarly perspective of Responsible Research and Innovation (RRI) and actual food companies’ practices. It studied companies’ CSR reports to trace the food waste discourse and explain the likelihood of food waste reduction work and reporting. It also looked at the consumer perspective, analyzing consumer responsibility for food waste reduction among students, studying the pandemic’s effect on food redistribution, digital technologies on food waste and food blogs. The project team’s collaboration with food companies and food banks brought together various professional environments, promoting dialogue and cooperation around more ambitious food waste reduction measures. The outcomes of the project are relevant for reaching the SDG 12.3 target on halving food waste. Its findings are also directly relevant for Norwegian authorities and public debate, to which the researchers contributed by co-production process involving food industry companies and eventually by bringing stakeholders together and initiating the ‘10 principles - an industry roadmap for reducing food waste together’ at Norway’s most important policy meeting - Arendalsuka 2022. It further created important research-based impact by organizing workshops for the companies, university students and the general public.

Avoiding food waste – which is an economic, social, political and most importantly moral problem – is at the heart of food sector’s societal responsibility. While the goal of reducing and avoiding the wasting of food is broadly accepted, the questions how best to do it, with what tools, at what costs, and who is responsible for conducting and overseeing responsible innovation in the food sector – require reflection. This project seeks to gather the necessary knowledge about effective and efficient solutions that the Norwegian food sector can implement, adopting a broad governance perspective to the grand societal challenge of food waste. For this, we propose to work across scales and look at responsible innovation on the level of policies (providing the context in which RRI occurs), at the level of companies, and finally, at the business/consumer interface. The total amount of food waste in Norway for the entire value chain was 68.7 kg per inhabitant in 2015, worth 20 billion NOK and equalling 978 000 tonnes of CO2e. What can be done to accelerate the industry’s and national actions targeting food waste? The BREAD project is interested in diagnosing the obstacles for responsible innovation in the food sector and identifying innovation potential that can be unlocked. Our study will be conducted at 3 levels: of policies, firms and on the meeting point of individual consumers and food industry actors. This is reflected in the organization of the project, with 3 Work Packages covering these levels and the fourth aimed at a learning process at Integration. They ask 4 questions: 1. How can European regulatory experiences enhance responsible innovation in Norway’s food sector? 2. How can best CSR practices & RRI experiences be scaled-up? 3. How can consumer perceptions of (co)responsibility in the food sector inform companies responsible innovation? 4. How to integrate all RRI dimensions to unlock multidirectional learning and food waste reduction innovation?

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

TEKNOKONVERGENS-Teknologikonvergens - grensesprengende forskning og radikal innovasjon

Temaer og emner

MatInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidFNs BærekraftsmålMål 2 Utrydde sultMatTrygg verdikjedeAnvendt forskningResponsible Research & InnovationRRI Utviklings- og prosessorienteringPolitikk- og forvaltningsområderJustis og rettsvesenLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktBioøkonomiØvrig bioøkonomiPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matPortefølje InnovasjonPolitikk- og forvaltningsområderMiljø, klima og naturforvaltningDelportefølje KvalitetDelportefølje Forskning og innovasjon (forskning på)Portefølje Banebrytende forskningLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetPortefølje ForskningssystemetResponsible Research & InnovationBransjer og næringerLandbrukResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningUtviklingsarbeidPolitikk- og forvaltningsområderNæring og handelInternasjonaliseringLTP3 Innovasjon i stat og kommuneBioøkonomiForskning og innovasjonDelportefølje Et velfungerende forskningssystemBransjer og næringerNæringsmiddelindustriLTP3 Klima, miljø og energiLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetPortefølje Mat og bioressurserBransjer og næringerGrunnforskningBransjer og næringerMiljø - NæringsområdeFNs BærekraftsmålMål 12 Ansvarlig forbruk og produksjonBransjer og næringerFiskeri og havbrukPolitikk- og forvaltningsområderForskningPolitikk- og forvaltningsområderMatGlobal matsikkerhetLTP3 Fagmiljøer og talenterFornyelse og innovasjon i offentlig sektorKlimarelevant forskningDelportefølje InternasjonaliseringLTP3 Bioøkonomi og forvaltningLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapFNs Bærekraftsmål