Tilbake til søkeresultatene

OFFPHD-Offentlig sektor-ph.d.

Kosthold for bedre helse for mennesker med utviklingshemming i omsorgsboliger

Alternativ tittel: Diet to improve health for persons with intellectual disabilities in municipal care units.

Tildelt: kr 1,7 mill.

Mennesker med utviklingshemming har en rekke helseutfordringer. Mange er knyttet til ernæring. De er en utsatt gruppe hvor det er mangelfulle nasjonale retningslinjer for hvordan det helseforebyggende arbeidet bør utføres i praksis. Norske data viser stort behov for mer kunnskap om effektive ernæringstiltak til utviklingshemmede. Det er vist høy grad av overvekt hos de mildt til moderat utviklingshemmede. Medbestemmelse og innflytelse i eget liv er grunnleggende rettigheter også for dem. Tiltak må utformes med respekt for dette. Det er viktig å bruke metoder som tar hensyn til- og sikrer utviklingshemmede retten til et helsefremmende kosthold. Målet med studien er å forbedre kostholdet til voksne, mildt til moderat utviklingshemmede med overvekt og oppnå vektnedgang. Vi ønsker å se om kurs og tilrettelegging for bedre matvaner vil øke frukt og grønt inntak og minske inntak av godteri og kosemat. Det skal gjøres en 12 måneders intervensjon. De som takker ja til deltagelse og som fyller kravene vi har satt, blir tilfeldig delt i 2 grupper- intervensjons- og kontrollgruppe. Før intervensjonen starter vil vi utføre fokusgruppeintervjuer for ansatte og utviklingshemmede. Vi ønskerå få frem deres syn på hvordan man oppnår et sunt kosthold i boligene. Intervensjonen er tredelt. Det skal gjøres noen strukturelle endinger i intervensjonsboligene for å gjøre det lettere for de utviklingshemmede å ta gode helsevalg. De utviklingshemmede, sammen med ansatte, skal gå på et 6 måneders ernæringskurs og delta på E- læringskurs. Ansatte i boligene skal gå på et eget ernæringskurs i 6 måneder. Etter 6 måneder vil kontrollgruppen få samme tilbud om ernæringskurs. Vi vil kartlegge alle deltageres matinntak, vekt, midjeomkrets, blodprøver og blodtrykk i løpet av studien. Resultatene vi får vil fortelle oss om intensjonen med studien nås. Det langsiktige målet er å bruke erfaringene til ernæringsarbeid for andre sårbare grupper i kommunale tjenester.

-

Mennesker med UH kan ha mange helseutfordringer og flere av disse er knyttet til ernæring. Norske data viser stort behov for mer kunnskap om effektive ernæringstiltak i arbeidet for UH i kommunene. Det er grundig dokumentert at overvekt er en utfordring hos UH. For de kommunale tjenester til UH i Bærum kommune er det viktig at det forebyggende helsearbeidet med denne gruppen kan redusere sykelighet og øke livskvalitet. Med økt kunnskap fra studien er visjonen å kunne tilby bedre helsefremmende og forebyggende tjenester til voksne med UH og at studien kan ha overføringsverdi i ernæringsarbeid for andre sårbare grupper. Overordnet mål med studien er å bedre helsen til UH. Hensikten med prosjektet er tredelt. Først å kartlegge kosthold og helsen til voksne mildt til moderat utviklingshemmede med overvekt eller fedme. Deretter å øke kunnskapen om ernæring og helse hos disse UH og deres ansatte i boligene og teste ut en metode for vektreduksjon hos disse UH med overvekt eller fedme ved hjelp av en kostholdsintervensjon. Forskningsoppsett: Fokusgruppeintervjuer. 2 med ansatte, 1 med brukere. Studien er en 6 måneders klynge randomisert kontrollert intervensjonsstudie. UH med overvekt eller fedme vil ut fra en klynge randomisert utvelgelse (av de ulike samlokaliserte boligene) bli tilfeldig delt i to grupper. I noen boliger vil alle med UH som deltar i studien motta intervensjon for vektreduksjon (intervensjongruppen) og noen boliger med UH vil motta de ordinære kommunale tjenester og den oppfølging på kosthold og helse som er vanlig for voksne UH i BK (kontrollgruppen). Etter 6 måneders intervensjon vil kontrollgruppens deltagere få det samme tilbudet om kostholdkurs som intervensjongruppen har gjennomgått. Studien går da over til en påfølgende 6 måneders pretest-posttest studie hvor hver enkelt deltager sammenliknes med sitt tidligere resultat. Kartlegging av kosthold og helse vil gjøres ved baseline og etter 6 og 12 måneder av alle de inkluderte deltagerne. det betyr utredning av høyde, vekt, midjeomkrets, 3 dagers kostregistrering med kostdagbok og fotodokumentasjon med mobil og digitalt spørreskjema for inntaksfrekvens av matvaregrupper samt bloddråpestikk i fingeren og måling av blodtrykk. Den 3 delte intervensjonen innebærer: -Nudging (vennlig dulting), en metode for endring av omgivelsene og strukturene for å fremme ønskede endringer. Gjøres i intervensjonsboligene. - 6 ernæringskurs med ansatte/ tjenesteytere som skal jobbe med UH intervensjongruppen. - E- læringskurs for UH i intervensjongruppen. Samt 6 tilpassede ernæringskurs, for UH sammen med ansatte. Prosjektorganisering: Datainnsamlingen gjøres i omsorgsboligene og bearbeiding av data i samarbeid med veilederne. Brukermedvirkning sikres gjennom brukerrådene i BK.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

OFFPHD-Offentlig sektor-ph.d.

Finansieringskilder